Celulita este o acumulare de tesut adipos pe coapse, solduri, fese. Iata care sunt cauzele si ce metode de tratament si preventie sunt eficiente.
CUPRINS:
1. Ce este celulita?
2. Cauze si factori de risc
3. Tratamente si solutii pentru celulita
Ce este celulita?
Celulita este o problema a pielii – acumularea de tesut adipos pe coapse, fese si solduri, in general. Este numita si piele „cu aspect de coaja de portocala” si afecteaza in special femeile. Poate fi observata direct sau cand pielea este usor stransa.
Apare atunci cand pielea care acopera anumite zone de grasime este „trasa” in jos spre tesuturile mai profunde de benzi de tesut conjunctiv. Se formeaza astfel o suprafata neuniforma. Afecteaza femeile mai mult decat barbatii din cauza distributiei diferite de grasime, muschi si tesut conjunctiv. Intre 80 – 90% dintre femei se confrunta cu celulita la un anumit moment, de grade diferite.
Grade de celulita
Exista o metoda de clasificare a celulitei in functie de severitate:
- Celulita de grad 1 sau usor – aspect de „coaja de portocala”, cu putine depresiuni sau adancituri superficiale si un aspect usor deformat pe piele;
- Celulita de grad 2 sau moderat – exista putin mai multe depresiuni de profunzime medie, un aspect de „branza de vaci”, iar pielea apare moderat deformata;
- Celulita de grad 3 sau sever – aspect capitonat de „saltea”, cu mai multe depresiuni profunde, iar pielea este sever deformata.
Cauze si factori de risc
Celulita este influentata de legatura dintre piele, tesuturile conjunctive si celulele adipoase normale pe care le are toata lumea. La asta se adauga efectele hormonilor, varstei, geneticii si stilului de viata asupra structurilor de mai sus. Este cauzata de o acumulare de grasime sub piele. Unele femei sunt mai predispuse la aparitia celulitei decat altele. Nivelul celulitei sau cat de vizibila este depinde de anumiti factori, inclusiv procentul de grasime corporala si varsta, dar si grosimea pielii. Fibrele de colagen dintre piele si muschi separa grasimea subiacenta in mai multe „buzunare”. Aspectul celulitei poate deveni mai vizibil pe masura ce persoana inainteaza in varsta si pielea devine mai subtire si se pierde elasticitatea.
In plus, factorii hormonali joaca un rol important in dezvoltarea celulitei, iar genetica determina structura pielii, textura pielii si forma corpului. Alti factori, cum ar fi greutatea si tonusul muscular, influenteaza riscul de celulita. Cresterea in greutate poate face celulita mai vizibila, dar si unele persoane slabe au celulita. Un stil de viata sedentar poate creste, de asemenea, riscul de aparitia a celulitei, la fel si sarcina. Factorii de risc pentru celulita includ si alimentatia deficitara, stil de viata nesanatos, acumularea de toxine, fluctuatii de greutate, lipsa tonusului muscular, fumatul sau lipsa sanatatii pielii.
Hormonii si celulita
Hormonii joaca un rol important in dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din procesul de aparitie a celulitei. Pe masura ce estrogenul scade, fluxul de sange catre tesutul conjunctiv de sub piele se reduce, de asemenea. O circulatie mai redusa inseamna mai putin oxigen in zona, rezultand o productie mai mica de colagen. De asemenea, celulele adipoase se dezvolta mai mult pe masura ce scade nivelul de estrogen.
Stilul de viata
Celulita nu este cauzata in sine de „toxine”, desi un stil de viata sanatos poate contribui la reducerea riscului. Exercitiile fizice si dieta pot ajuta la reducerea aspectului celulitei. Este probabil ca persoanele care consuma prea multe grasimi, carbohidrati si sare si au o dieta saraca in fibre sa aiba mai multa celulita. Purtarea lenjeriei cu elastic strans pe fese poate limita fluxul sangvin si asta poate contribui la formarea celulitei.
Tratamente si solutii pentru celulita
Exista mai multe remedii utilizate pentru tratarea celulitei, dar pentru multe dintre ele nu exista dovezi stiintifice.
Stilul de viata activ – poate reduce celulita?
Exercitiile fizice ne ajuta sa reducem grasimea corporala, ceea ce face celulita mai putin vizibila. Alegeti un program de exercitii care combina exercitiile aerobice si antrenamentul de forta. Asta ne ajuta sa ardem grasimea corporala, sa ne tonifiem si sa ne definim musculara. Stabiliti o rutina de exercitii care se concentreaza pe zonele corpului afectate sau predispuse la celulita. Exercitiile fizice reduc grasimea corporala, imbunatatesc circulatia si tonusul muscular.
Greutatea suplimentara poate face celulita mai vizibila. Pierderea in greutate si mentinerea unei greutati sanatoase poate reduce celulita. Cu toate acestea, daca pielea „se lasa” atunci cand pierdeti in greutate, celulita poate deveni mai vizibila. E esential sa inlocuiti grasimea pierduta cu masa musculara pentru ca celulita sa fie mai putin vizibila.
