Ceaiul verde – iata care sunt cei mai importanti nutrienti din acest tip de ceai, ce beneficii pot avea pentru sanatate, precum si cateva recomandari de preparare si consum.
CUPRINS:
1. Ce contine ceaiul verde?
2. Ce beneficii are ceaiul verde?
3. Efecte secundare si riscuri
4. Recomandari de consum
Ce contine ceaiul verde?
Ceaiul verde provine din planta Camellia sinensis, aceeasi din care provin si ceaiul negru si ceaiul oolong. Este un ceai bogat in polifenoli, dar contine si aminoacizi, tionina, proantocianine si cofeina. Catechinele si flavanolii sunt constituentii majori ai ceaiului verde. Catechinele includ epigalocatechin-3-galat (EGCG), care este predominant in ceaiul verde. Pe langa catechine, ceaiul verde contine, de asemenea, acid clorogenic si cumarilchinic, alaturi de compusii specifici ceaiului – teogalina (acid 3-galoilchinic) si teanina (5-N-etilglutamina).
Aceste substante pot reduce formarea de radicali liberi in organism, protejand celulele si moleculele de deteriorare. Radicalii liberi joaca un rol in imbatranire si in multe tipuri de boli. Acest ceai are, de asemenea, cantitati mici de minerale care pot avea beneficii asupra sanatatii.
Ce beneficii are ceaiul verde?
Poate imbunatati functia creierului
Ceaiul verde nu doar ca ne ajuta sa ne mentinem concentrati, ci poate ajuta si la stimularea functiei creierului. Ingredientul activ cheie este cofeina, care este un stimulent. Nu contine la fel de multa precum cafeaua, dar suficienta pentru a produce un raspuns fara a provoca efecte nedorite. Cofeina actioneaza asupra creierului prin blocarea unui neurotransmitator numit adenozina. In acest fel, creste concentratia de neurotransmitatori precum dopamina si norepinefrina. Cu toate acestea, cofeina nu este singurul compus din ceaiul verde care stimuleaza creierul. Contine si aminoacidul L-teanina, care poate traversa bariera hemato-encefalica.
Consumul de ceai verde nu numai ca poate imbunatati functia creierului pe termen scurt, dar poate proteja si creierul pe masura ce inaintam in varsta. Compusii bioactivi din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra creierului.
Ceai verde pentru slabit
Multe studii au indicat ca aportul de ceai verde poate fi asociat cu pierderea in greutate. Daca ne uitam pe lista de ingrediente din orice supliment de ardere a grasimilor, sunt sanse ca ceaiul verde sa fie acolo. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest ceai poate accelera arderea grasimilor si poate creste rata metabolica. Mai multe studii arata ca acest ceai poate ajuta la reducerea grasimii corporale, in special din zona abdominala. Insa, mai sunt necesare studii in acest sens.
Efect antioxidant si anticancerigen
Cancerul este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume. Cercetarile au aratat ca efectele oxidative pot duce la inflamatie cronica, ce la randul ei poate duce la boli cronice, inclusiv cancer. Antioxidantii pot ajuta la protejarea impotriva daunelor oxidative. Ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti puternici. Mai multe studii observationale indica faptul ca cei care consuma frecvent ceai verde sunt mai putin susceptibili de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte. Pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatate, evitati sa adaugati lapte in ceai. Unele studii sugereaza ca lactatele pot reduce valoarea antioxidanta a unor ceaiuri.
Ceai verde pentru sanatatea orala
Catechinele din ceai au, de asemenea, beneficii pentru sanatatea orala. Studiile de laborator sugereaza ca aceste elemente pot suprima cresterea bacteriilor, scazand potential riscul de infectii. Catechinele din ceaiul verde pot inhiba cresterea bacteriilor de la nivelul gurii, reducand riscul de respiratie urat mirositoare.
Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli. Unele cercetari au aratat un risc mai mic de boli de inima la persoanele care consuma ceai verde sau ceai negru in mod regulat.
Efecte anti-imbatranire?
Flavonoidele din ceaiul verde includ elemente precum kaempferol, quercetin si miricetin. Acestia sunt antioxidanti puternici, care isi manifesta efectele prin prevenirea sau limitarea efectului daunelor oxidative. Cercetarile sugereaza ca ceaiul verde poate intarzia imbatranirea colagenului printr-un mecanism antioxidant.
Ceaiul ca ritual de relaxare
Savurarea unei cesti de ceai ne ajuta sa ne relaxam si sa ne deconectam de la stresul zilnic. O substanta chimica naturala numita teanina gasita in planta de ceai poate oferi un efect calmant. Insa, daca va ganditi sa adaugati ceaiul de acest tip in rutina de seara, tineti cont de faptul ca are si un continut de cofeina.
Efecte secundare si riscuri
La adulti, exista putine efecte secundare cunoscute asociate consumului de ceai verde. Insa, pot exista anumite riscuri. Persoanele cu sensibilitate mare la cofeina ar putea prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate, greata sau disconfort gastric dupa ce au baut ceai verde. Cantitatile mari de cofeina pot duce la nervozitate, stare de neliniste si pot afecta somnul. Ceaiul verde poate cauza uneori diaree si greata, precum si arsuri la stomac.
De asemenea, consumul unei concentratii mari de extract de ceai verde poate avea un impact negativ asupra sanatatii ficatului. Poate interactiona cu anumite medicamente.
Recomandari de consum
Exista multe soiuri de ceai verde si sunt disponibile in mai multe forme, inclusiv frunze vrac, pliculete de ceai sau pudra. Cel mai bun sfat este sa experimentati pana cand gasiti unul care se potriveste gusturilor voastre. Ceaiul poate fi, de asemenea, procesat pentru a elimina cofeina – ceai verde decofeinizat. Este important sa stiti, totusi, ca ceaiul verde decofeinizat poate sa nu fie complet fara cofeina, asa ca, daca sunteti sensibil la cofeina, aceasta va poate afecta in continuare.
Cum se prepara ceaiul verde?
Ceaiul verde este recomandat sa fie preparat folosind apa fierbinte, dar nu clocotita – inainte sa ajunga la punctul de fierbere. Lasati la infuzat aproximativ 1-3 minute. Apa clocotita poate duce la afectarea compusilor antioxidanti din ceai si aroma plantei nu va fi extrasa corespunzator. Daca lasati prea mult ceaiul la infuzat, asta poate duce la eliberarea de taninuri din frunze, ceea ce face ca ceaiul sa devina foarte amar. Utilizati aproximativ o lingurita de plante la o cana de 200 ml pentru rezultate optime. Puteti indulci ceaiul cu miere, dar in general se recomada sa fie consumat neindulcit. Puteti adauga o felie de lamaie pentru aroma. De asemenea, vitamina C din lamaie creste absorbita catechinelor. Lactatele, pe de alta parte, ingreuneaza absorbtia acestora.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
(2) https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831544/