Exista anumite comportamente si obiceiuri care iti afecteaza sanatatea fizica si mentala – iata cateva exemple de astfel de comportamente si ce impact pot avea asupra sanatatii.
Obiceiuri sanatoase pentru un stil de viata sanatos
„Viata sanatoasa” inseamna mentinerea unui stil de viata sanatos si adoptarea unor obiceiuri care imbunatatesc sanatatea. Un stil de viata sanatos se construieste cu obiceiuri sanatoase zilnice. Adesea, e dificil sa renuntam la anumite obiceiuri sau comportamente care nu sunt tocmai bune pentru sanatate. De asemenea, ne poate fi greu sa gasim motivatia pentru a incorpora anumite obiceiuri pozitive in rutina noastra zilnica.
Stilul de viata sanatos si obiceiurile bune ne ajuta sa ne mentinem sanatatea generala, sa imbunatatim calitatea vietii si sa avem o stare de spirit mai buna. Poate fi dificil sa schimbi obiceiurile vechi, dar nu imposibil. Un prim pas important este identificarea obiceiurilor mai putin sanatoase si inlocuirea lor sau adoptarea treptata a unor obiceiuri sanatoase. Schimbarea obiceiurilor este un proces care implica mai multe etape. Uneori dureaza ceva timp pana cand schimbarile devin noi obiceiuri.
Etapele adoptarii unor noi obiceiuri
Cele patru etape ale schimbarii unui comportament legat de sanatate si nu numai sunt identificarea, pregatirea, actiunea si intretinerea. In etapa de identificare practic stabilim obiceiuri pe care am vrea sa le adoptam, ne gandim cum ne pot ajuta si de unde putem incepe. Pregatirea inseamna stabilirea unui plan specific de actiune, sa decidem ce vrem sa schimbam si sa stabilim obiectivele. E important sa stabiliti obiective realiste, realizabile si importante pentru starea voastra de bine. In etapa de actiune incepem sa practicam ceea ce ne-am propus, facand modificarile necesare. In ultima etapa, de intretinere, stabilim o rutina si ne obisnuim cu modificarile facute.
Cand vine vorba mai ales de comportamente mai putin sanatoase, acestea urmeaza schema in trei pasi – declansator – rutina – recompensa. Fiecare pas este legat de celelalt intr-o bucla continua. Declansatorul este un factor ce se impinge spre acel comportament, iar la final avem parte de o recompensa. Cand recompensa este atinsa, avem dorinta de a repeta actiunea, iar ciclul incepe din nou.
Iata 10 exemple de comportamente care iti afecteaza sanatatea fizica si mentala:
1. Mananci cand te simti trist, stresat sau plictisit
De multe ori, cele mai multe comportamente care iti afecteaza sanatatea tin de alimentatie. Exista multe motive pentru care mancam deseori – nu doar nevoia de a satisface foamea fizica. ➤ Citeste mai multe despre foamea emotionala. Consumul alimentar pe fond emotional poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii. Poate creste riscul de obezitate si numeroase probleme de sanatate, inclusiv boli de inima, diabet, probleme de somn etc. E important sa invatam sa ne gestionam eficient emotiile si sa nu folosim mancarea pentru a masca anumite trairi. Adopta mancatul constient si stabileste-ti un plan alimentar – cu ore relativ fixe pentru mese si gustari.
Pierderea contactului cu semnalele naturale de foame si satietate ale corpului poate duce la supraalimentare si la kilograme suplimentare nesanatoase – ceea ce creste riscul de diabet, boli de inima si alte afectiuni grave.
2. Consumi des alimente tip junk food
Alimentele tip junk food sunt usor disponibile in prezent. Includ alimente de fast food, burgeri, cartofi prajiti si alte alimente intens procesate. Desi este posibil sa nu reusim sa eliminam complet sau rapid alimentele tip junk food din alimentatia noastra, putem reduce consumul cu pasi mici. Mancarea de acest tip (de obicei prajita) este convenabila, rapida, ieftina si – datorita tuturor acelor grasimi, adaosuri de sare si zahar – este si gustoasa. E important sa adopti o alimentatie sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente naturale, cat mai putin procesate, fara adaosuri. Consuma cat mai multe legume si fructe, limiteaza consumul de alimente ultra procesate – bogate in sare, zahar si grasimi. Incearca sa gatesti mai mult acasa si citeste atent etichetele produselor alimentare.
3. Nu faci suficienta miscare
Sedentarismul are consecinte grave asupra sanatatii fizice si mentale. Evita statul ore in sir pe scaun si incearca sa faci pauze cat mai dese – in care sa te ridici de la birou si sa faci cateva miscari de intindere. Se recomanda in fiecare zi cel putin 30 minute de activitate fizica moderata. Sedentarismul afecteaza nu doar sanatatea fizica (putand duce la boli de inima, probleme cu oasele si articulatiile etc.), ci si sanatatea mentala. Stabileste-ti un plan de antrenament adaptat nevoilor tale si include miscarea in rutina ta zilnica. ➤ Citeste aici mai multe despre sedentarism si cum putem sa avem un stil de viata mai activ. Include in rutina de exercitii fizice atat antrenamente cardio, cat si antrenamente cu greutati, exercitii de flexibilitate si de echilibru.
