Citeste mai multe despre astenia de primavara – care sunt cauzele posibile, cum se manifesta astenia si cat dureaza, precum si cateva recomandari utile.
CUPRINS:
1. Ce este astenia de primavara?
2. Cum se manifesta?
3. Care sunt cauzele?
4. Cum sa faci fata asteniei de primavara?
Ce este astenia de primavara?
Organismul nostru este influentat de numerosi factori, inclusiv de schimbarile meteorologice, temperaturile de afara, trecerea de la un anotimp la altul. Oricat de mult ne-ar placea faptul ca vremea se mai incalzeste dupa lunile de iarna, ne putem confrunta adesea cu astenia de primavara. Aceasta este definita ca o stare constanta de epuizare si oboseala cauzata de schimbarea anotimpului. La trecerea dintre anotimpuri, apar modificari precum cresterea cantitatii de melatonina, ce duce la stari de oboseala. In plus, scad nivelurile de serotonina, ce influenteaza apetitul si starea de spirit. Alte modificari sunt in ceea ce priveste ritmul circadian.
Astenia se caracterizeaza printr-o stare de oboseala intensa, slabiciune, ce ne afecteaza fizic si mental. Este legata de capacitatea organismului de a se adapta la modificarile care apar la trecerea de la un anotimp la altul – de la iarna la primavara. Apare de obicei la sfarsit de martie – inceput de aprilie.
Cum se manifesta?
Termenul „astenie” se refera la stari de oboseala generalizata, atat la nivel fizic, dar si psihologic. De asemenea, este legata adesea de slabiciune fizica.
Desi principala manifestare generala in caz de astenie este oboseala (fizica si mentala), este posibil sa aveti si alte simptome, cum ar fi:
- iritabilitate sau schimbari de dispozitie;
- dureri de cap;
- ameteli;
- lipsa poftei de mancare;
- somnolenta in timpul zilei sau lipsa de energie;
- tristete fara o cauza aparenta;
- scaderea libidoului;
- dificultati de concentrare si memorie;
- scaderea vitalitatii;
- probleme de somn – insomnii sau somnolenta.
Care sunt cauzele?
Astenia dureaza in medie aproximativ 2 saptamani. Isi are originea in hipotalamus, o glanda situata in creier care regleaza factori precum temperatura, setea, apetitul, somnul si starea de veghe. Aceasta sufera modificari odata cu schimbarea anotimpului, deci este afectata de venirea unui nou sezon. De asemenea, odata cu venirea primavarii, ceasul biologic trebuie sa se adapteze. Asta inseamna un consum suplimentar de energie in activitatile de rutina.
Simptomele asteniei de primavara sunt atribuite in principal schimbarilor de temperatura si numarului de ore de lumina solara tipice acestui anotimp, care provoaca modificari hormonale in organism. Potrivit medicilor, astenia sezoniera poate fi cauzata de faptul ca organismul nostru nu se poate adapta la un mediu nou si la noi conditii meteorologice. Cand zilele devin mai lungi primavara, organismul isi reajusteaza nivelurile hormonale si se modifica productia de endorfine, testosteron si estrogen. In sezonul rece nivelul de endorfine scade – moleculele fericirii. Echilibrul hormonal este influentat de nivelul de lumina. Aceasta modificare pune o presiune puternica asupra organismului, care raspunde cu o senzatie de oboseala.
Alte cauze pot fi legate si de modificari ale rutinelor – inclusiv cand vine vorba despre somn si alimentatie (carente de minerale si vitamine, deoarece in timpul iernii adesea alimentatia este mai saraca in fructe si legume proaspete, astfel ca scad forta si vitalitatea). De asemenea, persoanele predispuse la alergii sezoniere au si un risc mai mare de astenie.
Retineti ca astenia nu este o tulburare psihopatologica, ci un proces natural de ajustare a organismului la trecerea la un alt anotimp. Este in principal legata de cresterea orelor de lumina in timpul zilei si cresterea temperaturii.
Cum sa faci fata asteniei de primavara?
Aceasta astenie de primavara, care este considerata a fi tranzitorie, nu necesita un tratament specific, ci mai degraba un proces de adaptare a organismului la noile conditii de mediu. Chiar daca astenia dispare de la sine dupa cateva saptamani, cand organismul se adapteaza in sfarsit la noul anotimp, exista unele modalitati de a accelera procesul si de a preveni majoritatea simptomelor.
