Aloe vera poate avea o serie de beneficii pentru sanatatea pielii, pentru digestie si nu numai. Iata ce proprietati are, cum se utilizeaza si beneficii posibile.

CUPRINS:

1. Ce este aloe vera?
2. Ce beneficii are aloe vera?
3. Mod de utilizare
4. Riscuri si efecte secundare posibile

Ce este aloe vera?

Aloe vera este o planta suculenta, verde, cu frunze carnoase, cu margini zimtate. Gelul de aloe este o substanta limpede, asemanatoare jeleului, care se gaseste in partea interioara a frunzei de aloe. Latexul de aloe se gaseste chiar sub coaja plantei si are o culoare galbuie. Unele produse cu aloe sunt obtinute din intreaga frunza zdrobita, deci contin atat gel, cat si latex.

Majoritatea oamenilor folosesc gelul de aloe ca remediu pentru afectiunile pielii, inclusiv arsuri solare, degeraturi, piele uscata etc. In planta de aloe vera au fost identificate peste 75 de componente potential active, inclusiv vitamine, minerale, zaharide, aminoacizi, antrachinone, enzime, lignina, saponine si acizi salicilici. Aloe contine multe vitamine si minerale care sunt vitale pentru cresterea si functionarea corespunzatoare a tuturor sistemelor corpului.

Mineralele prezente includ calciu, cupru, seleniu, crom, mangan, magneziu, potasiu, sodiu si zinc. Contine si 12 antrachinone – inclousiv aloina si emodina, care actioneaza ca analgezice, antibacteriene si antivirale.

folosire aloe vera

Ce beneficii are aloe vera?

Aloe vera este folosita in mod obisnuit pentru a trata afectiunile pielii. Cand este aplicat local, gelul de aloe vera are un efect hidratant, emolient. Gelul de aloe vera este adesea aplicat pe piele pentru a trata arsurile solare si eczemele. Are un efect calmant si poate chiar accelera vindecarea ranilor si poate reduce severitatea psoriazisului, desi mai sunt necesare studii din acest sens. Atunci cand este administrat pe cale orala ca suc sau supliment alimentar, efectele laxative pot ajuta la ameliorarea constipatiei.

Iata cateva beneficii ale plantei de aloe vera pentru sanatate:

Sanatatea pielii

Aloe vera poate avea o serie de beneficii pentru unele afectiuni ale pielii si poate ajuta la vindecarea ranilor, inclusiv in tratamentul dermatitei, mucozitei bucale, ranilor chirurgicale si ca remediu la domiciliu pentru arsuri foarte usoare. Poate ameliora disconfortul cauzat de herpesul genital, psoriazis, dermatita, degeraturi, arsuri si inflamatii. Poate fi folosit in siguranta ca agent antifungic si antimicrobian, insa mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Unele cercetari au aratat ca aloina, un compus gasit in planta de aloe, are proprietati antiinflamatorii care ajuta in procesul de vindecare a pielii. Aloe este, de asemenea, bogata in antioxidanti si s-a aratat ca o proteina antioxidanta, in special metalotioneina, are un efect protector asupra pielii care a fost expusa si deteriorata de razele UV. Planta este, de asemenea, foarte hidratanta, ceea ce ar putea ajuta la combaterea descuamarii pielii care de obicei apare dupa arsurile solare. Proprietatile hidratante ale acestei plante sunt duble. Frunza plantei de aloe vera este bogata in apa, in special in stratul interior, deci ajuta la hidratarea pielii si la mentinerea umiditatii. Mucopolizaharidele, care se gasesc in planta de aloe, ajuta la retinerea umiditatii in piele. Atunci cand este aplicata local, s-a demonstrat ca aloe poate mari continutul de apa al stratului exterior al pielii (numit stratul cornos),avand astfel beneficii pentru tipurile de piele uscata.

Pe langa capacitatea de a ajuta la refacerea si retinerea umiditatii in piele, aloe stimuleaza, de asemenea, productia de acid hialuronic si fibre de colagen si elastina in piele – toate acestea fiind necesare pentru a mentine pielea hidratata, ferma si supla. Aplicarea locala de aloe vera poate ajuta la restabilirea elasticitatii pielii si la scaderea aspectului liniilor fine. De asemenea, datorita continutului de aloesina, poate fi eficienta in tratarea hiperpigmentarii induse de UV si post-acnee.

Beneficii pentru par si scalp

Aloe vera poate avea beneficii pentru parul uscat sau mancarimea scalpului. Are proprietati hranitoare, iar vitaminele si mineralele prezente in planta pot mentine parul puternic si sanatos. Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, poate reduce matreata, iar enzimele din gel pot favoriza eliminarea celulelor moarte de la nivelul scalpului si pot favoriza regenerarea tesutului pielii din jurul foliculilor de par. Aloe ajuta, de asemenea, la stoparea mancarimii asociate cu matreata sau scalpul uscat.

