Iata ce este ceaiul matcha, beneficiile posibile pentru sanatate, ce contine, daca pot aparea efecte secundare si cum se prepara in mod corect ceaiul matcha.
CUPRINS:
1. Ce este matcha?
2. Compozitie nutritiva
3. Beneficii matcha
4. Contraindicatii matcha si efecte adverse posibile
5. Recomandari de consum
Ce este matcha?
Matcha este un ceai verde concentrat. Se obtine din frunze tinere de ceai verde (Camellia sinensis), care sunt mai protejate de expunerea la soare – crescute la umbra, ceea ce le ofera un profil nutritional unic. Astfel, creste productia de elemente ce confera culoarea verde specifica. Aceste frunze de ceai sunt macinate intr-o pulbere fina care este apoi folosita la prepararea ceaiului sau adaugata la alte retete. Datorita acestui proces, ceaiul matcha contine o concentratie mai mare de cofeina, teanina si clorofila decat ceaiul verde obisnuit.
Are un gust usor amarui, vegetal si o culoare verde specifica, ce este data de nivelul ridicat de clorofila. Acest ceai este considerat baza in ceremonia ceaiului japoneza. Exista doua clase de ceai matcha – ceaiul ceremonial si ceaiul culinar. Varianta ceremoniala se consuma fara indulcitor iar calitatea este mai ridicata, gustul fiind mai dulceag.
Compozitie nutritiva
Desi ceaiul verde nu ofera o cantitate semnificativa de vitamine sau minerale, beneficiile sale pentru sanatate provin din concentratia mare de compusi vegetali, cunoscuti sub numele de polifenoli. De fapt, aproximativ 30% din greutatea uscata a ceaiului verde este formata din acesti compusi.
Matcha are un continut mai mare de antioxidanti decat alte tipuri de ceai verde. De ce? Pentru ca atunci cand se prepara alte forme de ceai verde, se lasa la infuzat frunzele in apa fierbinte si apoi se arunca. Insa, cand preparam matcha, se amesteca pudra in apa fierbinte sau lapte. Drept urmare, consumam de fapt intreaga frunza de ceai cand o bem. Matcha pudra in sine nu este o sursa semnificativa de carbohidrati, grasimi, proteine sau micronutrienti.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde provin din prezenta antioxidantilor naturali. Cantitatile si tipurile depind de tipul de ceai, cantitatea frunzelor pe portie, temperatura lichidului folosit si timpul de preparare. Contine catechine cu rol antioxidant, cu o capacitate mai mare de captare a radicalilor liberi decat vitamina C. De asemenea, contine acid clorogenic cu efect antioxidant, quercitina cu efecte neuroprotectoare, vitamina C, clorofila ce ofera culoarea verde specifica. Teanina in asociere cu nivelul de cofeina ofera aroma specifica si gustul umami caracteristic.
Cata cofeina contine matcha? Contine mai multa cofeina decat ceaiul verde obisnuit, insa nu da o stare de agitatie precum cafeaua. De fapt, in cazul ceaiului vorbim despre teina, alcaloid asemanator cofeinei. Matcha are un continut relativ ridicat de cofeina in comparatie cu alte ceaiuri verzi, ceea ce ii confera o aroma unica.
Beneficii matcha
Ceaiul matcha este bogat in antioxidanti
Ceaiul matcha contine un nivel ridicat de substante antioxidante, inclusiv flavonoide, polifenoli si vitamina C. De fapt, aceste substante reprezinta aproximativ 30% din masa uscata a ceaiului matcha. Antioxidantii combat efectele stresului oxidativ asupra celulelor. Cand adaugam pudra de matcha in apa fierbinte pentru a prepara ceai, vom consuma practic toti nutrientii din intreaga frunza. Astfel, este mai mare continutul de antioxidanti decat daca am lasa frunzele la infuzat.