Periaj uscat si masajul anticelulitic
Se crede ca periajul uscat stimuleaza fluxul sangvin si limfatic, elimina celulele moarte ale pielii si stimuleaza cresterea de noi celule ale pielii. Se foloseste o perie speciala din fibre naturale sau o lufa pe pielea uscata. Pielea se maseaza prin miscari circulare, inainte de baie sau dus. De asemenea, masajul poate imbunatati fluxul de sange – desi masajul nu reduce complet celulita, poate reduce aspectul de coaja de portocala.
Exfoliere cu cafea
Utilizarea zatului de cafea ca exfoliant sau gomaj cu cafea este o modalitate de a indeparta celulele moarte, de a favoriza dezvoltarea de noi celule si de a imbunatati circulatia sangelui. Puteti folosi zat de cafea simplu, sau in asociere cu ulei de cocos sau ulei de masline. Frecati usor amestecul pe zonele afectate timp de cateva minute, inainte de dus. De asemenea, puteti incerca sa lasati amestecul pe piele timp de 10 minute inainte de a-l clati sau puteti efectua infolieri cu cafea si ulei de masline.
Alimentatia si celulita
Alimentatia are un anumit rol in aparitia celulitei, deci este important sa adoptati o dieta echilibrata si sanatoasa. O dieta sanatoasa ne poate ajuta, de asemenea, sa ne mentinem la o greutate sanatoasa. Reduceti consumul de alimente procesate si bogate in zahar, care pot duce la acumularea de toxine si grasimi in organism si cresteti aportul de fibre. De asemenea, deshidratarea poate face celulita mai vizibila. Apa indeparteaza toxinele care pot provoca celulita.
Colagenul si celulita
O piele mai sanatoasa si mai tanara reduce riscul de celulita. O parte cruciala a tesuturilor sanatoase este colagenul. Este una dintre cele doua proteine care alcatuiesc tesuturile conjunctive si reprezinta 75% din greutatea uscata a pielii. Cercetarile sugereaza ca suplimentele de colagen pot imbunatati aspectul pielii si pot reduce celulita, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens. Si corpul produce colagen, dar in mod natural face cu aproximativ 1% mai putin in fiecare an. Pentru a produce colagen, corpul foloseste aminoacizi din proteine. De asemenea, are nevoie de vitamina C, zinc si cupru.
Cremele pentru celulita – functioneaza?
Cremele pentru celulita sau tratamentele anticelulitice pot ajuta la reducerea celulitei, dar efectele pot sa nu fie de lunga durata. Va trebui sa aplicati produsul zilnic pentru a mentine rezultatele. Se spune ca astfel de creme „strang” pielea, ceea ce face ca aceasta sa para mai neteda si mai ferma. De asemenea, confera hidratare, ceea ce poate reduce aspectul celulitei.
Cu toate acestea, cremele NU elimina celulita complet. In schimb, reduc temporar aspectul celulitei. Celulele adipoase inca exista sub piele. Un ingredient obisnuit in cremele pentru celulita este cofeina. Cofeina creste fluxul de sange in zona si functioneaza ca un diuretic. De asemenea, produsele care contin retinol pot reduce aspectul celulitei prin ingrosarea stratului exterior al pielii. Retineti, insa, ca retinolul poate provoca uscare, roseata si descuamare.
Proceduri medicale pentru reducerea celulitei
Exista anumite proceduri medicale anticelulitice:
- Criolipoliza – Criolipoliza este o procedura neinvaziva care reduce celulita prin inghetarea celulelor adipoase de sub piele. Sunt necesare mai multe tratamente pentru a dizolva un centimetru de grasime. Poate dura 3-4 luni pentru a vedea o reducere notabila a celulitei.
- Procedurile cu ultrasunete – Sunt proceduri neinvazive care foloseste undele sonore pentru a viza si elimina grasimea din abdomen si coapse. Este recomandat sa combinati ultrasunetele cu un alt tratament pentru celulita.
- Cellfina – Cellfina este o procedura nechirurgicala. In timpul procedurii, un ac este utilizat pentru a rupe benzile dure de sub piele pentru a reduce celulita de pe coapse si fese.
- Terapia pe baza de unde acustice – Acest tratament emite o serie de vibratii la nivelul tesutului conjunctiv in zonele predispuse la celulita. Ajuta la stimularea si cresterea productiei de colagen, imbunatatind aspectul, textura si elasticitatea pielii. Sunt necesare mai multe tratamente pentru a vedea rezultate.
- Cellulaze este un tip de tratament cu laser care rupe benzile dure de sub piele care fac ca celulita sa fie vizibila. De asemenea, poate ingrosa pielea. Rezultatele sunt observate dupa o serie de tratamente si pot dura 6 luni sau mai mult.
- Microdermabraziune – Acest tratament foloseste oxid de aluminiu sau cristale de sare pentru a exfolia pielea. Aceste mici particule exfoliaza usor pielea imbatranita si stimuleaza celulele noi ale pielii.
- Endermologie – este un tratament ce combina masajul cu aspiratia, pentru reducerea celulitei.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/symptoms-causes/syc-20354945
(3) https://www.healthline.com/health/cellulite
(4) https://www.medicinenet.com/cellulite/article.htm
(5) https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works