Aplicarea gelului de aloe sub forma de masca pentru scalp poate ajuta la calmarea iritatiilor, la exfoliere, mentinerea hidratarii si chiar la intarirea si netezirea foliculilor de par.

nutrientii din aloe vera

Poate reduce constipatia

Antrachinonele prezente in latex au un efect laxativ puternic care creste continutul de apa intestinala, stimuleaza secretia de mucus si creste peristaltismul. Constipatia este definita ca mai putin de 3 miscari intestinale pe saptamana. De asemenea, aloe poate imbunatati simptomele la pacientii cu sindrom de colon iritabil. Cu toate acestea, ingerarea latexului de aloe poate provoca uneori crampe abdominale, diaree, deficit de potasiu.

Beneficii pentru digestie

Datorita componentelor antiinflamatorii si laxative, un alt beneficiu al plantei de aloe vera este capacitatea de a imbunatati digestia. Sucul din planta ajuta la  normalizeaza echilibrul acid/alcalin si pH. Poate avea beneficii in caz de sindrom de colon iritabil. De asemenea, poate reduce flatulenta.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Enzimele prezente in aloe vera pot escompune proteinele pe care le consumam in aminoacizi si transforma enzimele in combustibil pentru fiecare celula din organism, ceea ce le permite celulelor sa functioneze corect. Unele elemente din planta pot stimula sistemul imunitar. Zincul este, de asemenea, o componenta importanta din aceasta planta. Zincul este esential pentru mentinerea functiei imunitare. Zincul este, de asemenea, o componenta structurala cheie pentru o multime de receptori hormonali si proteine ​​care contribuie la starea de spirit echilibrata si la functia imunitara.

Sanatatea dentara

Aloe vera ar putea ajuta la mentinerea sanatatii orale, datorita posibilelor proprietati anti-placa si anti-gingivita. Vezi aici Ghidul de igiena orala.

Mod de utilizare

Pentru a extrage gelul de aloe vera, folositi un cutit ascutit pentru a indeparta stratul subtire si verde de pe o parte a frunzei de aloe, taind pe lungime. Apoi, folositi o lingurita pentru a indeparta stratul de gel transparent din interior. Nu indepartati gelul de pe frunza decat inainte de utilizare. Aplicati gel de aloe direct pe arsurile solare usoare si pe iritatiile pielii pentru a calma. Procesul comercial de productie al produselor cu aloe  implica de obicei zdrobirea, macinarea sau presarea intregii frunze pentru a produce suc, urmata de diferite etape de filtrare si stabilizare pentru a obtine extractul dorit. Exista diferite cosmetice cu aloe, inclusiv geluri de aloe, creme cu aloe etc. De asemenea, exista suplimente cu aloe vera si suc de aloe.

beneficii aloe

Riscuri si efecte secundare posibile

Extractul din latex de aloe nu trebuie luat in doze mari, deoarece poate provoca reactii adverse, cum ar fi dureri de stomac si crampe. Utilizarea pe termen lung a unor cantitati mari de extract din latex de aloe poate provoca, de asemenea, diaree, probleme cu rinichii, sange in urina, potasiu scazut, slabiciune musculara, pierdere in greutate si probleme cardiace. Nu luati aloe vera, gel sau latex, daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Inainte de a lua suplimente de aloe vera, consultati medicul daca luati urmatoarele medicamente:

  • medicamente pentru diabet;
  • sevofluran;
  • laxative stimulante;
  • warfarina;
  • medicamente diuretice.

Aloe vera topica este in general considerata sigura pentru utilizare. Efectele secundare, daca exista, tind sa fie usoare si pot include iritatia si roseata pielii. Alergiile pot aparea uneori, in special la persoanele care sunt alergice la usturoi, ceapa sau lalele. Gelul de aloe NU trebuie utilizat pentru a trata arsurile sau ranile severe. Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti o taietura profunda sau o arsura mare sau severa.

Extractele de aloe vera pot avea un efect laxativ puternic, provocand diaree, crampe abdominale si potentiala pierdere severa de potasiu. Daca alegeti sa utilizati un preparat oral de aloe din motive medicale, discutati mai intai cu medicul pentru a determina daca aveti vreo afectiune sau luati medicamente care ar putea contraindica tratamentul.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591
(2) https://www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera
(3) https://www.medicinenet.com/what_are_the_benefits_of_aloe_vera_8_benefits/article.htm
(4) https://www.healthline.com/health/7-amazing-uses-aloe-vera
(5) https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-aloe-vera#1
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

Leave a comment