🥬O alimentatie variata si echilibrata
Cel mai simplu mod de a reduce astenia de primavara este ajustarea alimentatiei. Aceasta trebuie sa includa alimente bogate in vitaminele C si E, magneziu, fier si calciu. Prin urmare, dieta de primavara ar trebui sa includa mai ales fructe si legume proaspete, nuci si oleaginoase, ca arahide sau migdale, peste si fructe de mare, precum si o doza echilibrata de produse lactate. Accentul trebuie pus pe alimentele de sezon, mai ales verdeturile de primavara. Consumati spanac, leurda, urzici, loboda, salata verde, ceapa verde, stevie, patrunjel etc. De asemenea, este important sa ne mentinem organismul hidratat.
Nutritia adecvata ii permite organismului sa obtina din alimente nutrientii necesari pentru buna functionare a sistemului nervos si imunitar si astfel sa combata astenia. In plus, este important sa respectati un program de mese – mancati la aceleasi ore din zi. De asemenea, incercati sa mancati constient si acordati atentie meselor in familie.
Miscare si timp in aer liber 🌳
Exercitiile fizice regulate pe tot parcursul iernii ne pot ajuta sa ne adaptam ulterior la schimbarea anotimpurilor. Insa, daca in timpul iernii nu ai fost prea activ, acum este momentul sa incepi sa faci miscare – atat in casa, dar si in aer liber – mers pe jos, alergare, gimnastica in aer liber, pilates, drumetii sau plimbari cu bicicleta. Exercitiile fizice regulate si frecvente ne ajuta sa facem fata simptomelor de astenie. In plus, exercitiile fizice moderate elibereaza dopamina si serotonina, hormoni legati de fericire si senzatia de bine. In plus, petreceti timp in natura. Efectele se vor vedea pe loc – relaxare, stare generala de bine si ulterior mai multa energie.
Odihna si somn
De asemenea, este important sa va odihniti suficient si sa va asigurati ca aveti un program de somn si o rutina relaxanta de seara. In perioada tranzitiei dintre iarna si primavara, schimbarile de mediu pot creste consumul de energie. Prin urmare, este important sa dormiti suficient in fiecare noapte, in special daca va confruntati cu astenie de primavara.
Activitati care ne dau o stare de bine
Nu in ultimul rand, trebuie sa acordam atentie lucrurilor care ne fac fericiti, sa avem grija de noi si de nevoile noastre, sa petrecem timp in natura si sa facem acele lucruri care ne dau o stare de bine. Simptomele de tip depresiv, cum ar fi oboseala mentala, tristetea si lipsa de motivatie, pot fi atenuate prin realizarea unor activitati pe care le consideram placute, mai ales daca le impartasim cu cei dragi. Activitatile si obiceiurile relaxante, cum ar fi meditatia, baile calde sau exercitiile de respiratie lenta si profunda, pot fi de mare ajutor pentru persoanele cu simptome de anxietate legate de astenia de primavara. In plus, puteti desfasura diferite activitati in aer liber, inclusiv gradinarit, curatenie de primavara in spatii verzi etc.
Poate ajuta si curatenie de primavara. Organizarea si curatenia pot avea efect terapeutic. Cand facem curatenie si organizam casa, ne limpezim si mintea. Spatiile dezordonate au tendinta de a ne tensiona, asa ca activitatile de curatenie si organizare pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit.
Suplimente pentru astenie
Pe langa aceste schimbari in stilul de viata, exista si unele ingrediente naturale precum laptisorul de matca sau polenul, alaturi de alte vitamine, minerale sau aminoacizi sub forma de suplimente alimentare – ce pot ajuta in caz de astenie. Uneori poate fi utila si asocierea anumitor cure de vitaminizare – cu vitamina C (consumul de sucuri bogate in vitamina C, de exemplu cu afine, citrice, macese sau catina – sirop de catina cu miere), vitamina B (de exemplu cura cu drojdie de bere) etc. Medicii pot recomanda uneori suplimente cu efect tonic adaptogen, ca Ginkgo biloba sau coenzima Q10, dar si ginseng sau Rhodiola rosea – pot stimula organismul sa faca fata schimbarilor la nivel fizic, psihic si emotional. Apiterapia poate fi de ajutor uneori pentru astenie – cresterea nivelului de energie si stimularea imunitatii – miere, cura cu laptisor de matca sau polen.
Ce sa faci daca simptomele de astenie persista?
Daca organismul nu este capabil sa se adapteze la noile conditii de mediu in cateva zile, este recomandat sa consulti medicul de familie sau un medic specialist. Retineti ca astenia nu este o tulburare psihologica, asa cum se crede de obicei, dar daca senzatia de oboseala sau tristete persista cateva saptamani, trebuie vazut daca nu vorbim despre alta problema care trebuie tratata (stres, anxietate, depresie etc.).
De asemenea, retineti ca uneori astenia de primavara poate sa se transforme in depresie. Astfel, solicitati ajutor de specialitate daca aceste simptome de astenie persista, se agraveaza si va afecteaza capacitatea de a desfasura activitatile zilnice.
Sursa foto: Pexels