Bicicleta sau banda de alergare? Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei metode de antrenament, cum actioneaza si ce beneficii prezinta pentru sanatate.
Pentru un stil de viata sanatos, este important sa includeti exercitii cardio in rutina zilnica. Se recomanda ca adultii sa faca 30 – 60 de minute de exercitii de intensitate moderata de 5 ori pe saptamana pentru o sanatate optima. Antrenamentele efectuate pe banda de alergare sau pe bicicleta de interior sunt din ce in ce mai populare. Asta pentru ca permit un antrenament eficient pentru arderea grasimilor, fie in sala de sport, fie din confortul propriei locuinte. Intrebarea este, insa, care optiune este cea mai buna? In mod cert, ambele au propriile avantaje si dezavantaje atunci cand vine vorba de eficienta.
CUPRINS:
1. Bicicleta – avantaje si dezavantaje
2. Banda de alergare – avantaje si dezavantaje
3. Care e varianta cea mai buna?
Bicicleta – avantaje si dezavantaje
Spre deosebire de bicicletele traditionale, bicicletele stationare de antrenament va permit sa cresteti rezistenta pentru a simula mersul in panta. Aceasta caracteristica ajuta la cresterea dificultatii antrenamentului si stimuleaza arderea caloriilor. Rezistenta adaugata are, de asemenea, avantajul suplimentar de a dezvolta musculatura picioarelor.
Exista mai multe tipuri de biciclete stationare. Ele difera in ceea ce priveste tipul de pedale si pozitionarea lor, disponibilitatea spatarului, ghidon si rezistenta reglabila. Deoarece ciclismul de acest tip este o activitate fara impact, este o alegere excelenta pentru cei care au probleme cu articulatiile, muschii, ligamentele, tendoanele sau echilibrul.
Avantajele bicicletelor stationare
Ciclismul creste ritmul cardiac aproape la fel de mult ca alergarea si arde multe calorii. De asemenea, nu pune multa presiune pe articulatii. Utilizarea bicicletelor stationare este o forma de antrenament cardio ce ajuta la cresterea ritmului cardiac de repaus pentru a creste aportul de oxigen din organism. Astfel, se imbunatateste capacitatea pulmonara si se mentine sanatatea inimii. Bicicleta poate fi folosita si ca metoda de exercitiu de incalzire inainte de anumite exercitii de rezistenta sau exercitii cu greutatea corporala. De asemenea, ciclismul utilizeaza in cea mai mare parte muschii picioarelor.
Faptul ca sezutul este sustinut in general si pedalele sunt situate in fata, inseamna ca se reduce stresul articular, mai ales pentru persoanele supraponderale sau obeze. Pentru persoanele care au probleme cu spatele, este un avantaj faptul ca tensiunea plasata pe muschii spatelui este redusa. Exista, de asemenea, risc redus de afectare a articulatiilor genunchilor. Poate fi chiar un exercitiu recomandat in timpul reabilitarii dupa o leziune la genunchi.
Bicicleta stationara poate fi utilizata pentru antrenamente de o ora si chiar pentru sesiuni de antrenament la intervale scurte, folosind combinatii de rezistenta si schimband viteza de pedalare.
Dezavantaje ale bicicletelor stationare
Exista cateva dezavantaje ale bicicletelor stationare, dar care pot fi gestionate cu usurinta. In primul rand, acest tip de antrenament poate fi incomod. Pedalatul pentru perioade prelungite poate fi inconfortabil la nivelul feselor. Un alt dezavantaj este ca poate fi un antrenament monoton, mai ales in interior, daca e efectuat de unul singur. Daca pozitia pe bicicleta nu este corecta, pot aparea probleme la nivelul spatelui sau articulatiilor.
Banda de alergare – avantaje si dezavantaje
Banda de alergare iti permite sa te antrenezi indiferent de temperatura de afara. O banda de alergare are, de asemenea, capacitatea de a creste rezistenta prin ajustarea inclinatiei, care simuleaza alergarea sau mersul in panta. Astfel de aparate au o varietate de viteze, ceea ce inseamna ca puteti trece usor de la mers pe jos la alergare rapida.
Avantaje banda de alergare
Avantajele mersului sau alergarii in interior pe banda sunt evidente: nu exista trafic sau vreme rea etc. Alergarea pe banda dezvolta musculatura, imbunatateste densitatea osoasa si poate arde cu pana la 50% mai multe calorii decat mersul pe bicicleta stationara, deoarece va solicita mai multi muschi. Fie ca alergi pe o banda de alergare in interior, fie ca alergi in aer liber, alergarea poate fi un antrenament eficient cu multiple beneficii pentru sanatate. Cursele pot varia ca viteza si distanta in functie de durata si abilitatile fiecarei persoane. Cercetarile au aratat ca alergarile mai scurte si mai rapide pot fi mai eficiente pentru cresterea rezistentei si capacitatii cardiovasculare – chiar mai mult decat alergarile mai lungi.
