Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi la nivel mondial. Odata cu faima vin insa si numeroase mituri care circula in jurul cafelei. O idee controversata se refera la efectul deshidratant al cafelei. Oare cafeaua deshidrateaza? Aflati raspunsul in continuare.
Cofeina: beneficii si riscuri
Prezenta in cafea, bauturi pe baza de cola, ceai (Camelia sinensis), ciocolata, cofeina este o substanta psihoactiva. Avand efect stimulant asupra sistemului nervos central, cofeina ofera energie si creste capacitatea de concentrare. De asemenea, ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a performantelor fizice si intelectuale. Datorita acestor beneficii, cofeina a devenit cea mai consumata substanta psihostimulanta din lume.
Insa consumul crescut de cafea si alte bauturi pe baza de cofeina se asociaza cu numeroase efecte secundare: dependenta de cofeina, hipertensiune arteriala, boli coronariene, tulburari gastrointestinale, anemie feripriva, insomnii, anxietate. In plus, mult timp s-a afirmat despre cafea ca duce la deshidratare ca urmare a efectului diuretic al cofeinei.
Desi cofeina a fost cercetata predominant in privinta efectelor asupra creierului si inimii, exista studii care au investigat si efectul diuretic. S-a constatat ca, intr-adevar, cofeina are un usor efect diuretic, dar atunci cand este consumata in cantitati moderate, nu afecteaza echilibrul hidratarii la nivelul organismului.
Cafeaua deshidrateaza?
Desi de mult timp se considera ca bauturile cafeinizate favorizeaza deshidratarea, un studiu realizat la Universitatea din Birmingham (School of Sport and Exercise Sciences) si publicat in jurnalul PloS One (2014) a aratat ca nu exista diferente majore intre consumul de apa sau cafea in ceea ce priveste efectul diuretic.
Prin definitie, un diuretic este un produs care creste productia de urina. Orice lichid are un efect diuretic in functie de cantitatea consumata. Urinarea nu duce obligatoriu la deshidratare. Pentru functionarea normala a organismului, ghidurile internationale de nutritie recomanda un aport de 2-2,5 l de lichide pe zi. Consumata in limita a 200 ml pe zi, cafeaua poate contribui la aportul zilnic de lichide, fara a avea efect de deshidratare a organismului.
Datele publicate in PloS One sugereaza ca un consum moderat de cafea nu deshidrateaza, ci dimpotriva, are aceleasi proprietati ca si apa. Cercetatorii au comparat efectele consumului de cafea si de apa si au evaluat nivelul de hidratare al participantilor. La studiu au luat parte 50 de barbati sanatosi, cu varsta medie de 28 de ani. Timp de 3 zile, unii au consumat 3-4 cesti de cafea pe zi, iar altii – o cantitate echivalenta de ap. Cercetatorii au constatat ca nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste nivelul de hidratare al consumatorilor de cafea comparativ cu cei care au baut apa. Astfel, s-a demonstrat ca un consum moderat de cafea nu modifica rata de hidratare. Tineti cont, totusi, ca studiul a implicat persoane sanatoase, fara boli sau alti factori de risc pentru deshidratare.
Sfaturi privind consumul moderat de cafea
Recomandarile referitoare la cantitatea de cafea consumata zilnic tin cont de doza de cofeina. In medie, o ceasca de cafea contine 50-100 mg de cofeina, in functie de cantitatea de cafea folosita la prepararea ei. Mai multe surse sugereaza ca doza moderata de cofeina ce poate fi consumata zilnic este 200 mg – echivalentul a 2 cafele pe zi.
Pe langa cofeina, intr-o ceasca de cafea se gasesc si vitamine si minerale, inclusiv vitamina B1, vitamina B2 si potasiu. De asemenea, cafeaua contine antioxidanti cu rol antiinflamator, din categoria flavonoidelor. De aceea, in cazul persoanelor care consuma cafea in doze moderate, oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta le ofera beneficii pentru sanatate. Vorbim aici despre protectie fata de boala Parkinson, diabet de tip 2, afectiuni biliare sau hepatice.
Deoarece cafeaua este un psihostimulent, se recomanda a fi consumata dimineata sau in prima parte a zilei, pentru cresterea nivelului de energie. Cofeina este absorbita in sange si ajunge in creier, unde stimuleaza neurotransmitatorii dopamina si norepinefrina, ducand la cresterea vigilentei si a activitatii creierului. De asemenea, cofeina mareste nivelul adrenalinei, imbunatatind activitatea fizica si timpul de reactie. Efectele cofeinei dintr-o ceasca de cafea se mentin aproximativ 4-6 ore in organism. De aceea, nu se recomanda consumul de cafea dupa ora 16.00 si nicidecum seara.
Atentie!
Cafeaua in cantitati crescute poate duce la: nervozitate, anxietate, insomnii, cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, hiperaciditate gastrica. Cafeaua poate da dependenta. Cu cat consumati o cantitate mai mare de cafea, cu atat creste toleranta organismului la cofeina. Astfel, nu se mai percep efectele stimulante si aveti nevoie de doze tot mai mari pentru a scapa de oboseala. Insa acest lucru inseamna intrarea intr-un cerc vicios. Abuzul de cofeina nu alunga oboseala, ci in timp se asociaza cu efecte negative asupra sanatatii.
Femeile gravide trebuie sa limiteze consumul de cafea sau sa evite complet cofeina. Copiii NU trebuie sa consume cafea sau bauturi care contin cofeina.
Referinte:
(1) „Coffee in moderation does not cause dehydration in habitual consumers” – http://www.eufic.org/en/healthy-living/article/coffee-in-moderation-does-not-cause-dehydration-in-habitual-consumers
(2) „Cafe: les effets et les bienfaits du cafe pour la sante” – https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=cafe_nu