Poate sustine functia creierului
Mai multe studii indica potentialele beneficii ale ceaiului matcha pentru imbunatatirea functiei creierului. Poate imbunatati capacitatea de atentie, timpii de reactie si memoria. Matcha te poate ajuta sa fii mai alert, datorita continutului de L-teanina, epigalocatechin galat si cofeina – ce pot imbunatati performanta cognitiva. De asemenea, poate avea beneficii asupra memoriei. Compusii vegetali din ceaiul matcha pot imbunatati starea de spirit si performanta. L-teanina favorizeaza relaxarea si calmul, in timp ce cofeina imbunatateste performanta si energia. Atunci cand sunt combinate, L-teanina si cofeina pot imbunatati vigilenta si atentia, fara a oferi o stare de agitatie.
Ne poate ajuta sa ne relaxam
Pudra de ceai verde are efect anxiolitic (anti-anxietate), datorita continutului de L-teanina ce scade raspunsul la stres din corp. In plus, se crede ca ceaiul matcha activeaza atat receptorii de serotonina, cat si pe cei de dopamina din creier – hormoni responsabili pentru bunastare si relaxare.
Poate favoriza pierderea in greutate
Consumul de ceai verde matcha poate creste rata de ardere a caloriilor. Astfel, ceaiul mathca, in asociere un o alimentatie sanatoasa si echilibrata si un stil de viata activ poate facvoriza arderea grasimilor.
Poate sustine sanatatea inimii
Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial, reprezentand aproximativ o treime dintre toate decesele la persoanele cu varsta peste 35 de ani. Studiile sugereaza ca aportul de ceai verde, care are un profil nutritiv similar cu matcha, poate oferi protectie impotriva bolilor de inima. Atunci cand este combinat cu o dieta sanatoasa si un stil de viata activ, ,consumul de matcha va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si sa o protejati impotriva bolilor.
Ceaiul verde este bogat in catechine ce pot reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, se crede ca ceaiul verde poate reduce factorii de risc pentru bolile de inima, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterol rau) pot creste riscul de probleme cardiovasculare.
Sanatatea ficatului
Consumul de ceai verde poate reduce riscul de boli hepatice, datorita continutul de antioxidanti polifenolici.
Improspateaza respiratia
Polifenolii din ceaiul verde matcha au proprietati antibacteriene si pot reduce respiratia urat mirositoare. Se crede ca ceaiul verde neutralizeaza cei doi compusi cu sulf responsabili de respiratia urat mirositoare.
Poate proteja sanatatea pielii
Matcha poate proteja sanatatea pielii datorita continutului de antioxidanti. Consumul de matcha poate avea un efect benefic asupra pielii. Matcha are un efect antiinflamator, iar taninurile din matcha pot ajuta la reducerea productiei de sebum. De asemenea, exista diverse masti de fata si alte produse cosmetice cu pudra de matcha.
Contraindicatii matcha si efecte adverse posibile
Ca in cazul oricarui produs, moderatia este cheia. Desi matcha este bogata in antioxidanti si cu numeroase beneficii pentru sanatate, mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Aportul maxim tolerabil de pudra de matcha este neclar si depinde de individ. Astfel, consumati matcha cu moderatie. Unele cercetari sugereaza ca aportul excesiv de ceai verde poate reduce absorbtia fierului datorita continutului de catechine. De asemenea, consumul crescut de ceai verde poate insemna un aport prea mare de cofeina. Acest lucru poate duce la efecte secundare, cum ar fi batai rapide ale inimii si probleme cu somnul.
In cantitati foarte mari, pudra de matcha poate cauza toxicitate hepatica. De asemenea, consumul prea mare de ceai verde poate interfera cu actiunea unor medicamente, mai ales medicamente anticoagulante. Taninurile din ceaiul verde pot impiedica absorbtia fierului din surse vegetale. Cel mai bine este sa limitati consumul de ceai matcha la 1-2 portii pe zi.
