Iata ce beneficii poate avea consumul de ceai de musetel, cum actioneaza, ce alte utilizari poate avea acest tip de ceai, precum si efecte adverse posibile.
CUPRINS:
1. Ce este ceaiul de musetel?
2. Beneficiile ceaiului de musetel
3. Contraindicatii si riscuri posibile
4. Ceaiul de musetel in cosmetica
Ce este ceaiul de musetel?
🌼Ceaiul de musetel a fost folosit de mult timp ca remediu pentru o gama larga de probleme de sanatate. In general, ceaiul de musetel este sigur de utilizat ca supliment la alte tratamente, dar nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale prescrise de medic in caz de probleme medicale mai severe.
Musetelul contine substante chimice numite flavonoide. Aceste flavonoide sunt prezente in multe plante si joaca un rol important in efectele medicinale ale musetelului. Unele dintre posibilele beneficii ale musetelului provin din faptul ca uleiurile esentiale si extractele de flori derivate din musetel contin mai mult de 120 de constituenti chimici. Acestia includ chamazulene (efect antiinflamator), bisabol (ulei cu proprietati antiiritante, antiinflamatorii si antimicrobiene), apigenina (fitonutrient care actioneaza ca un puternic antiinflamator, antioxidant, antibacterian si antiviral) si luteolina (fitonutrient cu potential activitate antioxidanta, antiinflamatoare). Musetelul are proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.
Cum se prepara ceaiul de musetel? Peste florile de musetel se toarna apa clocotita (o ceasca de apa la 1 lingurita flori uscate). Se lasa ceaiul la infuzat timp de 5 – 10 minute.
Beneficiile ceaiului de musetel
Iata care sunt potentialele beneficii ale ceaiului de musetel:
Efect antiinflamator
Inflamatia este o reactie a sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. Ceaiul de musetel contine compusi chimici care pot reduce inflamatia. Cu toate acestea, inflamatia pe termen lung este legata de o gama larga de probleme de sanatate.
Ceai de musetel pentru relaxare si somn odihnitor
Ceaiul de musetel este cel mai des asociat cu efectul relaxant. Musetelul este una dintre cele mai utilizate terapii alternative pentru imbunatatirea somnului si tratarea insomniei. Are cateva proprietati unice care pot aduce beneficii calitatii somnului. Contine apigenina, un antioxidant care se leaga de anumiti receptori din creier, care pot favoriza somnolenta si pot reduce insomnia sau incapacitatea de a dormi. In ceea ce priveste modul in care musetelul ar putea ajuta la inducerea somnului, cercetarile sugereaza ca are atat efecte sedative, cat si anti-anxietate.
Ceaiul de musetel este un relaxant natural care are un efect sedativ usor. Acest lucru poate reduce stresul si anxietatea. Pe langa calmarea anxietatii, cercetarile arata ca extractul de musetel poate avea si efecte antidepresive.
Reducerea simptomelor de raceala
Unele date sugereaza ca inhalarea aburului cu extract de musetel poate ameliora unele dintre simptomele racelii. Musetelul poate ajuta la tratarea si reducerea efectului pe care raceala il are asupra organismului. Inhalarea aburului poate reduce si congestia nazala si durerile in gat.
Musetel pentru probleme ale pielii
Se crede ca aplicarea extractului de musetel direct pe o leziune foarte usoara a pielii poate favoriza vindecarea. De asemenea, unguentele cu musetel pot fi utile uneori in caz de eczeme si afectiuni inflamatorii usoare ale pielii. Musetelul aplicat local poate accelera vindecarea ranilor. Studiile arata ca substantele din musetel pot distruge virusurile si bacteriile, inclusiv Staphylococcus aureus si pot reduce inflamatia. Musetelul este adesea folosit pentru a trata iritatiile usoare ale pielii, inclusiv arsurile solare, eruptiile cutanate si chiar inflamatiile oculare, dar sunt necesare mai multe cercetari.
Ceai de musetel pentru probleme digestive
Ceaiul de musetel are capacitatea de a relaxa sistemul digestiv, astfel ca poate fi util in caz de colon iritabil si tulburari intestinale. Poate ajuta la restabilirea unui anumit echilibru in organism prin reducerea starilor de greata, diaree si balonare. Se crede ca musetelul este util in reducerea spasmelor musculaturii netede asociate cu diferite afectiuni inflamatorii gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului.
