Cearcane – asociate adesea cu oboseala, lipsa somnului si un stil de viata haotic, cearcanele nu sunt o problema grava, dar sunt inestetice. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. De ce apar cearcanele?
2. Tratamente pentru cearcane

De ce apar cearcanele?

Cearcanele sunt zone mai inchise la culoare sub ochi. In termeni medicali, problema este cunoscuta sub numele de hiperpigmentare periorbitala, melanoza periorbitala, hiperpigmentare perioculara sau hipercromie cutanata idiopatica. E vorba de niste zone pigmentate maronii, rotunde sau semicirculare, sub ochi, adesea insotite de pungi sub ochi. Nu sunt o problema grava de sanatate, dar sunt inestetice, ne fac sa parem obositi, mai imbatraniti si reflecta de obicei un stil de viata nesanatos si haotic. Apar de obicei in perioadele de oboseala intensa, dar se reduc treptat cand facem o serie de modificari. Alteori, e mai greu sa scapam de cearcane.

Reactiile alergice si uscarea ochilor pot duce, de asemenea, la pungi sub ochi si cearcane. Cand aveti o reactie alergica, se elibereaza histamine ca raspuns la elementele daunatoare. Pe langa mancarime, roseata si ochi umflati, histaminele fac ca vasele de sange sa se dilate si sa devina mai vizibile sub piele.

Cearcanele pot fi maronii, albastrui, rosiatice, violet sau de culoarea pielii, dar insotite de pungi sub ochi. Astfel, cauzele cele mai frecvente pentru cearcane si pungi sub ochi sunt:

  • oboseala;
  • procesul natural de imbatranire;
  • frecarea freventa a ochilor;
  • alergii;
  • dermatita atopica si dermatita de contact;
  • expunerea la soare;
  • reducerea sau lipsa de tesut adipos si de colagen si subtierea pielii;
  • factori ereditari – uneori, cearcanele au cauze genetice, si in aceste situatii  apar inca din copilarie si se pot intensifica in timp;
  • anumite disfunctii pigmentare si melanocitoze dermale – menalocitoza oculodermala, nevul lui Hori etc.

cauze cearcane

Factori de risc

Anumite afectiuni medicale – cum ar fi boala tiroidiana – pot duce, de asemenea, la cearcane si pungi sub ochi. Anumiti factori pot intensifica cearcanele:

  • stresul;
  • oboseala;
  • deshidratarea;
  • fumatul;
  • retentia de lichide;
  • lipsa purtarii ochelarilor de soare vara;
  • neglijarea protectiei solare in zona ochilor etc.

Stilul de viata si cearcanele

Lipsa somnului sau oboseala extrema pot provoca cearcane si pungi sub ochi. Privarea de somn poate face ca pielea sa devina terna si lasata, intensificand zonele intunecate si vasele de sange de sub piele. Lipsa somnului poate, de asemenea, sa duca la acumularea de lichide sub ochi, facandu-i sa para umflati. Privarea de somn este cea mai frecventa cauza a cearcanelor. Cu toate acestea, si somnul excesiv poate provoca, de asemenea, aparitia de zone intunecate sub ochi, motiv pentru care este mai bine aveti un program de somn clar si o rutina de somn. Citeste si despre „somnul de frumusete” – adevar sau mit?

Deshidratarea este o alta cauza frecventa a cearcanelor si a pungilor sub ochi. Cand corpul nu primeste cantitatea necesara de apa, pielea de sub ochi incepe sa arate terna si ochii par afundati. Supraexpunerea la soare poate face ca organismul sa produca un exces de melanina, pigmentul care ii confera nuanta. Expunerea excesiva la soare, in special zona ochilor, poate provoca modificari de pigment in jurul ochilor.

de ce apar cearcanele

Cearcanele, genetica si imbatranirea

Cearcanele sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, unele persoane au o predispozitie genetica la aparitia cearcanelor. In unele cazuri, cearcanele si pungile de sub ochi pot indica necesitatea modificarii stilului de viata, cum ar fi imbunatatirea obiceiurilor de somn sau a dietei.

Pielea din jurul ochilor este mai subtire si mai sensibila. Ii lipsesc elementele foarte importante care confera pielii stralucirea si fermitatea. Glandele sebacee, colagenul si fibrele de elastina nu prea se gasesc in aceasta zona, de aceea este necesar sa acordam o atentie deosebita atunci cand ingrijim zona ochilor.

Imbatranirea naturala este o alta cauza comuna a cearcanelor. Odata cu varsta, pielea devine mai subtire, scade cantitatea de tesut adipos si de colagen, reducandu-se elasticitatea si fermitatea pielii. De asemenea, incordarea ochilor (de exemplu, cand stam mult in fata ecranelor) poate pune o presiune crescuta si poate duce la marirea vaselor de sange din jurul ochilor – ca urmare, pot aparea cearcanele.

Tratamente pentru cearcane

Modificari ale stilului de viata si remedii simple pentru reducerea cearcanelor

Pentru a reduce pungile de sub ochi si cearcanele, e important in primul rand sa facem schimbari in stilul de viata.

