Ce trebuie să știe o persoană care suferă de diabet despre prevenirea sindromului de “picior diabetic”?.
Diabetul este cea mai frecventă tulburare metabolică, având o răspândire pe glob de cca. 220 milioane de diabetici în anul 2010. Se estimează ca în 2030 să se ajungă la aproximativ 366 milioane de suferinzi de această maladie. În aceste condiții se poate vorbi de o adevarată pandemie de diabet. Dacă se iau în considerare răspândirea și evoluția diabetului, se poate spune că aceasta este boala secolului 21.

La fel de îngrijorătoare sunt și statisticile referitoare la numărul bolnavilor de diabet din România. La noi, numărul bolnavilor aflați în evidențele medicale este de aproximativ 600000, dar conform datelor furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății, numărul real al diabeticilor depășește 1 milion. Această cifră reprezintă aproape 5 % din populația totală a țării noastre. Pentru anul 2030 se estimează ca procentul să ajungă la circa 6,22%. La diabetici, amputațiile sunt de 15-40 de ori mai frecvente decât la persoanele fără diabet (cf. Diabetologia mai 2011). Din nefericire, după o primă amputație, riscul pentru o a doua amputație în urmatorii 5 ani este de 50%, iar riscul de mortalitate este de 70%.  Prevenția, dar și tratarea ulcerațiilor de către un cadru medical, cât și un control medical periodic pot diminua riscul de amputatie cu 49-85%.

Diabetul zaharat poate cauza în timp următoarele modificări:
- leziuni ale nervilor periferici (neuropatia diabetică este una din cele mai obișnuite complicații ale diabetului) cu diminuarea sensibilității la nivelul piciorului. Pacientul nu simte durerea cauzată de diferitele leziuni,  iar în unele cazuri nici măcar disconfortul cauzat de încălțămintea nepotrivită. Aceste leziuni nervoase pot cauza deformarea piciorului și în timp încălțămintea devine greu de folosit. Statisticile arată că peste 40% dintre pacienții cu diabet Tip I și 28 %  dintre pacienții cu diabet Tip II prezintă neuropatie.
- leziuni ale vaselor sanguine (micro și macroangiopatia diabetică) scad în timp fluxul sanguin la nivelul piciorului, astfel că leziunile, bătăturile, unghiile încarnate au un risc crescut de infecție.
- scăderea imunității, cu perturbarea mecanismului imun de luptă împotriva infecțiilor este frecvent asociată cu diabetul zaharat, deoarece chiar și leziunile minore (bătături, tăieturi, leziuni periunghiale) se pot infecta rapid, iar tratamentul este dificil din pricina imunosupresiei generale asociate cu această boală.

Din păcate, resursele pentru asigurarea îngrijirii medicale în diabet sunt tot mai limitate. De aceea, prevenția “piciorului diabetic” este tot mai necesară. “Piciorul diabetic” reprezintă una dintre cele mai mari complicaţii ale diabetului zaharat. Această afecţiune are numeroase implicaţii estetice şi funcţionale. Studiile medicale arată că peste 30% dintre bolnavii de diabet prezintă o anomalie cutanată la nivelul membrelor inferioare, iar pentru 20% dintre aceștia, infecţiile cutanate reprezintă prima manifestare a bolii. Orice leziune, chiar minoră, poate determina ulcerații și se poate suprainfecta. O îngrijire și o igienă adecvată a picioarelor în cazul persoanelor cu diabet, poate preveni apariția unor astfel de complicații și de aceea trebuie să devină o rutină, la fel ca și spălatul pe dinți.

O îngrijire corectă a “piciorului diabetic” presupune:

1. inspecția zilnică a picioarelor, uneori fiind necesară și folosirea unei oglinzi care mărește imaginea leziunii și care permite observarea unor leziuni cu localizare aparte și care nu pot fi observate la o simplă inspecție; poate fi folositor și ajutorul unei alte persoane care poate observa leziunile aparte în zone greu de inspectat.

2. păstrarea unei igiene corespunzătoare a picioarelor, cum ar fi spălarea zilnică a acestora trebuie să devină o regulă de bază în îngrijirea “piciorului diabetic”.

3. îngrijirea atentă a leziunilor care apar la acest nivel, respectiv bătături, tăieturi sau julituri obligă la folosirea antisepticelor (substanțe dezinfectante) și a pansamentelor cu rivanol; se recomandă tăierea atentă și regulată a unghiilor pentru a evita apariția leziunilor și infecțiilor (în special cele fungice) cu localizare periunghială.

4. protecția corespunzătoare a picioarelor presupune purtarea ciorapilor de compresie, dar și purtarea de încălțăminte comodă cu calapod corespunzător, teniși sau pantofi fără toc din piele moale; trebuie avută o atenție deosebită în cazul pantofilor noi, deoarece aceștia trebuie purtați treptat (câteva ore pe zi) pentru a evita apariția bătăturilor. De asemenea, este bine ca înaintea purtării, să se verifice interiorul pantofilor pentru a vedea dacă nu există obiecte străine în interior (nisip sau cuie care au penetrat talpa). Persoanele care folosesc un anumit tip de încălțăminte pentru diferite activități, precum schiatul sau alpinismul trebuie să fie atente la apariția degerăturilor.

5.trebuie evitați plasturii și soluțiile folosite în tratamentul bătăturilor, deoarece acestea nu prezintă siguranță în cazul pacienților diabetici

6. evitarea folosirii metodelor pentru încălzirea picioarelor, băilor fierbinți, aparatelor electrice, radiatoarelor, etc.

7. inspecția medicală a picioarelor este necesară și presupune ca medicul să observe  leziunile și să examineze tegumentele picioarelor. Orice leziune apărută la nivelul piciorului, chiar și minoră trebuie tratată medical și este indicat un tratament specializat al unui chirurg ortoped. Nu se recomandă tratamentul ambulator (acasă) al unor leziuni ulcerate sau a unor infecții apărute la acest nivel, pentru că unele metode naturiste pot agrava leziunile..

În concluzie, este foarte importantă îngrijirea corespunzătoare a piciorului la persoanele cu diabet zaharat, deoarece patologia apărută la acest nivel poate crea complicații neplăcute și greu de tratat. Pacientul trebuie să se informeze asupra metodelor folosite în îngrijirea “piciorului diabetic” și trebuie să apeleze la ajutor medical specializat ori de câte ori apar leziuni sau infecții la acest nivel.

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    200 RON pentru Bucuresti
    300 RON pentru restul tarii