Iata ce beneficii poate avea consumul de ceai de lavanda, cum ne poate ajuta, precum si efecte adverse si recomandari de consum.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are ceaiul de lavanda?
2. Efecte secundare posibile

Ce beneficii are ceaiul de lavanda?

Levantica este o planta usor de identificat datorita culorii vibrante si parfumului floral dulce. Ceaiul de lavanda se obtine prin infuzarea florilor uscate in apa fierbinte. Are mai multe beneficii pentru sanatate, atat la nivel fizic, dar si mental. Pentru a prepara ceai de lavanda adaugati 1 cana (250 ml) de apa fierbinte peste 1/2 lingurita de muguri de lavanda – se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul de lavanda are o aroma placuta si un parfum specific. Iata cateva dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de lavanda:

Poate reduce nivelul de stres

Ceaiul de lavanda are efecte calmante, putand fi indicat in caz de stres si anxietate. Poate stimula eliberarea de neurotransmitatori care compenseaza excesul de hormoni de stres din corp, prevenind epuizarea mentala. Se crede ca ceaiul de lavanda poate fi folosit ca tratament complementar in reducerea depresiei si anxietatii. De asemenea, se crede ca aromaterapia cu lavanda ajuta la stabilizarea si imbunatatirea starii de spirit.

Lavanda este utilizata pe scara larga ca agent de aromoterapie si supliment pentru a ajuta in caz de anxietate, depresie si oboseala. Unele date sugereaza ca unii compusi din lavanda pot stimula activitatea in anumite zone ale creierului si pot influenta transmiterea impulsurilor intre celulele creierului. Astfel, poate imbunatati starea de spirit si are un efect calmant.

beneficiile ceaiului de lavanda

Beneficii pentru sanatatea pielii

Antioxidantii si compusii volatili gasiti in lavanda pot neutraliza radicalii liberi din organism, care sunt produse secundare ale metabolismului celular. Acesti radicali liberi pot cauza in timp boli cronice, semne premature de imbatranire, riduri si inflamatii, dar ceaiul de lavanda poate ajuta la ameliorarea acestor simptome, imbunatatind textura pielii.

Efect antiinflamator

Inflamatia este un proces biologic complex care face parte din mecanismul de aparare al corpului.  Se crede ca elementele antiinflamatorii din lavanda pot ajuta la ameliorarea inflamatiei, caracterizata prin roseata, durere, umflare, pierderea functiei si caldura. Ceaiul de lavanda are astfel proprietati antiinflamatorii care pot reduce inflamatia si pot preveni o serie de afectiuni grave. Ceaiul de lavanda poate ajuta, de asemenea, la atenuarea durerii prin reducerea inflamatiei la nivelul muschilor si articulatiilor. Mirosul linistitor al lavandei poate reduce, de asemenea, spasmele musculare.

Ceai de lavanda pentru somn odihnitor

Cel mai cunoscut beneficiu pentru sanatate al ceaiului de lavanda este capacitatea de calmare si linistire. Efectele relaxante ale ceaiului de lavanda pot ajuta la imbunatatirea somnului si pot fi folosite pentru a trata tulburarile de somn. Lipsa somnului a fost corelata cu o serie de alte probleme de sanatate. Consumul de ceai de lavanda inainte de culcare va poate ajuta sa aveti un somn mai odihnitor. Conform multiplelor studii stiintifice, ceaiul de lavanda ajuta la calmarea functiei creierului declansand reactii chimice in sistemul nervos. Ceaiul de lavanda stimuleaza productia de dopamina si reduce hormonul de stres cunoscut sub numele de cortizol.

O ceasc de ceai de lavanda seara inainte de culcare are astfel proprietati calmante. Daca aveti insomnie sau tulburari regulate de somn, o ceasca de ceai de lavanda va poate ajuta sa dormiti mai bine. Se crede ca efectul calmant al lavandei in organism stimuleaza somnul.

