Unde si cum traim si activam ne afecteaza permanent sanatatea, intr-un mod evident sau mai putin evident. De la 70% la 90% din toate formele de cancer uman, precum si procentajul ridicat al altor afectiuni ale plamanilor, inimii, nervilor sau rinichilor, la fel ca si problemele native sau chiar comportamentale sunt considerate ca fiind provocate de factori ai mediului ambiant. Ne referim la mediul ambiant, incluzand aici regimul alimentar, deprinderile comportamentale, precum si factorii care alcatuiesc ambientul nostru nemijlocit.

Pericolele venite din partea mediului ambiant au crescut enorm in ultimii 50 de ani. Accidentelor, stresului si bolilor caracteristice dintotdeauna omenirii li s-au adaugat in secolul XX pericolele lansate de substantele toxice si radioactive, campurile magnetice, etc.

Prin producerea, prelucrarea, distribuirea si utilizarea acestor substante se creeaza riscuri severe care ne pericliteaza sanatatea.

Anual sunt lansate aproximativ 1000 de substante chimice noi. Marea lor majoritate au fost testate in timp pentru a li se cunoaste efectele nocive si totusi aceste substante se regasesc in alimentele pe care le consumam, in apa, in aer, haine, acasa si la serviciu.

Multiplele chimicale de uz comun ne pericliteaza sanatatea:

* Pesticidele, ingrasamintele, consevantii si substantele aditive submineaza alimentele. Acumularea acestor substante in tesutul adipos prezinta riscuri majore pentru cei ce consuma produse animale.

* Chimicalele industriale, pesticidele, erbicidele, folosite in agricultura sau in gospodaria forestiera se scurg in apele potabile si le contamineaza.

* Substantele chimice folosite in gospodaria casnica, cele pentru igiena personala, precum si cele din curatatoriile chimice produc reziduri toxice. Se creeaza pericolele instalarii unor stari de spirit depresive, putand fi periclitata insasi functionarea mintala.

* Gazele de esapament; particulele, cenusa si fumul din deseurile fabricilor; emisiile fabricilor chimice sau nucleare – toate acestea polueaza atmosfera, conducand la formarea gaurilor de ozon si la incalzirea globala.

Pentru a intelege ce inseamna mediul inconjurator pentru sanatate, trebuie sa intelegem latura reciproca a lucrurilor: organele si sistemele organismului, modul de viata, munca, mediul ambiant in sens larg – toate sunt intr-o relatie reciproca stransa.

Daca in laboratoare savantii testeaza cate o substanta toxica, in viata reala organismul nostru suporta, in mod continuu, actiunea mai multor provocari simultane.

Actiunea combinata a mai multor factori nocivi ai mediului poarta denumirea de sinergism. Durata expunerii, substanta si gradul de nocivitate a ei determina aparitia efectelor cornice sau acute. Substantele toxice sunt “absorbite” in trei moduri: prin piele, prin sistemul digestiv(hrana) sau prin plamani. De multe ori toxinele cauzeaza efecte chiar de la primul contact: arsuri, urticarii, dureri de stomac. Ajunse in circuitul sangvin, ele pot periclita mai multe sisteme si organe vitale.

In general, toxinele afecteaza femeile si barbatii in mod similar, ducand la reactii alergice, afectiuni hepatice, dureri de cap cornice, probleme respiratorii, retarduri mintale sau cancer pulmonar.

Provocarile venite din mediul ambiant maresc stresul pe care il incearca organismul si agraveaza problemele de sanatate existente.

Sa actionam impotriva riscurilor ambientale

Exista mai multe modalitati de a ne pronunta impotriva riscurilor ambientale. Activistii cu experienta le gasesc eficiente pe urmatoarele:

* Investigati conditiile ambientale la locul dvs. de munca si la cel de trai.

* Fiti consumatori constienti. Evitati alimentele cu continut ridicat de grasimi si contaminanti. Asociati-va miscarilor sociale ce se pronunta impotriva riscurilor ambientale.

* Tineti o evidenta continua a starii sanatatii dvs. si a membrilor familiei dvs. Medicul caruia va adresati trebuie sa tina o evidenta minutioasa a starii dvs. in raport cu factorii mediului.

* Refuzati sa cumparati produsele ce contin poluanti.

Putem minimaliza efectele unor factori nocivi, prin evitarea expunerii la actiunea lor.De aceea este bine sa retineti:

! Sanatatea fiecarui individ este influentata de sanatatea mediului iar fiecare om la randul sau afecteaza mediul in care traieste.

! Starea de sanatate nu poate fi mentinuta respirand aer poluat, consumand alimente si apa contaminate cu pesticide sau alte substante chimice.

! Fiecare individ trebuie sa realizeze si sa accepte sa-si asume responsabilitatea privind impactul pe care viata lui o are asupra vietii planetei.

Psiholog Andra Luchian

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    200 RON pentru Bucuresti
    300 RON pentru restul tarii