Alergiile la matcha sunt rare, insa pot sa apara in unele cazuri. Simptomele unei alergii la matcha includ eruptii cutanate, umflaturi, roseata si mancarimi ale pielii. Severitatea alergiei poate varia in functie de cantitatea de ceai consumata.
Recomandari de consum
Ceai matcha preparare
Cum se prepara ceaiul matcha? Cand este preparata ca ceai, matcha are un aspect spumos si un gust usor amarui. Ceaiul matcha este foarte usor de preparat. In loc sa fie lasata planta la infuzat, pentru a prepara ceai matcha se amesteca pudra fina cu apa fierbinte. Poate fi folosit si lapte pentru a prepara matcha latte. Ce gust are matcha? Bauturile cu matcha au gust usor amarui, ierbos, cu accent umami (al cincilea gust), insa nu trebuie sa fie greu de consumat.
Pentru a prepara cel mai bun ceai matcha se adauga 1 lingurita de pudra matcha la 60 ml apa fierbinte – dar nu clocotita. Pudra trebuie cernuta inainte pentru a preveni formarea de cocoloase. Se amesteca foarte bine pana cand pulberea se dizolva complet. Apoi, completati cu apa in functie de preferinte. Pentru a amesteca se foloste un pamatuf din bambus, ca un mic tel, ce permite o omogenizare perfecta si o textura fina. Puteti adauga zahar sau indulcitor dupa cum doriti. Pentru a obtine un gust mai putin intens, puteti adauga mai multa apa la amestec. De asemenea, puteti sa adaugati putina scortisoara sau ghimbir ras in ceai.
Ceaiul matcha se prepara in mod traditional in Japonia in doua variante – varianta mai subtire sau „usucha” si varianta mai densa sau „koicha” – pentru a doua varianta se foloseste de obicei o cantitate dubla de pudra la aceeasi cantitate de apa, adica 60 ml. Pentru variantele de bauturi pe baza de matcha, ca smoothie cu matcha, milkshake sau matcha latte se completeaza cu mai multa apa sau lapte, pana la 200-300 ml.
Alte retete cu matcha
Matcha poate fi consumata in multe feluri, pe langa ceai. Poate fi adaugata pudra in smoothie-uri cu matcha, alaturi de lapte vegetal, fructe etc., ca milkshake, matcha latte (inclusiv cu diferite tipuri de lapte vegetal). De asemenea, puteti adauga pudra in budinca (budinca de chia cu lapte de migdale, fructe si matcha, de exemplu), in guacamole, in terci de ovaz sau cereale pentru micul dejun, in iaurt, in cafea pentru a imbogati aroma, in limonada, briose, clatite, tarte, creme pentru prajituri, inghetata cu matcha etc. Pentru a prepara matcha latte folositi reteta de ceai de mai sus, doar ca in loc de apa folositi lapte.
Alte recomandari
Pentru a prepara ceai matcha sau matcha latte se recomanda sa folositi un tel de bambus sau pamatuf bambus matcha numit si chasen. Design-ul sau special desface bulgarasii de pudra si ofera textura si un strat spumos la suprafata. Se amesteca lichidul cu matcha pudra nu prin miscari circulare, ci energic stanga-dreapta, inainte-inapoi sau in zig-zag, pentru a dispersa uniform pudra in apa si prea a forma spuma deasupra. Daca se amesteca circular, nu se va forma spuma. Dupa ce amestecati bine, puteti competa cu restul de apa sau lapte. In mod normal, matcha tea sau ceaiul matcha se prepara intr-un mic bol din ceramica, numit “chawan”, cu baza plata si forma usor conica.
De asemenea, se recomanda ca pudra de matcha sa fie cernuta inainte de preparare. Matcha se aglomereaza foarte usor, asa ca se recomanda sa cerneti pudra inainte de a adauga apa. In caz contrar, va fi dificil ca ceaiul sa se dizolve uniform in lichid, iar bautura va fi una cu cocoloase.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289
(3) https://www.verywellfit.com/matcha-what-should-i-know-about-it-89227