Cu totii ne simtim obositi in anumite momente, insa alteori pare ca oboseala este persistenta. Iata cateva cauze pentru oboseala, cand indica oboseala persistenta o problema si ce solutii exista.
Ce este oboseala?
Oboseala se manifesta prin lipsa de energie, pana la epuizare fizica sau psihica si lipsa de motivatie. Este diferita de senzatia de somnolenta care apare inainte de culcare. Poate fi asociata cu dureri de cap, slabiciune musculara, reflexe incetinite, probleme de memorie si de luare a deciziilor, lipsa puterii de concentrare, iritabilitate etc. Oboseala este un simptom, nu o afectiune. Pentru multi oameni, oboseala este cauzata de o combinatie de factori legati de stilul de viata, probleme sociale, psihologice si de bunastare generala, nu de o afectiune medicala de baza.
Toata lumea se simte obosita la un moment dat, dar acest lucru se reduce de obicei prin somn si odihna, precum si alte schimbari ale stilului de viata. Insa, daca dormiti suficient, aveti o alimentatie adecvata si faceti exercitii fizice in mod regulat, dar va este greu sa efectuati activitati de zi cu zi, sa va concentrati si va simtiti extrem de obosit, este posibil sa va confruntati cu o anumita forma de oboseala care necesita investigatii suplimentare.
Oboseala poate fi fizica sau mentala. In caz de oboseala fizica, persoana poate avea dificultati fizice privind anumite activitati pe care le face de obicei, cum ar fi urcatul scarilor. In caz de oboseala mentala, respectivei persoane ar putea sa ii fie mai greu sa se concentreze asupra lucrurilor si sa ramana concentrata. Este posibil sa aiba probleme de somn sau sa aiba dificultati de concentrare.
De ce ne simtim obositi?
Cu totii ne simtim obositi din cand in cand. Motivele sunt de obicei evidente si includ lipsa somnului sau somn insuficient. Anumite probleme financiare, serviciul sau anumite evenimente de viata pot cauza oboseala intensa. Pe scurt, cauzele pentru oboseala pot fi: cauze fizice, cauze psihologice sau cauze asociate stilului de viata. Cauzele psihologice ale oboselii sunt mult mai frecvente decat cauzele fizice. Cele mai multe cauze psihologice duc la probleme de somn sau insomnie, ambele provocand oboseala in timpul zilei.
Cauze psihologice
Cauzele psihologice includ:
- stres – problemele de zi cu zi ne pot ingrijora, la fel ca anumite evenimente de viata, inclusiv evenimente pozitive, cauzand stres care duce la oboseala;
- soc emotional – doliul, o despartire recenta sau alt eveniment asemanator pot cauza oboseala si epuizare;
- depresia si anxietatea etc.
Stresul cronic poate provoca dureri de cap, tensiune musculara, probleme digestive si oboseala. Cand esti stresat, corpul intra in modul „lupta sau fugi”. Acest lucru determina o crestere a nivelului de cortizol si adrenalina, ceea ce pregateste corpul pentru a face fata unor astfel de situatii. In doze mici, acest raspuns este sigur. In cazul stresului cronic, acesta afecteaza resursele corpului, ducand la epuizare. Oboseala este un simptom comun al depresiei clinice, fie din cauza depresiei in sine, fie a problemelor asociate, cum ar fi insomnia.
➤ Citeste si despre sport si sanatatea mentala.
Cauze fizice
Cauzele fizice posibile pentru oboseala includ:
- efort fizic;
- lipsa activitatii fizice – sedentarismul;
- lipsa somnului;
- exces de greutate corporala;
- administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele sau sedativele
Multe afectiuni medicale pot provoca, de asemenea, oboseala. Exemplele includ:
- anemie;
- artrita;
- fibromialgie;
- sindromul de oboseala cronica;
- infectii, cum ar fi raceala si gripa;
- boala Addison, o tulburare care poate afecta nivelul hormonilor;
- hipotiroidism sau tiroida subactiva;
- hipertiroidism sau tiroida hiperactiva;
- tulburari de somn, cum ar fi insomnia;
- tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia;
- tulburari autoimune;
- insuficienta cardiaca congestiva;
- cancer;
- diabet;
- boli renale;
- boli hepatice;
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) etc.
Uneori, medicamentele te pot face sa te simti obosit tot timpul. Verificati etichetele medicamentelor pentru a vedea daca oboseala este un efect secundar comun. Daca da, discutati cu medicul. Exemple de medicamente care pot cauza oboseala:
- unele antidepresive;
- medicamente pentru anxietate;
- antihipertensive;
- statine;
- steroizi;
- antihistaminice;
- sedative etc.
Oprirea brusca a administrarii unor medicamente poate provoca, de asemenea, oboseala pana cand corpul se adapteaza. Modificarile dozelor pot fi, de asemenea, o cauza.
