Iata ce este anemia, care sunt cauzele posibile, ce simptome si semne pot sa apara, precum si ce implica planul de tratament si alimentatia.
CUPRINS:
1. Ce este anemia?
2. De ce apare anemia?
3. Care sunt semnele si simptomele de anemie?
4. Cum este diagnosticata si tratata anemia?
5. Alimentatia in anemie
Ce este anemia?
Anemia este o afectiune care se dezvolta atunci cand in sange exista o cantitate mai mica decat cea normala de globule rosii sanatoase. In caz de anemie, corpul nu primeste suficient sange bogat in oxigen. Lipsa oxigenului te poate face sa te simti obosit si slabit. De asemenea, este posibil sa apara dificultati de respiratie, ameteli, dureri de cap sau batai neregulate ale inimii.
Exista mai multe tipuri de anemie, printre care:
- anemia cu deficit de fier;
- anemia cu deficit de vitamina B12;
- anemie hemolitica.
Anemia usoara este o afectiune comuna si tratabila care se poate dezvolta la oricine. Poate aparea brusc sau in timp si poate fi cauzata de alimentatie, de unele medicamente sau de o alta afectiune medicala. Anemia poate fi, de asemenea, cronica. Unele tipuri de anemie sunt mostenite. Cel mai frecvent tip de anemie este anemia cu deficit de fier. Unele persoane au un risc mai mare de anemie, inclusiv femeile in timpul menstruatiei si in timpul sarcinii.
De ce apare anemia?
Fiecare parte a corpului are nevoie de o cantitate suficienta de oxigen pentru a functiona eficient. Multe dintre simptomele anemiei, cum ar fi oboseala si scurtarea respiratiei, sunt cauzate de scaderea livrarii de oxigen catre organele si tesuturile vitale ale corpului. Globulele rosii din sange contin o proteina bogata in fier numita hemoglobina. Hemoglobina se leaga de oxigenul din plamani, permitand globulelor rosii sa-l transporte si sa-l transmita in tot corpul. Anemia se masoara in functie de cantitatea de hemoglobina din sange.
Anemia afecteaza mai mult de 30% din populatie la nivel mondial. Femeile sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier din cauza pierderii de sange din cauza menstruatiei si a cererii mai mari de aprovizionare cu sange in timpul sarcinii. Adultii in varsta au un risc mai mare de anemie, deoarece au mai multe riscuri de a avea boli de rinichi sau alte afectiuni medicale cronice.
De cele mai multe ori anemia este data de un aport alimentar inadecvat de nutrienti importanti pentru productia de globule rosii, cum ar fi fier, vitamina B12 sau acid folic.
Exista mai multe tipuri diferite de anemie, dar fiecare dintre ele provoaca scaderea numarului de globule rosii din sange in circulatie. Nivelurile de globule rosii din sange sunt scazute din unul dintre urmatoarele motive:
- corpul nu poate produce suficienta hemoglobina (hemoglobina scazuta);
- corpul produce hemoglobina, dar hemoglobina nu functioneaza corect;
- corpul nu produce suficiente globule rosii;
- corpul descompune globulele rosii din sange prea repede.
Puteti pierde globule rosii din sange prin sangerare. Acest lucru se poate intampla lent pe o perioada lunga de timp si este posibil sa nu observati. Cauzele pot include afectiuni gastrointestinale, cum ar fi ulcere, hemoroizi, gastrita (inflamatia stomacului) si cancer, unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, care pot provoca ulcere si gastrita, menstruatia (mai ales daca este menstruatie abundenta).
Factorii care pot creste riscul de anemie includ:
- sangerare menstruala abundenta;
- alimentatie deficitara;
- sarcina;
- varsta peste 65 ani;
- anumite tulburari gastrointestinale, ca boala Crohn sau boala celiaca etc.;
- medicamente care irita mucoasa intestinala, cum ar fi ibuprofenul.
Care sunt semnele si simptomele de anemie?
Exista multe tipuri si cauze diferite pentru anemie. Unele tipuri de anemie sunt usoare si pot fi tratate cu usurinta, in timp ce altele pot cauza complicatii potential grave. Semnele si simptomele anemiei variaza in functie de cauza si severitatea anemiei. In functie de cauzele anemiei, este posibil sa nu aveti simptome.
