Iata cum se formeaza cicatricile, de ce apar, precum si cateva recomandari si sfaturi pentru a reduce aspectul lor.
CUPRINS:
1. Cum se formeaza cicatricile?
2. Aspectul unei cicatrici
3. Solutii pentru a reduce aspectul cicatricilor
Cum se formeaza cicatricile?
Cicatricile apar atunci cand sunt afectate mai multe straturi ale pielii. O cicatrice se formeaza ca parte a procesului de vindecare in urma unei rani. Este de obicei produsa din tesut fibros. Cand dermul este deteriorat, organismul formeaza fibre de colagen pentru a repara deteriorarea, rezultand o cicatrice. Cu cat o rana se vindeca mai rapid, cu atat se va depune mai putin colagen si cicatricea va fi mai putin vizibila. Severitatea unei cicatrici se bazeaza pe severitatea ranii. Se formeaza diferit in functie de zona de piele afectata si varsta persoanei.
De ce apar cicatricile? De obicei, cicatricile apar ca urmare a unei rani, leziuni, inflamatii, arsuri, interventii chirurgicale sau dupa acnee. Pe langa preocuparile cosmetice, unele cicatrici provoaca simptome fizice, inclusiv mancarime, durere si restrictia miscarilor. Ca parte a sistemului imunitar, pielea este bariera care ne protejeaza de germeni si alte substante daunatoare. Cand pielea este ranita, organismul creeaza un tesut nou format din colagen pentru a ajuta la reparare.
De ce apar cicatricile post-acneice?
Cicatricile post-acnee fac parte din procesul de vindecare a pielii dupa acnee. Dupa ce acneea dispare, pielea incearca sa corecteze daunele cauzate. Apar leziuni postinflamatorii – pete plate rosiatice sau violet. Ulterior apare pigmentarea postinflamatorie cu pete maronii. In final rezulta o hipopigmentare postinflamatorie – urme albe. Prin cresterea productiei de colagen, pielea se vindeca. Strangerea cosurilor si zgarierea lor pot deteriora pielea si cresc riscul de cicatrici. Cicatricile dupa acnee pot fi ca niste mici gropite in piele, rotunde sau ovale, ofera pielii un aspect neuniform. Unele sunt plate, in timp ce altele sunt mai proeminente, in functie de severitatea leziunii. Modificarile de culoare postinflamatorii se reduc in timp, dar pot trece multe luni pana se reduc complet.
Aspectul unei cicatrici
Cand o cicatrice se dezvolta pentru prima data pe pielea mai deschisa, este de obicei roz sau rosiatica. Insa, cu timpul, culoarea usor roz se estompeaza, iar cicatricea devine putin mai inchisa sau mai deschisa decat culoarea pielii. La persoanele cu pielea inchisa la culoare, cicatricile apar adesea ca pete mai inchise la culoare. Uneori, cicatricile pot fi insotite de mancarimi, disconfort si sensibilitate.
Aspectul unei cicatrici depinde de mai multi factori, printre care:
- tipul ranii – daca a fost o leziune grava, o taietura, o interventie chirurgicala, arsura, acnee etc.;
- dimensiunea, severitatea si localizarea ranii;
- tratamentul folosit pentru acea leziune – cusaturi, bandaje etc.;
- varsta si starea generala de sanatate etc.
Exista mai multe tipuri de cicatrici:
- cicatrici de contractura – se dezvolta dupa arsuri de obicei, iar pielea se intinde;
- cicatrici atrofice – sunt cicatrici cu aspect de gropite rotunjite in piele, fiind date de obicei de varicela sau acnee;
- cicatrici plate – pot fi usor proeminente la inceput, dar se aplatizeaza pe masura ce pielea se vindeca, sunt adesea rosiatice sau roz si pot deveni mai deschise sau mai inchise la culoare decat pielea din jur;
- cicatrici cheloide – sunt mai proeminente si depasesc zona ranita, tesutul cicatricial devenind adesea mai mare;
- cicatrici hipertrofice – sunt usor ridicate si nu se aplatizeaza niciodata complet, insa spre deosebire de cele cheloide, nu se raspandesc dincolo de zona ranita;
- vergeturi – apar cand pielea se extinde sau se micsoreaza rapid, iar tesuturile conjunctive de sub piele pot fi deteriorate.
Solutii pentru a reduce aspectul cicatricilor
1. Creme, unguente sau geluri pentru cicatrici
Aceste produse pot fi folosite pentru a reduce cicatricile cauzate de taieturi sau alte rani sau leziuni. Unguentele cu gel siliconic pentru cicatrici pot fi eficiente. Pot ajuta la aplatizarea si netezirea cicatricilor si pot imbunatati aspectul pielii. Medicii pot prescrie produse pentru tratarea cicatricilor cu silicon pentru utilizare dupa o interventie chirurgicala sau o leziune, dar aceste produse sunt disponibile si fara prescriptie medicala. De asemenea, zona este important sa fie bine hidratata.