4. Ignori sanatatea pielii tale
E important sa avem grija de sanatatea pielii in fiecare zi. Trebuie sa iti cunosti pielea, caracteristicile si nevoile sale. Este extrem de important sa folosesti zilnic (inclusiv iarna si in zilele ploioase) un produs cu factor de protectie solara pentru pielea expusa. Foloseste produse de ingrijire sigure si de calitate, fara alcool, parfum si parabeni. Arsurile solare contribuie semnificativ la riscul de cancer de piele. Evita solarul si mergi anual la medic pentru un control dermatologic de rutina.
5. Petreci prea mult timp in fata ecranelor
Multi dintre noi lucram deja in fata ecranelor multe ore pe zi. In timpul liber este esential sa limitam timpul petrecul in fata televizorului, laptopului, tabletei sau telefonului. Incearca sa reduci orele petrecute in acest fel si stabileste-ti limite de timp in fiecare zi. Inlocuieste timpul petrecut vizionand filme, seriale sau pur si simplu timpul petrecut pe retelele de socializare cu sport, activitati in aer liber, socializare cu prietenii fata in fata, citit sau diferite hobby-uri si activitati.
In mod ironic, studiile au aratat ca social media si timpul petrecut pe retele de socializare duce la sentimente de izolare. Cu cat oamenii petrec mai mult timp pe site-urile de socializare, cu atat se simt mai izolati. Izolarea sociala este daunatoare pentru starea mentala si fizica, crescand riscul de depresie. In loc sa petreceti ore in sir pe retelele sociale, este mai bine sa investiti timpul si energia in interactiuni cu alte persoane fata in fata.
6. Fumezi
Fumatul este una dintre principalele cauze pentru decesele care pot fi prevenite la nivel global. De asemenea, fumatul este responsabil pentru numeroase probleme de sanatate – mai ales boli de inima, boli pulmonare, cancere, dar si imbatranirea prematura a pielii, ingalbenirea dintilor, respiratia urat mirositoare etc. Fumatul pasiv sau expunerea la fum de tigara are riscuri similare. Pentru a sustine renuntarea la fumat exista si diferite solutii, ca plasturi cu nicotina, gume de mestecat cu nicotina, spray-uri nazale cu nicotina etc. Dupa renuntarea la fumat schimbarile nu intarzie sa apara – se reduc efectele asupra sistemului respirator, scad riscurile cardiovasculare si starea generala se imbunatateste.
7. Consumi prea mult alcool
Alcoolul in exces afecteaza functiile creierului si creste riscul de accidentari si probleme de sanatate. Consumul crescut si frecvent de alcool creste riscul de boli de inima, afectiuni hepatice, probleme cu pancreasul, diferite tipuri de cancer etc. Nu exista notiunea de consum recomandat de alcool. Insa, exista notiunea de consum moderat admis de alcool – maximum 1 bautura pe zi pentru femei si cel mult 2 bauturi pe zi pentru barbati. O bautura inseamna o portie de alcool – adica echivalentul a 30 ml tarie, 150 ml vin, 350 ml bere sau 18 ml alcool pur.
8. Autocritica
Alte comportamente care iti afecteaza sanatatea tin de partea emotionala si psihologica. Multi dintre noi avem tendinta de a fi prea duri cu noi si autocritici. Perfectionismul are partile sale bune, dar poate fi toxic. Incearca sa scapi de gandirea tip „trebuie”, evita sa iti stabilesti obiective sau standarde nerealiste si fii bland si ingaduitor cu tine. In general, perfectionismul este asociat cu vocea interioara critica – ce ne spune ca ceea ce facem nu e bine, ca nu suntem suficient de buni si ca nu vom reusi sa ne indeplinim obiectivele propuse. Perfectionsimul poate duce la stres emotional intens, disconfort, frustare, dezamagire, vina, autosabotaj, frica de esec. Autocompasiunea si iubirea de sine sunt foarte importante, pentru a ameliora si reduce autocritica si perfectionsimul.
9. Lasi lucrurile pe ultima suta de metri
Amanarea diferitelor sarcini nu face de obicei decat sa creasca nivelul de stres. Procrastinarea si lipsa unei organizari pot duce la epuizare mentala si fizica in final, crescand nivelul de stres si anxietate. E importanta organizarea in viata noastra zilnica, planificarea atenta pentru a avea un control mai bun asupra propriei vieti. O mai buna organizare inseamna somn mai bun, relatii mai bune cu cei din jur, productivitate mai mare, putere de concentrare, echilibru mai bun intre munca si viata personala, risc mai redus de anxietate, depresie, stres. Pentru a fi mai organizat e esential sa iti planifici obiective, sa iti dezvolti o rutina adaptata la stilul tau de viata si sa eviti sursele de distragere. Managementul timpului este foarte important pentru a stabili sarcinile zilnice si pentru a le prioritiza.
10. Te concentrezi doar pe aspectele negative
In fiecare situatie, exista doua moduri in care putem reactiona. Putem sa privim lucrurile intr-un mod negativ – chiar ca pe o catastrofa, sau sa invatam ceva din fiecare lucru negativ si sa il folosim pentru a imbunatati pe viitor. Modul in care privim lucrurile este foarte important si ne putem antrena creierul pentru a fi mai fericiti – mindset pozitiv. Inseamna sa identificam aspectele pozitive din tot ceea ce ni se intampla, sa invatam, sa fim recunoscatori si sa ne permitem sa experimentam emotii de tot felul.
1 Comment