Aromaterapia poate avea o serie de beneficii, mai ales reducerea stresului si imbunatatirea starii de spirit. Iata ce sunt uleiurile esentiale, ce beneficii poate avea aromaterapia si efecte adverse posibile.
CUPRINS:
1. Ce este aromaterapia?
2. Ce beneficii are aromaterapia?
3. Folosirea uleiurilor esentiale (aromaterapia)
4. Exemple de uleiuri esentiale
5. Efecte adverse posibile
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este utilizarea terapeutica a uleiurilor esentiale din plante. Acestea sunt „esente” pure extrase din flori, ierburi, radacini, seminte, scoarta etc. – compusi aromatici volatili.
Uleiurile capteaza mirosul si aroma plantei sau „esenta”. Compusii aromatici unici confera fiecarui ulei esential aroma sa caracteristica. Uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare sau prin metode mecanice, precum presarea la rece. Fiecare ulei esential are o compozitie chimica unica, ce poate avea un efect stimulant, echilibrant sau relaxant asupra corpului si mintii. Aceste molecule sunt absorbite in fluxul sangvin prin plamani, atunci cand sunt inhalate (difuzor aromaterapie, lumanari de aromaterapie etc.), sau prin piele, daca sunt aplicate ca parte a unui ulei de masaj sau a unui alt produs.
Retineti ca uleiurile esentiale autentice nu sunt amestecate cu alte substante chimice sau parfumuri. Sunt obtinute folosind un proces specific ce nu schimba chimia plantei. Odata ce substantele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei purtator pentru a obtine un produs ce poate fi folosit. Uleiurile purtatoare sunt uleiuri vegetale, din oleaginoase sau seminte, folosite pentru a dilua puterea uleiurilor esentiale. Se foloseste un ulei purtator pentru ca uleiul esential este prea puternic si poate cauza iritatii ale pielii, cum ar fi roseata sau chiar arsuri. Cele mai comune uleiuri purtatoare sunt uleiul de cocos, uleiul de avocado, uleiul de migdale, ulei de jojoba etc.
Cum functioneaza aromaterapia?
Se crede ca aromaterapia activeaza zone din nas numite receptori de miros, ce trimit mesaje prin sistemul nervos catre creier. Uleiurile pot activa anumite zone ale creierului, cum ar fi sistemul limbic, ce joaca un rol in emotiile noastre. Aceste produse ar putea avea, de asemenea, un impact asupra hipotalamusului, care poate raspunde la ulei prin producetia de substante chimice, cum ar fi serotonina.
Uleiurile esentiale sunt cel mai frecvent utilizate in aromaterapie. Nu sunt menite sa fie inghitite sau aplicate pe piele in forma concentrata, nediluata. Pentru aplicare pe piele, uleiul esential este diluat intr-un ulei vegetal sau unt vegetal – baza purtatoare. Cand sunt aplicate pe piele, unele substante chimice din plante sunt absorbite. Unele metode de aplicare pot imbunatati absorbtia – aplicarea cu o forma de caldura, prin masaj sau in anumite zone ale corpului – la incheietura mainii, de exemplu.
Inhalarea parfumului uleiurilor esentiale poate stimula zonele sistemului limbic, o parte a creierului care joaca un rol in emotii, comportamente, simtul mirosului si memoria pe termen lung. Sistemul limbic joaca, de asemenea, un rol in controlul mai multor functii fiziologice inconstiente, cum ar fi respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Ca atare, se crede ca uleiurile esentiale pot exercita un efect fizic asupra corpului.
Ce beneficii are aromaterapia?
In functie de proprietatile lor, diferite uleiuri esentiale pot fi folosite pentru a reduce anxietatea si stresul, pentru a imbunatati relaxarea si somnul sau pentru a creste nivelul de energie si a stimula sistemul imunitar. Retineti ca NU ar trebui sa utilizati aromaterapia in locul tratamentului medical obisnuit. Aromaterapia nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicale recomandate. Poate fi folosita ca terapie complementara, pentru relaxare in special.
Pe langa faptul ca ofera un miros placut, uleiurile pentru aromaterapie pot oferi beneficii respiratorii, decongestionante si psihologice. Iata cateva dintre beneficiile aromaterapiei:
- reducerea stresului, anxietatii si depresiei;
- relaxare;
- imbunatatirea somnului;
- reducerea durerilor de cap;
- ameliorarea starilor de greata;
- efect decongestionant etc.
Beneficiile uleiurilor esentiale
Cea mai comuna utilizare a aromaterapiei este pentru ameliorarea stresului. Compusii aromatici din multe uleiuri esentiale diferite sunt cunoscuti ca avand efect relaxant si pot ajuta la calmare si reducerea stresului. Unele dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru ameliorarea stresului sunt uleiul esential de lamaie, lavanda, bergamota, menta sau ylang-ylang.
De asemenea, unele uleiuri esentiale pot creste nivelul de energie si pot stimula mintea si corpul. Exemple de uleiuri esentiale ce pot oferi un plus de energie includ ulei de cardamom, scortisoara, cuisoare, iasomie, arbore de ceai, rozmarin sau salvie.