Ceai de lavanda pentru crampe menstruale

Crampele dureroase sunt printre cele mai comune semne ale sindromului premenstrual in randul femeilor. Aceste senzatii dureroase apar in abdomenul inferior si in partea inferioara a spatelui inainte sau la menstruatie. Multe femei se confrunta, in general, cu dismenoreea primara, care este durerea rezultata la menstruatie. Durerea menstruala este adesea insotita de alte semne si simptome, inclusiv greata, varsaturi, balonare, constipatie, dureri de cap si dureri in partea inferioara a spatelui si a coapselor.

Se crede ca lavanda poate avea efecte benefice asupra dismenoreei primare si poate ajuta la atenuarea durerilor menstruale. In plus, se crede ca poate ajuta la atenuarea simptomelor emotionale premenstruale.

levantica

Beneficii asupra sistemului digestiv

Unele studii sugereaza ca ceaiul de lavanda poate fi util in caz de probleme digestive, cum ar fi varsaturi, greata, gaze intestinale, disconfort gastric si umflare abdominala. Ceaiul de lavanda poate ajuta la calmarea problemelor digestive. Proprietatile antiinflamatorii ale lavandei ajuta la calmarea muschilor stomacului, eliminand durerile de stomac. Aceleasi efecte antispastice pot ajuta la ameliorarea indigestiei, a gazelor si a balonarii.

Mirosul de lavanda este, de asemenea, benefic in eficientizarea proceselor digestive. Parfumul de lavanda stimuleaza productia de bila, care ajuta organismul sa descompuna alimentele mai eficient. Aroma calmanta a lavandei poate trata si greata declansand reactii chimice in creier.

Beneficii pentru sanatatea imuna

Ceaiul de lavanda contine cantitati mari de antioxidanti si compusi antibacterieni care pot ajuta la combaterea racelii si a gripei. Ceaiul de lavanda contine vitamina C, calciu si magneziu, desi in cantitati mici. Acesti nutrienti sustin sanatatea imunitara si ajuta organismul sa lupte mai usor impotriva infectiilor bacteriene, fungice si virale.

Efect detoxifiant

Cand consumam ceai de lavanda, antioxidantii actioneaza pentru a elimina toxinele care pot provoca efecte secundare daunatoare. Acesti antioxidanti elimina radicalii liberi care sunt legati de poluare, consumul excesiv de alcool si fumat. Radicalii liberi fac ravagii asupra celulelor umane si duc la stres oxidativ. Radicalii liberi au fost legati de un risc crescut de aparitie a anumitor tipuri de cancer si pot accelera procesul de imbatranire.

Beneficii pentru sanatatea respiratorie

Ceaiul de lavanda poate fi util in caz de probleme de respiratie prin deschiderea cailor respiratorii. Proprietatile antiinflamatorii ale lavandei calmeaza muschii si faciliteaza respiratia. Proprietatile antibacteriene ale ceaiului de lavanda ajuta, de asemenea, la eliminarea bacteriilor care pot provoca raceli si congestie.

consumul de ceai de lavanda

Efecte secundare posibile

Ceaiul de lavanda are foarte putine efecte secundare, dintre care majoritatea pot fi evitate respectand instructiunile de utilizare si consum. Lavanda a fost asociata cu ginecomastie – o crestere a tesutului mamar – la barbati aflati inainte de pubertate. Incetarea utilizarii lavandei inverseaza de obicei acest efect secundar. Se recomanda limitarea consumului de ceai de lavanda pentru baietii care nu au ajuns la pubertate. Persoanele care sunt alergice la florile de lavanda sau la plante cu flori similare ar trebui sa evite sa consume ceai de lavanda. Persoanele care sunt sensibile la aceste flori pot dezvolta o reactie alergica ce include dificultati de respiratie, eruptii cutanate si iritatii la nivelul gatului.

Este important sa fiti precauti atunci cand combinati lavanda cu medicamente care induc somnolenta, cum ar fi benzodiazepinele, dar si cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi captopril, enalapril si losartan. Daca beti ceai de lavanda care a fost combinat cu ceai de musetel, retineti ca musetelul poate creste proprietatile anticoagulante ale medicamentelor de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina sau clopidogrel.

Surse foto: Pexels

Leave a comment