Afla ce beneficii poate avea consumul de catina, ce elemente nutritive contine, posibile efecte adverse si recomandari de utilizare.

CUPRINS:

1. Catina – compozitie nutritiva
2. Beneficii
3. Efecte secundare posibile

Catina – compozitie nutritiva

Catina este foarte bogata in vitamina C (mai multa decat in portocale, de exemplu) si alte vitamine. Contine si vitamina B12, un nutrient care se gaseste de obicei in produsele de origine animala. Este, de asemenea, bogata in acizii grasi Omega, ce pot imbunatati cresterea colagenului. Contine vitaminele A, B1, B2, B6, C si alte ingrediente active. Ar putea avea o anumita activitate impotriva ulcerelor stomacale si intestinale si a simptomelor de arsuri la stomac. Fructele acestea se pot consuma ca atare, pot fi adaugate la diferite preparate, sosuri, prajituri. Se consuma adesea si sub forma de sirop de catina sau suc.

ce contine catina

Beneficii

Catina este disponibila si sub forma de supliment, iar extractul de catina contine o varietate de acizi grasi esentiali si antioxidanti (inclusiv vitamina C, vitamina E si antociane). Poate stimula sistemul digestiv, poate imbunatati sanatatea inimii si a ficatului si este adesea folosita pentru a trata afectiunile pielii. In ultimii ani, uleiul de catina a castigat popularitate ca ingredient in produsele de ingrijire a pielii. Cand este aplicat local, se crede ca uleiul hidrateaza pielea, reduce iritatia, acneea si poate reduce daunele legate de imbatranire.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Catina poate imbunatati sanatatea inimii in mai multe moduri diferite. Pentru inceput, antioxidantii din compozitia sa pot ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inima, inclusiv cheagurile de sange, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului din sange. Studiile anterioare au aratat ca aceste fructe pot  creste nivelul de HDL sau colesterolul bun al unei persoane. La persoanele sanatoase, acest lucru poate ajuta la protejarea sanatatii inimii. Antioxidantii sunt prezenti si in uleiul de catina. Acestia pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Beneficii pentru sanatatea pielii

Compusii din uleiul de catina pot imbunatati sanatatea pielii. Efectele pot proveni din continutul de acizi omega-7 si omega-3 din compozitia acestor fructe. Exista, de asemenea, unele dovezi ca uleiul de catina poate preveni uscarea pielii si poate ajuta pielea sa se vindece dupa arsuri, degeraturi si escare.

Ingredientele din aceste fructe pot favoriza vindecarea ranilor, pot hidrata pielea, reduc uscarea, imbunatatesc elasticitatea. Acest lucru poate fi util in special pentru persoanele cu piele uscata sau matura, care isi poate pierde elasticitatea in timp. Una dintre lipidele uleiului de catina poate accelera, de asemenea, regenerarea si reinnoirea celulelor. De asemenea, aceste fructe contin steroli, care reduc pierderea de apa si imbunatatesc fermitatea pielii. Uleiul din aceste fructe poate fi un ingredient hidratant util si pentru persoanele cu pielea grasa. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in compozitie acid linolic, care este o componenta a uleiului propriu sau sebum al pielii. Acidul linolic ajuta la reglarea nivelului de umiditate.

utilizare catina

Beneficii pentru sistemul imunitar

Uleiul de catina si fructele in sine ne pot oferi o anumita protectie impotriva infectiilor. Flavonoidele sunt compusi vegetali benefici care pot intari sistemul imunitar prin cresterea rezistentei la boli. Uleiul de catina contine o cantitate buna de antioxidanti, compusi vegetali benefici care pot ajuta, de asemenea, sa apere corpul impotriva microbilor.

Beneficii pentru ficat sanatos

Uleiul de catina poate contribui, de asemenea, la un ficat sanatos. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste fructe contin grasimi sanatoase, vitamina E si carotenoizi, care pot proteja celulele hepatice de deteriorare. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Ingrijirea parului

Uleiul de catina contine lipide sau grasimi care pot elimina excesul de sebum de pe firele de par si de pe scalp. Acesta este unul dintre motivele pentru care uleiul este adesea un ingredient in unele sampoane si produse de ingrijire a parului – sampon cu ulei de catina. Uleiul sustine, de asemenea, structura parului. Acest lucru il poate face un plus util la rutinele de ingrijire a parului care au ca scop protejarea firelor de par de deteriorare sau rupere.

Alte beneficii potentiale

Catina poate avea si alte beneficii suplimentare pentru sanatate. Cu toate acestea, nu toate afirmatiile sunt sustinute de dovezi stiintifice. De exemplu, se crede ca alte beneficii ar putea fi:

  • Beneficii pentru digestie – unele studii pe animale indica faptul ca uleiul de catina poate ajuta la prevenirea si tratarea ulcerelor la stomac.
  • Ameliorarea simptomelor de menopauza – aceste fructe se considera ca pot reduce uscarea vaginala si pot actiona ca un tratament eficient pentru femeile aflate in postmenopauza care nu pot lua estrogen.

Catina poate fi vanduta sub forma de ulei, sub forma de capsule individuala sau sub forma de capsula combinata cu alte remedii pe baza de plante. Avand in vedere lipsa cercetarilor in acest sens, nu se recomanda catina pentru a trata niciun fel de problema grava de sanatate. Remediile de acest fel se recomanda doar in asociere cu un stil de viata sanatos, pentru a mentine starea de bine a organismului.

beneficii catina

Efecte secundare posibile

Exista putine date care sa indice efecte secundare in timpul utilizarii uleiului de catina sau a fructelor in sine. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarui ulei topic, pot fi posibile iritatii ale pielii sau alergii. Uleiul de catina este, in general, sigur de administrat pe cale orala, in doze moderate.

Fructele de catina sunt in general sigure atunci cand sunt consumate in cantitati moderate. De asemenea, fructele sunt sigure atunci cand sunt luate pe cale orala in scopuri medicinale. In cantitati mari poate cauza disconfort gastric si poate reduce glicemia in unele cazuri. Este important sa consultati medicul inainte de a lua suplimente de catina. Pacientii cu tensiune arteriala scazuta, tulburari de sangerare sau cei care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale ar trebui sa fie deosebit de atenti si sa obtina sfatul medicului inainte de a utiliza suplimentele de catina.

 

Referinte:
(1) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2015.1128519
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464611000028
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn
(4) https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

Leave a comment