Acneea – iata care sunt cauzele acneei, precum si cateva recomandari si sfaturi in acest sens – de la modificari simple ale stilului de viata, pana la tratamente medicale.

CUPRINS:

1. De ce apare acneea?
2. Ce solutii exista?

De ce apare acneea?

Acneea este o afectiune frecventa a pielii. Provoaca inrosire si mici umflaturi dureroase la nivelul pielii. Apare in special pe fata, pe spate, umeri si fese. Acneea severa poate provoca cicatrici. Exista diferite tipuri de acnee: puncte negre, puncte albe cu mici umflaturi dure, cu un centru alb, pustule sau mici chisturi. Acneea inflamatorie este atunci cand pielea este inclusiv rosie si umflata.

La pubertate, sunt eliberati mai multi androgeni, care fac astfel incat glandele sebacee de la nivelul pielii sa produca mai mult sebum. Bacteriile care traiesc in mod normal pe suprafata pielii duc la formarea unor elemente ce irita pielea, blocheaza porii si produc puncte negre, cosuri si chisturi.

Acneea incepe astfel cand porii se infunda cu sebum si celule moarte ale pielii. Porii sunt conectati la glandele sebacee, care produce o substanta uleioasa numita sebum. Sebumul suplimentar poate acoperi porii, favorizand dezvoltarea unei bacterii cunoscute sub numele de Propionibacterium acnes sau P. acnes. Globulele albe din sange ataca P. acnes, ducand la inflamatii ale pielii si acnee. Unele cazuri sunt mai severe decat altele, dar simptomele frecvente includ puncte albe, puncte negre si cosuri. Factorii de risc pentru acnee sunt genetica, stresul, alimentatia, excesul de greutate corporala, modificarile hormonale etc.

simptome acnee

Ce solutii exista?

Modificari ale stilului de viata

In primul rand, e bine sa incepeti cu modificari ale stilului de viata – acestea pot reduce productia de sebum si acneea. Modificarile stilului de viata pentru reducerea si prevenirea acneei includ:

Nu stoarceti niciodata cosurile!

Evitati sa strangeti si sa stoarceti leziunile acneice, deoarece acest lucru poate provoca infectii suplimentare. Stoarcerea cosurilor irita pielea, agraveaza acneea si cosurile se pot raspandi. Atingerea, frecarea, stoarcerea sau zgarierea leziunilor acneice pot duce la patrunderea altor bacterii in leziune, ceea ce agraveaza infectia. Daca este stors, cosul poate deveni mai inflamat si mai mare decat inainte.

Ingrijirea pielii cu tendinta acneica

Demachiati-va mereu inainte de culcare si alegeti un produs de demachiere si spalare cu pH neutru si fara alcool. Folositi produse de ingrijire a pielii care nu sunt grase, fara ulei, pentru a nu bloca porii mai mult. Alegeti produse noncomedogenice, adica fara ingrediente ce blocheaza porii. Mentineti pielea hidratata– hidratarea este foarte importanta, inclusiv pentru pielea grasa si cu tendinta acneica. Atunci cand pielea este uscata, poate deveni iritata mai usor, crescand riscul de cosuri. De asemenea, evitati sa va atingeti fata cu mainile neigienizate. Spalati-va frecvent pe maini, mai ales inainte de a aplica lotiuni, creme sau machiaj pe fata.  Alegeti produse cosmetice si de ingrijire pentru pielea sensibila si evitati produsele pe baza de ulei. Evitati produsele dure de ingrijire a fetei si exfolierea fizica foarte intensa.

tratamente acnee

Reducerea stresului

Academia Americana de Dermatologie sugereaza ca stresul este o posibila cauza pentru acnee. Stresul determina cresterea nivelului de androgeni. Androgenii stimuleaza foliculii de par si glandele sebacee, crescand riscul de acnee. Invatati tehnici eficiente de gestionare a stresului, tehnici de relaxare, limitati cofeina si apelati la meditatie si mindfulness.

Alimentatia si acneea

Un lucru care va poate afecta pielea este dieta. Anumite alimente cresc glicemia mai repede decat altele. Cand zaharul din sange creste rapid, organismul elibereaza insulina. Daca aveti exces de insulina in sange, asta poate face ca glandele sebacee sa produca mai mult sebum, crescand riscul de acnee.