Boli ce pot cauza oboseala
O tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn, poate provoca oboseala. In caz de apnee de somn, apar probleme de respiratie in somn, iar creierul si corpul nu primesc suficient oxigen noaptea, ceea ce poate duce la oboseala diurna.
Este posibil sa va simtiti obosit tot timpul daca aveti sindrom de oboseala cronica. Aceasta afectiune provoaca oboseala extrema care nu se reduce odata cu somnul. Cauza este necunoscuta. Nu exista un test care sa confirme oboseala cronica. Medicul trebuie sa excluda alte probleme de sanatate inainte de a pune un diagnostic. Sindromul de oboseala cronica este o oboseala severa care dureaza cel putin 4 luni. Pot exista si alte simptome, precum dureri musculare sau articulare.
Fibromialgia provoaca durere musculara si sensibilitate. Aceasta afectiune vizeaza muschii si tesuturile moi, dar poate provoca si oboseala. Din cauza durerii, unii oameni cu aceasta afectiune nu pot dormi noaptea, ceea ce duce la somnolenta si oboseala in timpul zilei.
O tiroida subactiva inseamna ca aveti prea putini hormoni tiroidieni in corp. Acest lucru poate cauza oboseala. De asemenea, boala celiaca este cauzata de reactia sistemului imunitar la gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in diferite cereale. Alte simptome ale bolii celiace, in afara de oboseala, sunt diareea, balonarea, anemia si pierderea in greutate.
Factori legati de stilul de viata
De asemenea, oboseala poate fi asociata cu:
- sarcina – in special in primele 12 saptamani;
- subponderalitate – lipsa fortei musculare si greutatea prea mica pot duce la oboseala;
- tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia si chimioterapia;
- deficiente nutritionale – deficit de vitamina D; deficit de vitamina B12, lipsa de fier, deficit de magneziu sau potasiu etc.
Exista mai multi factori legati de stilul de viata care pot cauza oboseala. Lumea agitata in care traim adesea si dorinta de a face cat mai multe ne pot face sa ne simtim epuizati. De asemenea, consumul de alcool si cofeina, precum si anumite tipuri de alimente (alimente cu mult zahar, alimente bogate in grasimi sau alimentele intens procesate) pot cauza oboseala. Cei care lucreaza in schimburi de noapte pot avea, de asemenea, episoade de oboseala adesea. Daca aveti tendinta de a sari peste mese, este posibil sa nu consumati caloriile de care aveti nevoie pentru a va mentine energia. Pauzele lungi intre mese pot determina scaderea zaharului din sange, scazand energia.
Solutii pentru a reduce si preveni oboseala
Pentru a trata oboseala eficient, e important sa fie gasita cauza care sta la baza. Alegerea tratamentului adecvat pentru o anumita afectiune poate ajuta la ameliorarea oboselii. In primul rand, excludeti problemele de sanatate. Oboseala este un simptom comun al multor boli, inclusiv diabet, boli de inima, artrita, anemie, boli tiroidiene si apnee de somn. Discutati cu medicul daca va simtiti extrem de obosit. Multe medicamente pot contribui la oboseala.
Iata cateva sfaturi generale pentru reducerea si prevenirea oboselii:
1. Sa imbunatatim calitatea somnului
Somnul de buna calitate este o parte importanta a gestionarii oboselii. Pentru o igiena buna a somnului:
- mergi la culcare si trezeste-te in fiecare zi la aceleasi ore, chiar si in zilele libere;
- seteaza temperatura din dormitor la un nivel confortabil;
- asigura-te ca in camera este intuneric si liniste;
- evita folosirea dispozitivelor electronice cu o ora inainte de culcare, deoarece lumina albastra a dispozitivelor electronice si sunetele pot stimula activitatea creierului si pot afecta calitatea somnului;
- evita sa manananci cu putin timp inainte de culcare;
- evita antrenamentele fizice intense cu putin timp inainte de culcare;
- adopta o rutina placuta si relaxanta inainte de somn – o baie calda, sa asculti muzica linistitoare, meditatie, citit etc.;
- pastreaza un jurnal de somn pentru a detecta tiparele somnului etc.
Somnul suficient ar trebui sa fie o prioritate. Insa, multi dintre noi subestimam adesea impactul pe care scurtarea timpului de somn sau afectarea somnului il poate avea asupra nivelului nostru de energie si asupra sanatatii si starii de bine, in general.
2. Modificari alimentare pentru mai multa energie
Alimentatia poate afecta cat de obositi suntem sau cata anergie avem. Mentinerea unei diete moderate si bine echilibrate poate duce la o sanatate mai buna si la un somn mai bun. Una dintre principalele noastre surse de energie este, desigur, mancarea pe care o consumam. Deci, daca vrem sa ne mentinem nivelul de energie ridicat, trebuie sa mancam sanatos si sa incercam sa integram cele mai hranitoare alimente in dieta.