In functie de setari, o banda de alergare poate simula mersul pe jos, jogging, alergare rapida sau drumetii. Diferitele variabile, viteza si inclinatia, care pot fi setate pe o banda de alergare si programele de antrenament instalate pe unele aparate va permit sa adaugati numeroase variante de antrenament. De asemenea, benzile de alergare sunt o modalitate excelenta de a face miscare atunci cand vremea de afara nu este potrivita pentru exercitii fizice in aer liber.
Dezavantaje banda de alergare
La fel ca in cazul ciclismului, leziunile pot sa apara la alergare, mai ales ca este utilizat intregul corp. Impactul, in special pe beton si suprafete dure, este destul de intens la alergare. Poate provoca probleme la nivelul gleznelor, genunchilor si soldurilor.
De asemenea, unele persoane cu probleme cu echilibrul, persoanele supraponderale si persoanele cu leziuni prezinta un risc mai mare de caderi. Un alt dezavantaj pentru o banda de alergare este dimensiunea fizica si mecanica sa. Ocupa un spatiu mai mare intr-o camera decat o bicicleta si poate cantari destul de mult, ceea ce face dificila mutarea sa in casa sau dintr-o camera in alta. Insa, in prezent au fost dezvoltate modele variate – inclusiv banda de alergare pliabila.
De asemenea, piesele sunt adesea destul de scumpe de inlocuit daca apar defectiuni. Bicicleta fitness este adesea mai putin costisitoare – pret de cumparare si pret piese – iar reparatiile sunt adesea mai ieftine.
Care e varianta cea mai buna?
Ambele echipamente lucreaza in mod clar mai ales muschii picioarelor. Ambele antreneaza sistemul cardio-vascular. In termeni mai simpli, cresc ritmul cardiac, imbunatatesc functia pulmonara si respiratia si cresc rezistenta. Principala diferenta e data de impact. Bicicletele de interior au un impact redus. Asta inseamna ca pun mai putina presiune pe articulatii.
Ciclismul foloseste toate grupele musculare majore. Utilizeaza in special muschii picioarelor. De asemenea, alergarea si ciclismul aduc beneficii pentru sanatatea inimii. Ciclismul dezvolta mai ales musculatura din jumatatea inferioara. Impingerea pedalelor in timpul ciclismului este un antrenament de rezistenta care dezvolta muschii picioarelor. Este implicata si jumatatea superioara a corpului, dar acesti muschi nu sunt la fel de implicati ca cei din jumatatea inferioara.
Calorii arse: bicicleta sau banda
Numarul de calorii arse in ciclism si alergare depinde de mai multi factori, cum ar fi viteza, terenul, greutatea si metabolismul persoanei. Cei care cantaresc mai mult vor arde mai multe calorii in timpul oricarui exercitiu, in timp ce persoanele care cantaresc mai putin vor arde mai putine calorii. Numarul de calorii pe care le ardeti depinde de intensitatea si durata antrenamentului. In general, alergarea arde mai multe calorii decat ciclismul, deoarece foloseste mai multi muschi. Insa, in general se poate face un antrenament mai lung pe bicicleta decat pe banda. Varsta, greutatea si alti factori determina propria baza de ardere a caloriilor.
Ce alegem – bicicleta sau banda?
Depinde de motivul pentru care faceti miscare. Daca, de exemplu, obiectivul principal a fost sa slabesti, atunci e nevoie sa arzi cat mai multe calorii. In acest caz, o banda de alergare poate fi mai indicata. Daca aveti tendinta de a experimenta probleme articulare in partea inferioara a corpului, atunci ciclismul va fi cea mai buna optiune. Daca sunteti mai predispus sa va arcuiti spatele si sa aveti o postura deficitara, alergarea poate fi o varianta mai buna.
Alegeti antrenamentul care vi se potriveste cel mai bine. Asigurati-va ca va place si stabiliti propriul plan de antrenament. Daca optati pentru un exercitiu care va place, sunt mai mari sansele sa va indepliniti obiectivele propuse in materie de antrenament.
Cel mai important este sa faceti miscare in fiecare zi si sa alegeti un plan de antrenament in functie de nevoile personale. E important sa efectuati corect orice tip de antrenament si sa solicitati sfatul medicului daca aveti anumite probleme medicale.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cycling-vs-running
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/biking-vs-running
(3) https://www.healthline.com/health/benefits-of-a-spin-class
(4) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/get-smart-about-treadmills
(5) https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/elliptical-vs-treadmill