Unele alimente care declanseaza aceste cresteri de insulina includ paine alba, orez alb, zahar. De asemenea, se crede ca ciocolata agraveaza acneea, dar nu pare sa afecteze toate persoanele. Alte cercetari au analizat legaturile dintre asa-numita „dieta occidentala” si acnee. Aceasta dieta se bazeaza in mare masura pe carbohidrati cu indice glicemic mare, lactate, grasimi saturate, grasimi trans. De asemenea, dieta occidentala este legata de o inflamatie mai mare, care poate contribui, de asemenea, la probleme pielii. Adoptati o alimentatie sanatoasa si evitati alimentele intens procesate si cu un continut mare de zahar.

Atentie!

NU se recomanda pasta de dinti pentru reducerea cosurilor. Desi pasta de dinti contine substante antibacteriene, contine si substante care pot irita si deteriora pielea. Nu este recomandata utilizarea pastei de dinti pentru a usca si reduce cosurile. Exista tratamente mult mai eficiente si mai sigure disponibile pentru acnee. De asemenea, evitati aplicarea de miere, lamaie, bicarbonat sau aspirina pisata pe cosuri – nu exista date care sa arate eficienta acestor tratamente – in plus, pot cauza iritatii.

Remedii naturiste pentru acnee

cauze acnee

Ulei de arbore de ceai

Aplicarea locala de ulei de arbore de ceai poate ajuta la reducerea umflaturilor si a rosetei. Uleiul de arbore de ceai este antibacterian si antiinflamator, ceea ce inseamna ca poate distruge bacteriile care provoaca acnee. Proprietatile antiinflamatorii ale uleiului de arbore de ceai inseamna ca acesta poate reduce si umflarea si roseata asociata cosurilor. Se poate aplica direct pe cosuri (dar intai trebuie testat pe o zona mica de pielea, pentru ca poate cauza iritatii) sau se pot folosi produse cosmetice cu arbore de ceai – creme, geluri sau lotiuni.

Ulei de jojoba

Substantele ceroase din uleiul de jojoba pot ajuta la repararea pielii deteriorate, ceea ce inseamna ca ajuta, de asemenea, la accelerarea vindecarii ranilor, inclusiv a leziunilor acneice. Unii dintre compusii din uleiul de jojoba ar putea ajuta la reducerea inflamatiei pielii. Pot reduce roseata si umflarea din jurul cosurilor, a punctelor albe si a altor leziuni inflamate. Puteti aplica ulei de jojoba direct pe cosuri sau puteti folosit produse cosmetice cu ulei de jojoba – geluri, creme, lotiuni etc.

Aloe vera

Aloe vera este un antibacterian si antiinflamator natural, ceea ce inseamna ca poate reduce aspectul acneei si poate preveni eruptiile acneice. Aloe vera contine multa apa si este un produs intens hidratant. Puteti folosi gel proaspat din planta de aloe sau produse cu aloe vera – creme si geluri.

Ceai verde

Ceaiul verde are un continut ridicat de antioxidanti care pot ajuta la reducerea inflamatiei pielii. Ceaiul verde contine concentratii mari de antioxidanti polifenolici numiti catechine. Antioxidantii ajuta organismul sa descompuna substantele chimice si deseurile care pot deteriora celulele sanatoase. Ceaiul verde poate ajuta la eliminarea unor resturi si deseuri care s-au acumulat in leziunile acneice. Ceaiul verde contine, de asemenea, compusi care pot ajuta la reducerea productiei de sebum, reducerea P. acnes si a inflamatiei. Ceiaul verde poate fi benefic atunci cand e consumat intern, dar folosit si ca extract de ceai verde, topic.

Tratamente medicale pentru acnee

Exista diferite optiuni de tratament pentru acnee, dintre care multe sunt foarte eficiente, desi pot provoca unele reactii adverse si e posibil sa nu fie potrivite pentru toata lumea. Discutati cu medicul dermatolog pentru a alege medicamentele si produsele cele mai potrivite. Medicii pot prescrie uneori medicamente mai puternice pentru tratarea acneei, inclusiv retinoizi topici, geluri si creme cu clindamicina, antibiotice orale sau topice etc. In general, e nevoie de cel putin 2-3 luni pentru ca medicamentul si substantele active sa inceapa sa functioneze si sa se vada rezultate.

