10 Mituri despre sport si activitate fizica – cand vine vorba despre activitate fizica si miscare, exista numeroase mituri care ne impiedica adesea sa ne atingem obiectivele in materie de sport. Iata cateva dintre acestea.
Activitatea fizica este o componenta esentiala a unui stil de viata sanatos si poate reduce riscul de a dezvolta mai multe boli. Exercitiile fizice pot avea beneficii imediate si pe termen lung pentru sanatate. Cel mai important, activitatea fizica regulata poate imbunatati calitatea vietii. Activitatea fizica ne ajuta sa ne mentinem la greutatea ideala, reduce factorii de risc cardiovascular, mentine sanatatea oaselor si a articulatiilor si imbunatateste si sanatatea mentala. ➤ Citeste mai multe despre sport si sanatatea mentala. Exercitiile fizice ne ofera si energie, cresc rezistenta la efort, imbunatatesc forta musculara si ne ajuta sa dormim mai bine. Se recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata in fiecare zi.
❇️ Citeste si despre sedentarism – ce riscuri are si cum putem fi mai activi.
Exista mai multe tipuri de exercitii si fiecare ofera o serie de beneficii pentru sanatate si starea de bine. Exercitiul aerobic sau cardio are ca scop imbunatatirea modului in care organismul foloseste oxigenul. Exercitiul aerob imbunatateste forta musculara, circulatia si fluxul sangvin in muschi, imbunatateste somnul si multe altele. Exercitiul anaerob nu foloseste oxigen pentru energie. Exercitiile anaerobe includ ridicari de greutati, antrenamente HIIT etc. La antrenamentele cardio si antrenamentele de forta se adauga si antrenamente pentru flexibilitate si pentru echilibru.
➤ Vezi si cata miscare ar trebui sa facem saptamanal.
Exista numeroase mituri despre sport si exercitii fizice, care afecteaza indeplinirea obiectivelor in materie de activitate fizica si chiar cresc riscul de accidentari. Iata cateva dintre cele mai comune mituri despre sport si activitatea fizica:
Mitul 1: Exercitiul fizic ma va ajuta sa slabesc rapid
Slabirea implica mai multe aspecte – cele mai importante fiind alimentatia si sportul. Exercitiile fizice ne pot ajuta sa pierdem in greutate, dar neaparat e nevoie si de un deficit caloric – sa consumam din alimente mai putine calorii decat ardem prin sport. De asemenea, slabirea sanatoasa este un proces complex si de durata.
Mitul 2: E costisitor sa te antrenezi si sa fii activ
Cand vine vorba despre mituri despre sport, un alt mit este ca ai nevoie de echipament, incaltaminte si haine speciale scumpe pentru sport si ca e costisitor sa te mentii in forma. Insa, activitatea fizica se poate face aproape oriunde si nu necesita neaparat echipament scump. Nu e nevoie neaparat sa iti faci abonament la sala sau sa investesti intr-o banda de alergare sau bicicleta. Poti foarte bine sa incepi cu activitati simple – urcatul scarilor, mersul pe jos, alergarea. De asemenea, poti face exercitii fizice in interior dupa diferite tipuri de video online sau poti sa faci exercitii in aer liber – in curte, in parc etc.
Mitul 3: Durerea e esentiala pentru antrenamente eficiente
Desi este adevarat ca ar trebui sa incercati sa va atingeti obiectivele si sa iesiti din zona de confort, sa va extindeti limitele rezistentei atunci cand faceti miscare, nu este adevarat ca cele mai bune antrenamente sunt cele care va lasa complet epuizati, cu dureri intense si a doua zi nici nu va puteti ridica din pat. Disconfortul este natural, dar durerea intensa nu. Durerea musculara severa in timpul sau dupa exercitiu sugereaza de obicei o leziune. Cu toate acestea, unele dureri musculare sunt inevitabile, mai ales daca sunteti incepator in materie de antrenament. De fapt, febra musculara este normala dupa antrenamente, dar nu trebuie sa insemne dureri exagerate. Este important sa retineti ca antrenamentele ar trebui sa fie in continuare o provocare, dar daca va confruntati cu dureri, ar trebui sa reduceti intensitatea.
Durerea usoara a tesutului muscular poate fi experimentata dupa efort intens. Aceasta durere este naturala si este necesara pentru a dezvolta musculatura. Durerile musculare se pot agrava in primele doua zile dupa un antrenament „intens”, dar se vor reduce in cateva zile. Durerea articulara este diferita. Daca durerea este resimtita in articulatie sau in apropierea articulatiei, este probabil un precursor al deteriorarii. Ar trebui sa opriti exercitiul si sa evaluati cauza durerii articulare.