Musetel pentru sanatatea orala
Se crede ca musetelul poate reduce gingivita si placa datorita activitatilor sale antimicrobiene si antiinflamatorii. Poate fi folosit ceai de musetel racit pentru gargara sau se pot folosi diferite ape de gura cu extract de musetel.
Beneficii pentru sanatatea oaselor
Osteoporoza inseamna pierderea progresiva a densitatii osoase. Aceasta pierdere creste riscul de fracturi osoase si probleme cu postura. Desi oricine poate dezvolta osteoporoza, aceasta este cel mai frecventa in randul femeilor aflate la postmenopauza. Unele studii sugereaza ca ceaiul de musetel ar putea avea efecte anti-estrogenice. De asemenea, se crere ca poate sustine dezvoltarea densitatii osoase, dar mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru a demonstra acest beneficiu.
Beneficii pentru sanatatea inimii
Ceaiul de musetel este bogat in flavone, o clasa de antioxidanti. Flavonele au fost studiate pentru potentialul lor de a scadea tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, care sunt markeri importanti ai riscului de boli de inima.
Contraindicatii si riscuri posibile
Musetelul poate fi contraindicat in unele cazuri, cum ar fi in cazul celor cu antecedente de alergii severe, in special la polen: musetelul poate fi contaminat cu polen de la alte plante, astfel incat poate provoca o reactie alergica. Nu trebuie folosit nici de persoanele care au avut anterior o reactie alergica, chiar usoara, la produsele cu musetel – ar trebui sa evite musetelul, deoarece reactiile alergice se pot agrava cu timpul.
Consumul de ceai de musetel este in general sigur pentru majoritatea oamenilor. Au existat raportari de alergii la musetel, care sunt cel mai probabil sa apara la persoanele care sunt alergice la plante ca ambrozia si crizantemele. In plus, produsele cosmetice care contin musetel pot fi iritante pentru ochi daca intra in contact direct.
Ceaiul de musetel in cosmetica
Ceaiul de musetel contine o serie de compusi benefici care pot ajuta la repararea pielii si a parului, cum ar fi terpenoidele si flavonoidele. Este recunoscut pentru calitatile sale antiinflamatorii, datorita continutului sau de chamazulena. Musetelul contine polifenoli si substante fitochimice care prezinta proprietati antioxidante puternice. Antioxidantii protejeaza pielea de radicalii liberi si de alti iritanti de mediu care altfel provoaca daune celulare si, in consecinta, declanseaza imbatranirea prematura a pielii. Musetelul poate accelera si regenerarea celulara, anuland leziunile pielii care au aparut deja si reducand astfel aspectul liniilor fine, a ridurilor si cicatricilor.
De asemenea, se considera ca musetelul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice care pot calma leziunile legate de acnee, pot estompa cicatricile si pot reduce umflarea, roseata si durerea. In plus, utilizarea musetelului poate avea efect de iluminare pentru piele. Aplicarea unor comprese cu musetel sub ochi poate stimula circulatia sangelui in zona pentru a ameliora umflarea si pentru a reduce cearcanele.
Beneficii pentru sanatatea parului
Cand este folosit ca tratament pentru par, musetelul poate reduce matreata, poate ajuta la imbunatatirea cresterii parului, poate preveni varfurile despicate. Musetelul ajuta la calmarea si hranirea parului si a scalpului, ceea ce previne uscarea si varfurile rupte. Musetelul are beneficii si pentru tratarea problemelor parului si ale scalpului. Proprietatile sale antimicrobiene ajuta la reducerea infectiilor scalpului. In plus, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si hidratante, ajuta la reducerea iritatiei, mancarimii si descuamarii scalpului cauzate de matreata. Utilizati ceaiul pentru a va clati parul dupa samponare si apoi lasati parul sa se usuce la aer.
In plus, unul dintre cele mai surprinzatoare beneficii ale ceaiului de musetel este capacitatea sa naturala de a deschide nuanta parului. Acest lucru functioneaza atat pe parul natural, cat si pe parul vopsit. Utilizarea musetelului poate ilumina si deschide la culoare firele de par, oferind o stralucire calda si aurie.