Tratamente topice (geluri, creme si lotiuni)

Produse cu peroxid de benzoil

Peroxidul de benzoil functioneaza ca un antiseptic pentru a reduce numarul de bacterii de pe suprafata pielii. De asemenea, ajuta la reducerea numarului de puncte albe si puncte negre si are efect antiinflamator. Peroxidul de benzoil pentru acnee este de obicei disponibil sub forma de crema sau gel. Se foloseste fie o data, fie de doua ori pe zi. Produsul cu peroxid de benzoil ar trebui aplicat la 20 de minute dupa spalare pe toate zonele fetei afectate de acnee. Trebuie utilizat cu moderatie, deoarece in exces poate irita pielea. De asemenea, face fata mai sensibila la lumina soarelui, deci evitati expunerea prelungita la soare si surse de lumina ultravioleta (UV) si folositi o crema de protectie cu SPF.

Retinoizi topici

Retinoizii topici actioneaza prin indepartarea celulelor moarte de pe suprafata pielii  (exfoliere), ceea ce ajuta la prevenirea acumularii in foliculii de par. Tretinoina si adapalena sunt retinoizi topici utilizati pentru tratarea acneei. Sunt compusi disponibili sub forma de gel sau crema si se aplica de obicei o data pe zi inainte de culcare. Aplicati pe toate zonele fetei afectate de acnee la 20 de minute dupa ce va spalati fata. Cele mai frecvente efecte secundare ale retinoizilor topici sunt iritatia usoara si usturimea.

Antibiotice topice

Antibioticele topice ajuta la distrugerea bacteriilor de pe piele care pot infecta foliculii de par infundati. Sunt disponibile sub forma de lotiune sau gel care se aplica o data sau de doua ori pe zi. De obicei, se recomanda un curs de 6 – 8 saptamani. Ulterior, tratamentul este de obicei oprit, deoarece exista riscul ca bacteriile de pe fata sa devina rezistente la antibiotice. Acest lucru ar putea agrava acneea si poate provoca infectii suplimentare. Efectele secundare sunt mai putin frecvente, dar pot include iritatii minore ale pielii, roseata si arsura la nivelul pielii, descuamarea pielii.

Acid azelaic

Acidul azelaic este adesea folosit ca un tratament alternativ pentru acnee in cazul in care efectele peroxidului de benzoil sau ale retinoizilor topici sunt deosebit de severe. Acidul azelaic actioneaza prin eliminarea pielii moarte si distrugerea bacteriilor. Este disponibil sub forma de crema sau gel si se aplica de obicei de 2 ori pe zi (sau o data pe zi, daca pielea este foarte sensibila). Efectele secundare ale acidului azelaic sunt de obicei usoare si includ senzatie de arsura sau usturimi ale pielii, mancarime, piele uscata, roseata.

Medicamente orale

Antibiotice orale

Antibioticele orale sunt de obicei utilizate in combinatie cu un tratament topic pentru tratarea acneei mai severe. In majoritatea cazurilor, este prescrisa o clasa de antibiotice numite tetracicline, cu exceptia cazului in care sunteti gravida sau alaptati. Dozajul va incepe ridicat si se va reduce pe masura ce acneea se reduce. P. acnes poate deveni rezistenta la antibiotic in timp si poate fi nevoie de un alt antibiotic. Este mai probabil ca acneea sa devina rezistenta la antibioticele topice, mai degraba decat la cele orale.

Terapii hormonale

Terapiile hormonale pot fi utile pentru femeile cu acnee, mai ales daca acneea se intensifica in apropierea menstruatiei sau este asociata cu afectiuni hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic.

Isotretinoina

Isotretinoina este un tratament pentru acneea severa. Ajuta la normalizarea sebumului si la reducerea cantitatii produse, dar si la prevenirea infundarii foliculilor si scade cantitatea de bacterii de pe piele. De asemenea, reduce roseata si umflarea asociata cosurilor.

 

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2012/1015/p734.html
(2) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/understanding-acne-treatment
(3) https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/wont-clear
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146

Leave a comment