Citeste mai multe despre antrenamentul de box – ce beneficii are, atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea mentala si cum ne poate ajuta.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Ce beneficii are antrenamentul de box?

Informatii generale

Antrenamentele de box sau antrenamentele la sacul de box sunt din ce in ce mai cautate, atat pentru beneficiile fizice, cat si pentru cele mentale. Boxul este un sport in care doi adversari se lupta folosind manusile speciale in ring. Recent, antrenamentul la sacul de box a devenit mai popular ca forma de exercitiu fizic. Nu implica nici ring si nici adversar, fiind doar o forma de antrenament folosind sacul de box.

Implica si o serie de miscari specifice de box, similare unui curs de aerobic. Miscarile includ o combinatie de lovituri mari si mici, genuflexiuni si pasi scurti si rapizi inainte si inapoi.

beneficii box

Ce beneficii are antrenamentul de box?

Antrenamentul de box este benefic pentru sanatatea cardiovasculara, sanatatea mentala, forta si nu numai. Iata cateva dintre beneficiile antrenamentelor de box:

Imbunatatirea rezistentei fizice

Rezistenta inseamna cat de mult poti mentine o activitate. Rezistenta cardiovasculara se refera la abilitatile corpului de a se alimenta singur cu oxigen. A avea rezistenta musculara inseamna ca muschii pot lucra fara a obosi continuu. Antrenamentele la sacul de box au capacitatea de a imbunatati in timp rezistenta fizica.

Imbunatatirea coordonarii

Coordonarea corpului este capacitatea de a se misca intr-un mod coordonat. Implica utilizarea simturilor si a zonelor corpului in mod eficient si precis pentru indeplinirea eficienta si precisa a sarcinilor. Boxul este o activitate care presupune coordonarea miscarilor complexe si este nevoie de multa practica pentru a stapani aceste miscari. Boxul necesita o coordonare vizual-motorie puternica, deoarece de multe ori executati mai multe miscari simultan. Prin exercitii constante si sesiuni de antrenament, corpul incepe sa devina mai coordonat, cu o imbunatatire a reflexelor si a timpului de reactie.

Sanatatea oaselor si a articulatiilor

Antrenamentul regulat de box poate ajuta la mentinerea articulatiilor si oaselor sanatoase. O structura osoasa solida si densa este esentiala pentru sanatatea generala, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Boxul este o modalitate de a imbunatati rezistenta oaselor. Antrenamentul de rezistenta, in general, este o modalitate de a atenua efectele negative ale pierderii minerale osoase din cauza comportamentului sedentar.

box beneficii

Antrenamentul de box ne ajuta sa ardem multe calorii

Antrenamentele de box ne ajuta sa ardem destul de multe calorii intr-un timp scurt. Sunt antrenamente intense ce lucreaza intregul corp. Loviturile se concentreaza pe brate, piept, muschii umerilor si muschii abdominali. Antrenamentul de forta si cel cardio sunt combinate optim in rutinele de box. De asemenea, metabolismul poate fi stimulat de aceasta activitate fizica intensa.

Poate ajuta la pierderea in greutate

S-a demonstrat ca antrenamentul de box de mare intensitate poate sa reduca grasimea corporala si imbunatateste compozitia generala a corpului mai mult decat alte activitati precum mersul rapid. Numarul de calorii arse va varia in functie de nivelul de intensitate, precum si de tipul miscarilor.

Imbunatatirea echilibrului

Un element cheie al boxului este echilibrul. Exersand miscarile de baza de box se poate imbunatati aceasta abilitate in mod eficient. Boxul implica un joc coordonat de picioare, dezvoltarea strategiilor de miscare la conditiile in schimbare si forta musculara. Toate acestea ajuta la imbunatatirea echilibrului.

Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare

Pentru a ne mentine inima sanatoasa, trebuie sa facem exercitii cardiovasculare (sau cardio) in mod regulat. Este recomandat ca adultii sa faca cel putin 150 de minute de exercitii aerobice moderate pe saptamana. Boxul este un exemplu de antrenament cardio, ce face inima sa bata mai tare si plamanii sa lucreze mai mult, astfel incat sa ardem mai multe calorii. Antrenamentul de box este o forma de antrenament HIIT, ce poate avea beneficii pentru functia cardiovasculara. Exercitiile cardio pun un stres suplimentar asupra corpului intr-un mod sigur, ceea ce are ca rezultat modificari benefice ale sistemelor din corp pentru a sustine acest nivel crescut de exercitiu.

Dezvoltarea masei musculare

Combinatia dintre cresterea activitatii cardiovasculare si antrenamentul de forta functioneaza pentru a arde grasimile si pentru a dezvolta musculatura. Asta inseamna ca, odata cu antrenamentul prelungit de box, veti incepe sa observati o crestere a masei musculare si mai multa tonifiere. Antrenamentul de box ne ajuta sa lucram aproape fiecare muschi din corp, mai ales musculatura abdominala, a umerilor si a bratelor.

Reducerea stresului

Stresul cronic este o problema grava care afecteaza tot mai multe persoane si poate duce la probleme variate – de la dureri de cap si hipertensiune arteriala pana la depresie si anxietate. Este o problema pe care majoritatea oamenilor o experimenteaza la un moment dat in viata. Boxul poate ajuta la reducerea stresului prin cresterea productiei de endorfine. Exercitiile fizice cresc nivelul de endorfine din organism,  hormonii fericiti care ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit. Exercitiile regulate moderate pana la intense, cum ar fi boxul, pot ajuta la eliberarea acestor endorfine si la reducerea starilor de stres.

Antrenamentul de box poate varia ca intensitate pe parcursul unui antrenament, desi majoritatea programelor de antrenament de box tind sa urmeze un protocol HIIT, care poate ajuta la ameliorarea stresului. Cercetarile au aratat imbunatatiri ale starii de dispozitie in randul celor care practica acest tip de antrenament.

Calitate mai buna a somnului

Pe langa reducerea stresului, antrenamentul regulat de box poate ajuta si la imbunatatirea calitatii somnului. Cercetarile au aratat ca exercitiile cardiovasculare de mare intensitate, cum ar fi boxul, au un efect benefic asupra calitatii somnului si asupra timpului de adormire.

De asemenea, unul dintre cele mai mari beneficii ale antrenamentului de box este ca poti incepe sa te simti mai increzator in tine. Pe masura ce te antrenezi tot mai des, in mod regulat, vei vedea ca organismul se adapteaza si se schimba mentalitatea.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/fitness/boxing-benefits
(2) https://www.health.harvard.edu/exercise-and-fitness/punch-up-your-exercise-routine-with-fitness-boxing
(3) https://www.nib.com.au/the-checkup/physical-and-mental-health-benefits-of-boxing
(4) https://www.livestrong.com/article/405122-what-are-the-health-benefits-of-boxing/

Sursa foto: Pexels

Leave a comment