Intoleranta la gluten este o “sensibilitate” inascuta si permanenta foarte frecventa (1% persoane). Consumul de gluten de catre o persoana care nu il poate tolera conduce la boala celiaca. Glutenul este o componenta proteica din grau, orz, ovaz, secara. In consecinta toate alimentele care contin aceste cereale trebuie total excluse din alimentatie

 Reactiile adverse ale consumului de gluten afecteaza: intestinul, oasele, dentitia, pielea, ficatul, fertilitatea, sistemul nervos.

La copilul mic apare:

  • scaderea apetitului
  • diaree
  • marire de volum a abdomenului
  • stagnare in greutate.

Uneori parintele observa o schimbare in starea copilului care treptat devine iritabil, plangacios, “nervos”, nu se poate integra in colectivitate, “ nu se poate odihni”.

La copilul mare si adult poate apare constipatie, anemie “care nu mai trece”, statura mica, fracturi, eruptii, infertilitate. Semnele intolerantei la gluten pot fi discrete, afectarea organismului ca un “foc mocnit” se face simtita tarziu dupa aparitia complicatiilor.

Atentie: Intoleranta la gluten are caracter genetic; nu se mosteneste direct de la mama sau de la tata, dar in unele famillii este mai frecventa. Intr-o familie in care o persoana are intoleranta la gluten mai multe persoane o pot avea chiar in lipsa oricarui semn!

Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste numai de catre medic prin investigatii specifice. Persoanele care prezinta suferinte “neexplicate” trebuie sa le semnaleze medicului curant pentru a putea orienta investigatiile. Singurul tratament este excluderea completa a glutenului din alimentatie pe toata durata vietii.

Mentinerea stricta a dietei este conditia absoluta pentru o viata normala si pentru evitarea complicatiilor: osteoporoza, infertilitate, cancer digestiv.

Ce trebuie sa fac dupa stabilirea intolerantei la gluten?

- Sa inteleg ce este glutenul si unde se gaseste

- Sa citesc cu atentie etichetele tuturor produselor pe care le consum.

- Sa merg la control in fiecare an

- Sa nu renunt niciodata la dieta fara gluten

Autor: Dr. Alina Stanescu-Popp Medic pediatru
Supraspecializare gastroenterologie pediatrica
Departamentul Pediatrie IOMC”Alfred Rusescu”

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    200 RON pentru Bucuresti
    300 RON pentru restul tarii