O serie de uleiuri pot fi benefice si pentru reducerea durerilor de cap – de obicei sub forma de masaj. Exemple de astfel de uleiuri pot fi uleiul de menta, eucalipt, lemn de santal sau rozmarin. Aromaterapia poate ajuta si la imbunatatirea somnului – ulei esential de lavanda, musetel, iasomie, neroli, trandafir, lemn de santal, ylang-ylang. Alte uleiuri pot avea efecte antimicrobiene, antifungice si antibacteriene si pot oferi protectie impotriva anumitor probleme si infectii – ulei de oregano, tamaie, menta, scortisoara, eucalipt. De asemenea, unele uleiuri pot ajuta in anumite probleme digestive, probleme dermatologice precum alopecia sau acneea etc.
Insa, retineti ca nu exista suficiente cercetari pentru a determina eficacitatea lor in sanatate. Rezultatele studiilor de laborator sunt promitatoare, insa rezultatele studiilor clinice pe subiecti umani au rezultate mixte. Unele studii indica faptul ca folosirea uleiurilor esentiale are beneficii, in timp ce altele nu arata nicio imbunatatire a simptomelor. Aromaterapia este o terapie complementara. Nu este o forma de tratament pentru boli respiratorii, digestive, acnee, eruptii cutanate etc.
→ Vezi aici mai multe si despre Sanatatea holistica.
Folosirea uleiurilor esentiale (aromaterapia)
Aromaterapia este utilizata in mod normal prin inhalare sau ca aplicare locala. Pentru inhalare se poate folosit un difuzor aromaterapie, lumanari aromaterapie, pulverizatoare, inhalatoare, dar si spray sau uleiuri esentiale sub forma de picaturi pentru bai de aburi. Puteti adauga cateva picaturi de ulei esential in cada pentru efect terapeutic si relaxant. Poate fi folosit si la masaj intr-un ulei purtator.
Pentru aplicare topica, uleiurile esentiale pot fi folosite impreuna cu un ulei purtator – ulei de masaj, produse de baie si de ingrijire a pielii, sare de baie, uleiuri pentru corp etc. Masarea zonei in care urmeaza sa fie aplicat uleiul poate stimula circulatia si creste absorbtia. Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata direct pe piele. Ele trebuie intotdeauna diluate cu un ulei purtator. Uleiurile esentiale au multe utilizari si in afara aromaterapiei. Pot fi folosite pentru a improspata aerul din locuinta sau hainele, ca repelent, parfum natural in cosmetice si produse naturale.
Exemple de uleiuri esentiale
Exista mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esentiale, fiecare cu mirosul sau unic si potentiale beneficii pentru sanatate.
Iata cateva exemple de uleiuri esentiale populare si ce beneficii pot avea:
- ulei esential de menta – cresterea nivelului de energie si imbunatatirea digestiei;
- ulei esential de lavanda – ameliorarea stresului;
- ulei de bergamota – reducerea stresului si beneficii pentru piele;
- ulei de trandafir – imbunatatirea starii de spirit si reducerea anxietatii;
- ulei de musetel – imbunatatirea starii de spirit si relaxare;
- ulei de Ylang-Ylang – reducerea durerilor de cap, reducerea starilor de greata;
- ulei de arbore de ceai – efecte antibacteriene si de sustinere a imunitatii;
- ulei de iasomie – imbunatatirea starii de bine;
- ulei de lamaie – imbunatatirea digestiei, imbunatatirea starii de bine, ameliorarea durerilor de cap;
- ulei de busuioc – imbunatatirea concentratiei si ameliorarea durerilor de cap;
- ulei esential de cuisoare – efect analgezic si antiemetic;
- ulei esential de eucalipt – imbunatatirea respiratiei si ameliorarea congestiei nazale.
Calitatea si compozitia uleiurilor esentiale pot varia foarte mult. Cand alegeti un ulei esential tineti cont de puritatea sa (alegeti un ulei care contine doar compusi aromatici din plante, fara aditivi sau uleiuri sintetice). Alegeti un ulei care are trecut numele botanic al plantei (cum ar fi Lavandula officinalis). De asemenea, tineti cont de calitatea uleiului – alegeti un ulei esential fara substante chimice, care a fost extras prin distilare sau presare mecanica la rece. Uleiurile de inalta calitate contin numai compusi puri din plante extrasi prin distilare sau presare la rece. Evitati uleiurile care au fost diluate cu parfumuri sintetice sau substante chimice.
Efecte secundare posibile
Majoritatea uleiurilor esentiale sunt sigure de utilizat. Insa, exista cateva masuri de precautie pe care ar trebui sa le luati atunci cand le folositi, precum si efecte secundare de care ar trebui sa fiti constient, mai ales daca luati medicamente pe baza de reteta.
Nu aplicati uleiuri esentiale direct pe piele. Utilizati intotdeauna un ulei purtator pentru a dilua uleiurile esentiale. Nu uitati sa faceti un test pe piele inainte de a utiliza uleiurile esentiale. Deoarece uleiurile esentiale de citrice pot face pielea mai sensibila la soare, acestea ar trebui evitate daca veti fi expus la lumina soarelui.
Efectele secundare ale folosirii uleiurilor esentiale pot include:
- eruptii cutanate si iritatii ale pielii;
- dureri de cap;
- reactii alergice;
- greata etc.
Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/what_is_aromatherapy_and_what_are_its_benefits/article.htm
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/aromatherapy/faq-20058566
(3) https://www.healthline.com/health/what-is-aromatherapy
(4) https://www.webmd.com/balance/stress-management/aromatherapy-overview