Semnele si simptomele, daca apar, pot include:
- oboseala;
- slabiciune;
- piele palida sau galbuie;
- batai neregulate ale inimii;
- dificultati de respiratie;
- ameteli;
- dureri in piept;
- maini si picioare reci;
- dureri de cap.
La inceput, anemia poate fi atat de usoara incat nu este sesizata. Insa, simptomele se agraveaza pe masura ce anemia se agraveaza. Unele forme de anemie provoaca simptome specifice. Anemia aplastica, de exemplu, poate provoca febra, infectii frecvente si eruptii cutanate. Anemia cu deficit de acid folic poate provoca iritabilitate si diaree. Anemia poate avea si alte efecte asupra corpului, pe langa senzatia de oboseala. Alte semne ca s-ar putea sa aveti lipsa de fier includ unghii casante si posibila cadere a parului. In plus, se poate modifica simtul gustului si poate sa apara tiuit in urechi.
Cum este diagnosticata si tratata anemia?
Se vor efectua analize de sange pentru a vedea daca aveti anemie. Testul principal este hemoleucograma completa. De asemenea, se pot face analize de sange pentru a testa nivelurile de vitamina B12 sau B9, fier etc. In primul rand, se va vedea daca anemia este cauzata de o alimentatie deficitara sau de o problema de sanatate subiacenta. Anemia feripriva se trateaza cu suplimente de fier luate pe cale orala, alimente bogate in fier si alimente ce favorizeaza absorbtia fierului (cum ar fi alimentele bogate in vitamina C). Uneori se poate recomanda fier administrat intravenos sau pot fi necesare transfuzii de globule rosii.
Daca anemia este cauzata de sangerare interna, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a opri sangerarea. Alte tipuri de anemie pot necesita alte tipuri de tratament. De exemplu, tulburarile genetice pot necesita transplant de maduva osoasa. Daca aveti un deficit de vitamina B12 sau folat, se vor prescrie suplimente. Pe scurt, tratamentul anemiei va depinde de tipul de anemie.
Daca este lasata netratata, anemia poate duce la complicatii potential grave. Acestea pot include aritmii si ale probleme cu inima, afectarea nervilor periferici, sindromul picioarelor nelinistite, depresie, probleme cu memoria, sistem imunitar slabit etc. Pentru a evita potentialele complicatii, este important sa consultati medicul daca dezvoltati semne sau simptome de anemie. In multe situatii, anemia poate fi tratata cu usurinta.
Alimentatia in anemie
O alimentatie pentru anemie se concentreaza pe alimente bogate in fier, precum si pe alimente care sunt surse importante de alti nutrienti, inclusiv vitamina C, vitamina B12 si acid folic. De asemenea, descurajeaza consumul unor alimente si bauturi care impiedica absorbtia fierului.
Alimentele bogate in fier includ ficat de pui si vita, carne de vita, carne de curcan, fructe de mare, oua, tofu, spanac, legume cu frunze verzi, cereale fortificate, ovaz, linte, fasole etc. Alimentele bogate in vitamina B12 includ ficat, somon, carne de vita, carne de pui, oua etc. Alimentele bogate in folat includ ficat de vita, linte, fasole, spanac, avocado, banane, sparanghel etc.
Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Sursele sanatoase de vitamina C includ ardei gras, citrice, capsuni, broccoli etc. Necesarul zilnic de vitamine si fier variaza in functie de sex si varsta. Femeile au nevoie de mai mult fier si folat decat barbatii din cauza pierderii de fier in timpul menstruatiei si a dezvoltarii fetale in timpul sarcinii. Daca modificarile dietetice nu imbunatatesc anemia unei persoane, medicul poate recomanda suplimente.
In cazul anemiei, este important sa faci alegeri alimentare sanatoase. Consumul de alimente tip junk food inseamna un aport caloric fara nutrienti. De asemenea, poate fi indicat sa limitati anumite alimente, precum cafea, ceai, unele condimente. Anemia cronica inseamna, de obicei, ca trebuie sa faceti modificari permanente ale dietei pentru a va mentine nivelul de fier ridicat. Medicul va poate recomanda sa consumati carne rosie de cateva ori pe saptamana sau sa luati un supliment de fier in fiecare zi.
Referinte:
(1) https://www.who.int/health-topics/anaemia
(2) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/188770
(4) https://www.healthline.com/health/anemia
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800