  • Adoptati un program sanatos de somn – avem nevoie de 7-8 ore de somn de calitate si o rutina sanatoasa de somn pentru a ne trezi odihniti. Lipsa somnului poate duce la aparitia cearcanelor si ne face sa avem ochii obositi. Afla de aici mai multe despre cum sa ai un somn odihnitor.
  • Mentineti organismul hidratat. Deshidratarea poate contribui la aparitia pungilor sub ochi si a cearcanelor. Consumati suficienta apa pe parcursul intregii zile pentru a preveni deshidratarea.
  • Nu uitati de protectie solara in fiecare zi. Se recomanda sa folosim zilnic o crema de fata cu protectie solara – UVA si UVB – sa fie potrivita si pentru zona ochilor. E nevoie de un SPF 30 sau mai mult si sa fie un produs rezistent la apa. Aplicati crema cu factor de protectie solara inclusiv iarna. Aveti grija si la ingrijirea generala a zonei ochilor, prin folosirea de dermatocosmetice sigure si de calitate, potrivite si pentru zona ochilor. De asemenea, protejati ochii de soare cu ochelari de protectie solara.

Vezi aici ghidul nostru de protectie solara.

  • Masajul facial – Circulatia slaba in jurul ochilor poate provoca aparitia cearcanelor. Masajul delicat in jurul zonei ochilor poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si poate diminua cearcanele.
  • Produsele corectoare anticearcan nu trateaza si nu reduc cearcanele, dar le mascheaza. Sunt produse cosmetice de acoperire.
  • Poate fi util sa aplicati o compresa usor rece pe pielea din jurul ochilor. Aplicati o discheta demachianta imbibata in apa rece sau felii de castravete. Pot fi utile si pliculetele de ceai verde aplicate pe cearcane. Contin antioxidanti ce pot  creste fluxul de sange catre piele. Puneti pliculetele de ceai in apa fierbinte la infuzat cateva minute, apoi lasati-le sa se raceasca la frigider 20 minute. Stoarceti lichidul suplimentar si aplicati pe zona de sub ochi. Lasati pliculetele de ceai sa actioneze timp de 15 – 30 de minute.

reducerea cearcanelor

Produse cosmetice pentru cearcane

Exista diferite produse cosmetice cu efecte anticearcan. In general, sunt produse hidratante, dar multe dintre ele contin cofeina, vitamina E, aloe vera, acid hialuronic sau retinol. Cremele cu retinol pot fi eficiente pentru cearcane si pungile de sub ochi. De asemenea, eficiente pot fi si produsele care contin hidrochinona. Acest ingredient interactioneaza cu productia de melanina in piele si poate ajuta la reducerea cearcanelor. Este important sa retineti ca efectele hidrochinonei sunt inversate atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, deci ar trebui sa aplicati astfel de produse numai seara inainte de culcare. De asemenea, astfel de produse pot cauza uscarea pielii si iritatii. Acidul kojic actioneaza prin inhibarea tirozinazei si este utilizat intr-o concentratie cuprinsa intre 1 – 4% . Acid azelaic a fost initial dezvoltat ca agent antiacnee topic, dar datorita efectului sau asupra tirozinazei, a fost utilizat si in tratamentul tulburarilor hiperpigmentare, cum ar fi melasma. Vitamina C, un antioxidant, a fost, de asemenea, utilizata in tratamentul  hiperpigmentarii. Desi astfel de produse pot fi utile, nu exista date care sa infirme sau sa sustina concret eficienta acestor produse in reducerea cearcanelor.

ATENTIE!

Ingredientele anti-age, cum ar fi acidul kojic, retinoizii si hidrochinona, pot sa reduca hiperpigmentarea. Cu toate acestea, multe dintre aceste ingrediente sunt prea dure pentru utilizarea zilnica si multe sunt concepute pentru fata, dar nu pentru zona ochilor. Este important sa alegeti produse destinate exclusiv zonei ochilor. Astfel de produse pot fi sub diferite forme – crema pentru ochi, crema anticearcan, crema contur ochi, ser, masca pentru ochi etc.

Proceduri cosmetice pentru cearcane si pungi sub ochi

Procedurile cosmetice pentru cearcane pot include depigmentare prin peeling, umplere cu acid hialuronic, tratamente cu laser etc. Tratamentele cu laser folosesc energia termica pentru a vaporiza celulele deteriorate – inclusiv pigmentul mai intunecat de sub ochi. De asemenea, peelingul chimic usor poate diminua cearcanele. In mod obisnuit, aceste tratamente pot include acid glicolic, acid retinoic sau hidrochinona. Gelurile cu acid hialuronic pot fi utilizate ca material de umplere pentru remodelarea zonei.

Interventii chirurgicale pentru pungi sub ochi si cearcane

Cearcanele si pungile de sub ochi sunt de obicei o problema cosmetica si nu necesita tratament specific. Tratamente medicale si chirurgicale – precum blefaroplastia – pot fi o solutie in anumite cazuri. In timpul blefaroplastiei, chirurgul elimina excesul de grasime printr-o incizie in pliul natural al pleoapei superioare sau in interiorul zonei inferioare. Blefaroplastia ajuta la eliminarea cearcanelor cauzate de umbrele legate de depunerile de grasime sau de excesul de piele. E important sa discutati cu medicul despre efectele secundare ale interventiei chirurgicale la nivelul pleoapelor – ochi uscati, lacrimare, dureri, umflaturi, vanatai si vedere incetosata. Complicatiile rare includ afectarea vederii, sangerari, infectii, leziuni ale muschilor din zona, afectarea corneei si a pleoapei.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756872/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19469797/
(3) https://www.healthline.com/health/dark-circle-under-eyes
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325989

Sursa foto: Pexels

Leave a comment