Citeste mai multe despre ceaiul de soc – ce beneficii are pentru sanatate, ce proprietati, posibile efecte secundare ceai de soc si metode de preparare.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are ceaiul de soc?
2. Efecte secundare posibile
3. Preparare ceai de soc

Ce beneficii are ceaiul de soc?

Florile de soc sunt folosite printre altele si pentru obtinerea de ceai, cu numeroase beneficii asupra sanatatii – nu doar pentru aroma delicioasa. De fapt, de cele mai multe ori ceaiul de soc este consumat tocmai datorita aromei placute, florale. Florile de soc ofera o nota florala placuta ceaiului. In general, florile de soc pot fi consumate sub mai multe forme, inclusiv ceaiuri sau infuzii, decoct sau sub forma de socata.

Bogat in antioxidanti, ceaiul din flori de soc este antiinflamator si este considerat util in special pentru atenuarea inflamatiei respiratorii. Ceaiul din flori de soc este recomandat adesea pentru proprietatile sale diaforetice (induce transpiratia). Floarea de soc are multe utilizari benefice, proprietati antiseptice, antivirale, antibacteriene si antiinflamatorii. Aceasta planta a fost folosita de secole pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala, gripa, infectii ale sinusurilor si infectii ale cailor respiratorii superioare. Se crede ca este utila pentru reducerea febrei, imbunatatirea circulatiei si intarirea sistemului imunitar. De asemenea, are usoare proprietati diuretice si laxative. Gargara cu ceai de soc poate calma durerea in gat.

Datorita gamei sale largi de beneficii pentru sanatate, florile de soc au fost folosite in mod traditional pentru a ajuta la gestionarea febrei. Socul se gaseste adesea in amestecurile de ceai care au beneficii pentru un sistem imunitar sanatos alaturi de menta si cimbru.

proprietati ceai de soc

Citeste si despre ceaiul de musetel si ceaiul de lavanda – ce beneficii pot avea pentru sanatate

Florile de soc au efect antiinflamator. Au anumite proprietati antiinflamatorii. Acest lucru poate fi util mai ales in caz de alergii sezoniere sau pentru a reduce inflamatia in stilul de viata. Proprietatile antiinflamatorii pot fi legate de prezenta acidului ursolic in planta. Socul este, de asemenea, bogat in antioxidanti si are, de asemenea, beneficii nutritionale multiple pentru sanatate.

De asemenea, se recomanda adesea in caz de raceala si gripa. Ceaiul de soc poate avea efecte benefice in reducerea simptomelor de gripa si raceala, sustinand activitatea sistemului imunitar. Poate favoriza transpiratia, avand efect antivital si diuretic. Socul are beneficii si pentru sanatatea pielii. Beneficiile pentru sanatate ale florilor de soc inseamna ca sunt bogate in antioxidanti, elemente antiinflamatorii si, de asemenea, sustin vindecarea pielii.

beneficiile ceaiului de soc

Efecte secundare posibile

Florile de soc sunt in general sigure cand sunt consumate sub forma de ceai in cantitati moderate. Este important sa consumati ceai de soc din surse sigure si atunci cand recoltati florile sa va asigurati ca sunt speciile potrivite si sigure. Consumat in exces, ceaiul de soc poate cauza anumite simptome gastrointestinale. De asemenea, poate duce la deshidratare daca este consumat in cantitate prea mare. Ceaiul nu este indicat in caz de diaree, deoarece duce la iritarea colonului.

Ceaiul din flori de soc nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza. Daca luati medicamente pentru diabet, consultati un medic inainte de a consuma ceai din flori de soc. Consumati ceai de soc cu moderatie pentru a evita disconfortul la stomac. Nu mai consumati ceai de soc cu cel putin  doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala, deoarece poate interfera cu coagularea sangelui.

beneficii ceai de soc

Preparare ceai de soc

Evitati sa culegeti florile de soc dupa o ploaie abundenta, altfel polenul care ii da ceaiului de soc aroma sa caracteristica va fi probabil indepartat de ploaie. Alegeti umbrelute de soc in care majoritatea florilor s-au deschis si sunt de culoare alb-crem mai degraba decat galben. Taiati intreaga floare cu o foarfeca, intreaga umbreluta, nu culegeti florile individual. Nu trebuie sa clatiti florile de soc inainte de uscare, pentru a nu indeparta elementele care ofera aroma si proprietatile medicinale. Lasati florile de soc pe tulpini si asezati umbrelutele intregi pe o bucata de hartie la uscare. Cand florile de soc s-au uscat, le puteti scutura usor sau le puteti smulge de pe tulpini. Pot fi depozitate pana la un an.

Ceaiul de soc se prepara prin infuzie – la o cana de apa fierbinte (250 ml) se adauga o lingura cu flori uscate de soc. Daca folositi flori proaspete de soc, florile de la o umbreluta de marime medie ar trebui sa fie suficiente pentru cateva cesti de ceai. Daca folosim flori de soc uscate, adaugati cam o lingura de flori uscata la o cana de apa. Se lasa la infuzat aproximativ 5 minute. Masuratorile exacte nu sunt foarte importante pentru retete simple de ceai din plante precum acestea si puteti lasa aroma sa va ghideze. Daca vi se pare ca o infuzie este prea slaba, utilizati mai multa planta data viitoare. Daca este prea puternic ceaiul, pur si simplu diluati cu mai multa apa.

Florile de soc proaspete ofera o aroma mai usoara ceaiului, dar pot fi mai dure la nivel gastric. Florile de soc uscate au aroma mai florala si intensa. Pentru un gust placut indepartati cu grija tulpina, care ofera in schimb un gust usor amarui. Ceaiul din flori de soc poate fi consumat ca atare sau indulcit cu miere.

Surse foto: Pexels

Leave a comment