Deseori am auzit de acidul hialuronic si de aplicatiile acestuia: creme, injectii, capsule cu AH. Este utilizat cu succes atat in cosmetica, fiind considerat “fantana a tineretii”, cat si in medicina, fiind benefic persoanelor cu afectiuni articulare, dar si oftalmologice.
Sa vedem ce este acidul hialuronic si cum putem sa ne bucuram de beneficiile acestuia.

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, care se regaseste pe scara larga in tesutul conjunctiv, epitelial si nervos. Este unic intre glicozaminoglicani, deoarece se formeaza in membrana plasmatica, in loc de aparatul Golgi. Una dintre componentele cheie ale matricei extracelulare, AH contribuie in mod semnificativ la proliferarea si migrarea celulara.

O persoana cu o greutate medie de 70 kg are aproximativ 15 grame de AH in corp, din care o treime este degradata si sintetizata in fiecare zi.

Functiile acidului hialuronic

Pana in 1970, acidul hialuronic a fost descris ca si o molecula “goo”, un polimer carbohidrat care face parte din matricea extracelulara. De exemplu, acidul hialuronic este o componenta majoritara a lichidului sinovial, contribuind la cresterea vascozitatii acestuia, asigurandu-se astfel  lubrifierea optima a componentelor articulatiei.

Acidul hialuronic este o componenta importanta si a pielii, fiind implicata in repararea tesuturilor. Are astfel rol de a mentine caracteristicile esentiale ale epidermei sanatoase: elasticiatea, tonicitatea, supletea. Atunci cand pielea este expusa in mod excesiv radiatiilor UVB, se inflameaza si celulele nu mai produc la fel de mult acid hialuronic, iar rata degradarii creste.

Properietatile AH au fost constatate inca din 1930, in laborator, de catre Karl Meyer.

Sinteza biologica

Sintetazele HAS1, HAS2, si HAS3 sunt responsabile pentru sinteza Aacid hialuronic. Aceste enzime leaga acidul hialuronic prin adaugarea repetata a acidului glucuronic si a N-acetilglucozaminei la polizaharidele noi, pe masura ce este extrudat cu ajutorul transportorilor ABC, prin membrana celulara, in spatiul extracelular.

Surse externe

Reducerea treptata a cantitatii de acid hialuronic din corp a facut necesara suplimentarea sa din mediul extern, din surse naturale. De exemplu, acidul hialuronic poate fi obtinut din creasta de cocos, sau poate fi obtinut si in laborator (fermentare bateriana).
Degradarea

Acidul hialuronic este degradat de familia de enzime numite hialuronidaze. Corpul uman contine cel putin sapte tipuri de astfel de enzime, dintre care unele sunt supresoare de tumori.

Rolul Acidului Hialuronic in procesul de vindecare al ranilor

Pielea asigura o bariera de protectie mecanica impotriva agresiunilor din mediul extern. In momentul in care apar discontinuitati la nivelul acesteia, tesutul superficial este expus unor eventuale infectii. Astfel, o vindecare rapida si eficienta este deosebit de importanta pentru a se asigura functia de aparare.

Procesul de vindecare al ranilor este complex si include numeroase procese (inflamatia, formarea testului granular, reepitelizare si remodelare). S-a constatat ca acidul hialuronic are un rol multiplu in medierea acestor procese ale matricei celulare.

Aplicatii medicale ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este localizat in numeroase tipuri de testut ale corpului omenesc, precum pielea, cartilajul si umoarea vitroasa. Astfel, aplicatiile sale biomedicale vor viza aceste tipuri de tesut.

Prima aplicatie medicala a acidului hialuronic a fost dezvoltata intre 1970-1980 si a fost folosita in chirurgia oftalmologica (ex.: transplant de cornee, operatie de cataracta sau glaucom etc.)

Acidul hialuronic este utilizat de asemenea in tratamentul osetoartritei de la nivelul genunchiului. Acest tip de interventie se realizeaza sub forma de injectii la nivelul articulatiei genunchiului si au rolul de a creste vascozitatea lichidului sinovial, lubrifiind astfel articulatia si atenuand socurile de la nivelul acesteia, avand chiar si un efect analgezic. Administrarea pe cale orala a acidului hialuronic a inceput mult mai tarziu, deoarece eficienta sa prin acest tip de administrare a trebuit demonstrata.

Ca si utilizare in chirurgia plastica, acidul hialuronic este folosit pentru augmentarea buzelor. De asemenea, multe persoane folosesc acidul hialuronic ca si hidratant,  sau in tratarea ranilor, ulcerelor sau arsurilor de la nivelul pielii.

Contact nu ezita sa ne contactezi

GTS Solution SRL
Strada Nicolae Rosu 24, sector 3, Bucuresti
021.256.00.95
comenzi@qlife.ro

Newsletter fii la curent cu cele mai recente promotii


Oferte transport pentru persoane fizice

Livrare in max 48 h de la primirea comenzii,in limita stocului disponibil.
Transport gratuit pentru comenzile minime de:
    200 RON pentru Bucuresti
    300 RON pentru restul tarii