Exfolianti chimici pentru cicatrici
Cremele, unguentele si serurile care contin exfolianti pot ajuta la indepartarea straturilor exterioare de piele moarta, lasand un aspect mai fin. Pot fi foarte eficiente in special in caz de cicatrici post-acnee. NU sunt indicate pentru orice fel de cicatrici, astfel ca este indicat sa solicitati sfatul medicului.
Ingredientele active care pot ajuta la imbunatatirea aspectului cicatricilor includ:
- acid glicolic;
- acid lactic;
- acid salicilic etc.
Alfa-hidroxiacizii (AHA) se gasesc adesea in produsele concepute pentru a trata acneea, deoarece ajuta la indepartarea pielii moarte si la prevenirea porilor infundati. In plus, aceste ingrediente pot face ca cicatricile post-acnee sa para mai putin vizibile. Acidul lactic poate actiona ca un exfoliant delicat pentru a indeparta celulele moarte ale pielii. Poate ajuta la reducerea aspectului cicatricilor si la imbunatatirea texturii generale a pielii. Acidul lactic poate ajuta, de asemenea, la reducerea pigmentarii tesutului cicatricial mai inchis la culoare, desi uneori provoaca hiperpigmentare.
Acidul salicilic reduce umflarea si roseata si exfoliaza pielea atunci cand este aplicat local. Este considerat a fi unul dintre cele mai bune tratamente pentru cicatricile date de acnee. Acidul salicilic este benefic pentru toate tipurile de cicatrici. Unii retinoizi topici pot ajuta la eliminarea cicatricilor date de acnee. Retinoizii topici blocheaza inflamatia, reduc leziunile cauzate de acnee si accelereaza regenerarea celulara. Este important de retinut ca retinoizii pot face pielea sensibila la soare.
Retineti ca toate aceste ingrediente cresc sensibilitatea la soare si este necesara folosirea unui produs de protectie solara cu SPF 50+.
Protectie solara
Retineti ca protectia solara este esentiala pentru a preveni ca cicatricile sa devina mai intense. Protectia solara nu va indeparta cicatricile, dar le poate impiedica sa se arda sau sa devina mai vizibile. Tesutul cicatricial este sensibil la lumina soarelui si se poate arde cu usurinta.
2. Remedii naturale pentru cicatrici
Exista, de asemenea, unele remedii naturale care pot ajuta la estomparea cicatricilor. Insa, retineti ca efectele sunt de obicei usoare:
- Aloe vera – Aloe vera poate favoriza vindecarea ranilor si poate preveni cicatricile, atunci cand este utilizata impreuna cu alte metode. Se aplica gelul direct pe cicatrice folosind miscari circulare. Unele date sugereaza ca aloe vera poate ajuta la mentinerea pielii hidratate si sustine vindecarii ranilor, dar nu exista dovezi care sa sugereze ca poate trata cicatricile in sine.
- Miere – Exista unele dovezi care sugereaza ca mierea poate favoriza vindecarea ranilor. Poate estompa usor uneori cicatricile usoare, dar toate acestea, nu exista date care sa indice ca mierea trateaza cicatricile mai profunde.
- Uleiuri vegetale – Unele date sugereaza ca un amestec specific de uleiuri vegetale – inclusiv ulei de sofran, de masline sau de migdale – poate imbunatati aspectul cicatricilor non-cheloide, dar sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.
- Vitamina E – Multi folosesc vitamina E pentru cicatrici, dar cercetarile au aratat ca utilizarea produselor cu vitamina E fara alte forme de tratament este putin probabil sa aiba un efect major in gestionarea cicatricilor.
3. Tratamente cosmetice pentru cicatrici
Sunt disponibile mai multe tratamente cosmetice profesionale pentru a ajuta la reducerea cicatricilor – in special cele date de acnee. Un dermatolog va poate recomanda diferite proceduri in functie de tipul de piele si de amploarea cicatricii. Tratamentele cosmetice profesionale pentru cicatrici includ:
- dermabraziune – are rolul de a exfolia stratul superior al pielii;
- microdermabraziune – indeparteaza celulele pielii de la suprafata, insa este eficienta doar pentru zonele hiperpigmentare;
- peeling-uri chimice – pot fi profunde, superficiale sau medii, in funtie de tipul leziunii – dizolva stratul exterior al pielii pentru a ajuta la regenerarea celulara;
- tratamente cu laser;
- microneedling – poate reduce profunzimea unor cicatrici;
- fillere dermice cu acid hialuronic, colagen sau alte substante, pentru a umple cicatricile;
- chirurgie estetica – implica indepartarea tesutului cicatricial si poate uniformiza suprafata unei cicatrici, lasand pielea mai neteda.
Este important sa intelegeti ca majoritatea cicatricilor NU pot fi indepartate complet. Insa, pot fi uneori estompate – prin folosirea unor combinatii de tratamente, in functie de recomandarile medicului dermatolog.
Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/scars-treatment
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/scars
(3) https://dermnetnz.org/topics/acne-scarring
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319654