Ce este?

Condroitina este parte integranta a cartilajului articular. Cartilajul articular este un tesut conjunctiv, elastic care indeplineste functia mecanica de sustinere. Este localizat la extremitatile oaselor, avand rol de tampon intre oasele ce formeaza o articulatie.
Condroitina se gaseste in forma naturala in cartilajul de rechin sau bovine, sau in forma sintetica. Condroitina mai poate fi folosita si sub forma sulfatului de condroitina, acidului condroitin-sulfuric sau consuridului. Sulfatul de condroitina reprezinta o combinatie a condroitinei cu saruri minerale. Condroitina este disponibila sub forma de tablete, capsule, pudra sau sub forma lichida.
 
Sulfatul de condroitina este o substanta chimica pe care o gasim in mod natural in cartilajul articular. El poate fi insa obtinut si din surse animale, de exemplu din cartilajul bovin.

Rol structural

Sulfatul de condroitina este componenta importanta a matricei externe, cu rol in mentinerea integritatii structurale a tesuturilor. Astfel, se gaseste intr-o cantitate semnificativa in cartilaj. Grupurile compacte si puternic incarcate ale sulfatului de condroitina genereaza o repulsie electrostatica care asigura rezistenta cartilajului. Pierderea sulfatului de condroitina de la acest nivel este o cauza a aparitiei osteoartrozei.

Farmacologie

Doza de condroitina folosita de regula in studiile clinice este de 800–1,200 mg/zi. De cele mai multe ori, aceasta este obtinuta din cartilaj bovin sau porcin (trahee de la vaci, nas si urechi de la porc), insa se mai poate obtine si din cartilaj de rechin sau de pasare. Studii clinice nu au semnalat efecte adverse majore sau supradoze de sulfat de condroitina, ceea ce confera siguranta pe termen lung. EULAR (Task Force of the European League Against Rheumatism) a conferit recent sulfatului de condroitina un grad de toxicitate egal cu 6 pe o scara la de la 0-100, confirmand astfel siguranta acesteia in utilizarea in cadrul osteoartritei. Mai mult de atat, siguranta acestei substante este sprijinita de absenta interactiunii cu alte medicamente (sulfatul de condroitina nu este metabolizat de citocromul P450) si de lipsa altor alternative la pacientii cu afectiuni asociate osteoartritei, precum diabet, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie etc.

Biodisponibilitate si farmacocinetica

Studii farmacocinetice realizate pe oameni si animale, au relevat faptul ca sulfatul de condroitina se absoarbe prin administare orala. Biodisponibilitatea este intre 15% si 24% la administrarea orala. In mod particular, s-a demonstrat stiintific ca, sulfatul de condroitina nu se absoarbe rapid la nivel gastro-intestinal, iar o concentratie mare a fost regasita in lichidul sinovial si cartilaj.

Mecanism de actiune

Efectul sulfatului de condroitina la pacientii cu osteoartoza este rezultatul cumulat al mai multor reactii: activitatea antiinflamatorie, stimularea proteoglicanilor si a acidului hialuronic si scaderea activitatii catabolice a condrocitelor.

citeste mai departe...

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    200 RON pentru Bucuresti
    300 RON pentru restul tarii