Iata cateva sfaturi privind alimentatia:
- ai grija sa consumi suficiente calorii – daca nu consumam suficiente calorii, putem fi obositi si fara energie, pentru ca organismul are un deficit;
- consuma o dieta sanatoasa, echilibrata si variata – nu conteaza doar cantitatea, ci mai ales calitatea alimentelor consumate – acestea trebuie sa aiba valoare nutritiva mare;
- evita sa mananci in exces – excesul alimentar poate reduce nivelul de energie;
- evita alimentele cu continut mare de zahar;
- consuma alimente bogate in fier;
- evita dietele drastice si adopta o dieta bine echilibrata si sanatoasa;
- consuma multe fructe si legume proaspete.
Asigurati-va ca obtineti suficienti nutrienti consumand alimente proaspete din toate grupele alimentare. Urmarea unei diete echilibrate favorizeaza si digestia sanatoasa. De fapt, cercetarile au legat sindromul de intestin iritabil de oboseala cronica.
3. Activitate fizica – la fel de importanta
Activitatea fizica regulata poate ajuta la reducerea oboselii si la imbunatatirea calitatii somnului. Sportul elibereaza endorfine care stimuleaza in mod natural nivelul de energie. De asemenea, poate duce la un somn mai bun. Se recomanda cel putin doua ore de exercitii de intensitate moderata in fiecare saptamana. E bine sa va faceti un plan de antrenament si sa respectati rutina zilnica de miscare. De asemenea, e important sa faceti pauze periodic de la lucru – timp in care sa faceti cateva exercitii de intindere, sa mergeti pe jos putin etc.
4. Consuma suficienta apa
E important sa ne mentinem organismul hidratat pentru a putea functiona la niveluri optime. Deshidratarea poate duce la niveluri scazute de energie. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra somnului prin uscarea gurii si a cailor nazale si poate duce la sforait, raguseala si crampe la nivelul picioarelor.
5. Foloseste cofeina in avantajul tau
Scaderea aportului de cofeina poate oferi mai multa energie pe termen lung. Desi cofeina poate oferi un impuls initial de energie, dupa ce se va pierde, este posibil sa ne simtim epuizati. Reducerea lenta a aportului de cofeina poate preveni sevrajul cofeinic pe masura ce echilibrati nivelul de energie naturala. Cofeina trebuie folosita in avantajul nostru. Aceasta ajuta la cresterea vigilentei, dar trebuie folosita cu prudenta. Poate provoca insomnie, mai ales atunci cand este consumata in cantitati mari sau dupa ora 14:00. Efectele depind si de nivelul de toleranta al fiecarei persoane.
6. Scrie liste de sarcini
Daca simti ca ai prea multe sarcini, poate fi o optiune buna scrierea unor liste Acest lucru poate face sa para ca ai si mai multe de facut, dar te va ajuta cu adevarat sa clasezi sarcinile dupa importanta. Pe masura ce vei bifa diferite sarcini, te vei simti mai bine, crescand productivitatea.
7. Iesi afara la aer curat
O scurta plimbare in aer liber ne poate da o stare generala de bine. Plimbarile in natura, indiferent de anotimp, au beneficii majore asupra starii generale de bine si a sanatatrii. Ploaia, vantul si soarele actioneaza, de asemenea, asupra sistemului senzorial.
8. Asculta muzica
Muzica ne ofera, in general, o stare de bine. Ritmurile muzicii pot alunga oboseala si ne pot ajuta sa avem mai multa energie. E important sa asculti muzica preferata, dar si in functie de starea de spirit.
9. Odihneste-te
Unul dintre principalele motive ale oboselii este suprasolicitarea. Suprasolicitarea poate include sarcini profesionale, familiale si sociale. Incearca sa prioritizezi mai bine ceea ce ai de facut si vezi care sunt sarcinile cu adevarat importante. E important sa soliciti ajutor atunci cand este cazul si sa delegi anumite sarcini.
10. Incearca sa reduci nivelul de stres
Stresul ne afecteaza considerabil nivelul de energie. Cand esti stresat, esti probabil si obosit. Daca suferi de stres cronic, efectul este cumulativ si poate duce la agravarea problemelor fizice si mentale in timp. Cea mai mare sursa de stres este legata de anxietati, ingrijorari cu privire la anumite lucruri pe care nu le putem controla, anumite decizii etc. E important sa incerci sa eviti stresul inutil si sa gasesti activitati relaxante si placute. Astfel de exemple pot fi cititul, o iesire la cafea cu un prieten, un film, gradinarit, un anumit hobby, o plimbare etc. Nu conteaza neaparat ceea ce faci, ci cat de relaxanta este activitatea si cum te face sa te simti. Alte metode de reducere a stresului includ yoga, meditatie, respiratie constienta etc.
Referinte:
(1)https://www.webmd.com/balance/how-tired-is-too-tired
(2) https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/248002
(4) https://www.healthline.com/health/daytime-sleepiness/reasons-youre-tired
(5) https://www.healthline.com/health/fatigue