Afla ce nutrienti contine cimbrul, recomandari de consum, ce beneficii poate avea pentru sanatate, precum si efecte adverse posibile in urma consumului de cimbru.

CUPRINS:

1. Cimbrul – compozitie nutritiva
2. Beneficii pentru sanatate
3. Efecte adverse

Cimbrul – compozitie nutritiva

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta adesea folosita in retete cu fructe de mare, legume si carne. Pe langa faptul ca ofera aroma, se crede ca planta are si proprietati medicinale. Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante. Cimbrul poate fi folosit proaspat sau uscat. Este disponibil si ca supliment alimentar sub forma de lichid sau capsule.

Cimbrul este bogat in substante nutritive utile, inclusiv vitamina A, vitamina C, cupru, fier si mangan.  Cu toate acestea, cimbrul nu este o sursa majora de nutrienti, decat daca il consumati in cantitati excesive.  Timolul, unul dintre uleiurile principale din cimbru, poate lupta impotriva ciclooxigenazei-2 sau COX-2, o enzima responsabila de inflamatia din organism. Un alt element din cimbru, carvacrolul, are un efect similar asupra citokinelor inflamatorii, care sunt semnale pe care corpul le foloseste pentru a creste inflamatia. Acest ulei poate ajuta la reducerea inflamatiei.

Componenta principala a extractului de cimbru si a uleiului esential este timolul, care ii confera proprietatile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este folosit in mod obisnuit in apa de gura si pasta de dinti. In plus, cimbrul contine si carvacrol si are, de asemenea, o varietate de flavonoizi – inclusiv apigenina, naringenina, luteolina si timonina. Aceste flavonoide cresc capacitatea antioxidanta a plantei si alte efecte de imbunatatire a sanatatii.

Utilizari

Cimbrul este cunoscut pentru utilizarile sale culinare datorita aromei sale distincte. Este folosit pentru a imbunatati gustul general si aroma preparatelor la care este adaugat. In plus, este cunoscut si pentru proprietatile sale medicinale. Tulpina si frunzele de cimbru sunt folosite in diverse feluri de mancare, fie in forma naturala, fie in forma uscata. Se adauga de obicei in supe, sosuri, preparate din carne sau peste. Frunzele pot fi indepartate de pe tulpini si macinate fin, sau intreaga crenguta poate fi adaugata pentru a condimenta un fel de mancare.

Se adauga in sosuri, supe, preparate din pui, porc, peste, legume etc. Este consumat si ca ceai de cimbru. Tinctura de cimbru se poate folosi pentru viroze, bronsite, anumite probleme ale pielii – la recomandarile medicului.

Beneficii pentru sanatate

Ceaiul de cimbru poate fi folosit pentru respiratie urat mirositoare, dureri in gat, tuse, indigestie etc. In plus, se foloseste in aromaterapie. Cimbrul este folosit si pentru a stimula pofta de mancare si poate avea unele beneficii in reducerea unor probleme gastrointestinale.  Poate fi util pentru reducerea disconfortului gastric, inclusiv balonare, dureri abdominale. Unele studii indica, de asemenea, ca ceaiul de cimbru poate fi benefic pentru tuse si ameliorarea simptomelor respiratorii. Uleiul esential de cimbru, care se obtine din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse – sub forma de inhalatii. Poate ajuta si la ameliorarea congestiei nazale. Se pot face inhalatii cu ulei esential de cimbru, se poate consuma ceai de cimbru – pentru a reduce nasul infundat, durerile in gat, pentru ameliorarea tusei.

Extractele de cimbru se gasesc si in diferite produse cosmetice – mai ales creme, lotiuni si produse de curatare pentru pielea cu tendinta acneica. Poate ameliora inflamatiile, are efect antioxidant si stimuleaza regenerarea pielii. Uleiurile esentiale de cimbru nu trebuie consumate intern sau aplicate direct pe piele. Aceste extracte se gasesc si in produse de ingrijire a parului – sampon, balsam de par sau masti de par – elementele active din cimbru pot favoriza regenerarea firelor de par, previn caderea parului, ofera rezistenta si stralucire.

beneficii cimbru

Alte beneficii si utilizari

De asemenea, se crede ca cimbrul stimuleaza apetitul, reduce inflamatia, stimuleaza functia imunitara si are chiar efect repelent. Unele dintre aceste afirmatii sunt mai bine sustinute de cercetari decat altele. In aromaterapie, cimbrul are efecte de reducere a anxietatii. Puteti folosi ulei esential de cimbru intr-un difuzor de aromaterapie. Uleiul esential de cimbru este adesea folosit in scopuri terapeutice datorita substantei sale active, carvacrolul.

Poate ajuta si la imbunatatirea stabilitatii uleiurilor de gatit. Oxidarea lipidelor este o problema in timpul procesarii si depozitarii alimentelor. Poate duce la pierderea calitatii, stabilitatii, sigurantei si valorii nutritionale a alimentelor. Se considera ca cimbrul ar putea fi un antioxidant puternic pentru stabilizarea uleiului de floarea soarelui. Se gasesc diferite uleiuri infuzate cu cimbru sau puteti prepara acasa astfel de produse.

cimbru uscat

Efecte adverse

Persoanele care sunt alergice la cimbru sau la plante similare, cum ar fi busuioc, oregano, salvie si lavanda, pot prezenta simptome alergice. Acestea pot include sensibilitatea pielii daca atingeti frunze de cimbru sau greata, arsuri la stomac, diaree si varsaturi daca se consuma cimbru sau se bea ceai de cimbru. Cimbrul proaspat si uscat este, in general, sigur de mancat sau de baut ca ceai, dar nu trebuie consumat intern uleiul esential. Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate si pot fi toxice in forma lor nediluata.

Folosit in mod obisnuit pentru gatit, cimbrul este considerat sigur atunci cand este utilizat in cantitati normale. De asemenea, pare a fi bine tolerat in formele de suplimente alimentare. Cu toate acestea, consumul excesiv de cimbru poate provoca tulburari la stomac, crampe, dureri de cap si ameteli.  Uleiul de cimbru sau suplimentele trebuie evitate in timpul sarcinii. Timolul are efecte asemanatoare estrogenului care pot influenta menstruatia si pot creste riscul de avort spontan. Utilizarea cimbrului la gatit nu prezinta un astfel de risc.

 

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme
(2) https://www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices
(3) https://www.verywellfit.com/thyme-benefits-side-effects-and-preparations-4178781
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016

Leave a comment