Mitul 4: Ridicarea greutatilor te face sa iti dezvolti musculatura prea mult
Acest mit afecteaza mai ales antrenamentele cu greutati in cazul femeilor. Nu veti dezvolta musculatura in mod exagerat daca ridicati greutati de 3 ori pe saptamana si utilizati un numar mai mare de repetari cu o greutate mai mica. Exercitiul nu poate transforma grasimea in muschi, deoarece un tip de celula nu poate fi transformat in altul. Insa, exercitiile fizice, in special antrenamentul de forta, ajuta la dezvoltarea muschilor, ceea ce va ajuta sa ardeti mai multe calorii si sa pierdeti grasime. Femeile nu au la fel de mult testosteron ca barbatii, deci nu este la fel de usor sa-si dezvolte muschii ridicand greutati.
Mitul 5: Activitatea fizica necesita prea mult timp
E nevoie de doar 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe zi pentru a-ti imbunatati si mentine sanatatea. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca activitatea fizica trebuie intotdeauna efectuata timp de 30 de minute la un moment dat. Activitatea poate fi impartita in sesiuni mai mici pe parcursul zilei: o plimbare rapida de 10 minute, de 3 ori pe zi, sau 20 de minute dimineata si 10 minute mai tarziu in acea zi. Aceste activitati pot fi incorporate in rutina zilnica.
Mitul 6: Abdomenele sunt suficiente pentru a avea un abdomen plat
Nu poti controla exact ce parte a corpului va pierde grasime atunci cand esti activ fizic. Genetica joaca un rol important in controlul compozitiei si formei corpului. Abdomenele vor dezvolta si intari pur si simplu muschii abdominali, care se afla sub stratul de grasime abdominala. Antrenamentul specific tip abdomene nu reduce grasimea de pe burta. Grasimea abdominala este redusa doar printr-un deficit caloric – sa arzi mai multe calorii prin sport decat consumi din alimente. De asemenea, conteaza si calitatea si tipul alimentelor consumate. Abdomenele intaresc structura musculara subiacenta, dar nu vor „arde” grasimea. Pentru a reduce tesutul adipos, trebuie sa reduceti aportul caloric si sa efectuati exercitii cardiovasculare. Grasimea si muschii sunt doua tipuri de celule separate si diferite, iar grasimea nu se transforma in muschi.
Mitul 7: Exercitiile de intindere previn garantat leziunile
In unele cazuri, exercitiile de intindere pot preveni accidentarile si pot imbunatati performanta sportiva, dar nu neaparat. Teoria din spatele acestei idei este legata de faptul ca lipsa flexibilitatii creste riscul de leziuni. De asemenea, multi confunda stretching-ul cu „incalzirea”. Este foarte important sa va incalziti inainte de exercitii fizice intense, iar incalzirea poate preveni ranirea, dar intinderea specifica nu este acelasi lucru. Asigurati-va ca va incalziti corect inainte de a incepe un antrenament, incluzand chiar si cateva intinderi pentru a creste flexibilitatea.
Mitul 8: Trebuie sa luati suplimente pentru a va dezvolta muschii
Suplimentele va pot ajuta, mai ales daca sunteti culturist, dar o persoana obisnuita ce face antrenamente cu greutati de 2-3 ori pe saptamana pentru a ramane in forma si pentru a dezvolta usor masa musculara nu are nevoie de suplimente sportive. Este adevarat ca ai nevoie de mai multe proteine daca vrei sa iti dezvolti dimensiunea si forta muschilor. Insa, le poti obtine din alimente.
Mitul 9: Ai nevoie neaparat de o bautura sportiva cu electroliti
Bauturile sportive sunt utile pentru imbunatatirea performantei in exercitiile de intensitate mare, care dureaza mai mult de o ora. Bauturile sportive furnizeaza apa (pentru a inlocui ceea ce se pierde prin transpiratie) si glucoza. Pentru exercitii de intensitate mai mica sau de durata mai scurta, nu sunt necesare bauturi sportive. De fapt, daca va antrenati cu scopul de a pierde in greutate, caloriile din bautura sportiva pe care o consumati ar putea compensa caloriile pe care le-ati ars in timpul exercitiului. Hidratarea e foarte importanta in sport, dar apa este de cele mai multe ori suficienta.
Mitul 10: Antrenamentul la sala este mai bun decat antrenamentul la domiciliu (sau invers)
Exista pareri de ambele parti. Important este sa scapati de afirmatia ca „una este mai buna decat cealalta” si sa retineti ca fiecare persoana este diferita. Nu conteaza daca te antrenezi la sala sau acasa. Ceea ce conteaza cu adevarat este convingerea personala a individului ca are puterea de a incepe si de a respecta un plan de exercitii fizice, indiferent daca face asta la sala sau in propria locuinta. Conteaza sa iti gasesti motivatia si sa te tii de antrenament.