Cotul tenismenului sau epicondilita laterala – iata ce reprezinta, ce simptome si semne include, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si metode de tratament.
CUPRINS:
1. Ce inseamna cotul tenismenului?
2. Cum se manifesta?
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
Ce inseamna „cotul tenismenului”?
Cotul tenismenului sau epicondilita laterala este o afectiune dureroasa care apare atunci cand tendoanele din cot sunt suprasolicitate, de obicei in urma unor miscari repetitive ale incheieturii si bratului. In ciuda numelui, tenismenii nu sunt singurii care pot dezvolta aceasta problema. Afecteaza adesea persoane ale caror meserii implica anumite miscari care pot duce la astfel de dureri, si anume instalatori, pictori sau tamplari. Orice activitate repetata de prindere, mai ales daca utilizeaza degetul mare si primele doua degete, poate contribui la cotul tenismenului. Este considerata o forma de tendinita – umflarea tendoanelor – care provoaca durere la nivelul cotului si antebratului.
Cum se manifesta?
Cel mai frecvent simptom este durerea recurenta la exteriorul antebratului superior, chiar sub cot. Durerea poate fi resimtita si mai jos in brat, spre incheietura mainii. Durerea si slabiciunea apar sau se intensifica atunci cand ridicati sau indoiti cotul, cand apucati obiecte mici (cum ar fi un stilou), cand rasuciti antebratul (ca pentru deschiderea unui borcan) etc. De asemenea, este posibil sa va fie greu sa extindeti complet bratul. Cotul tenismenului este o problema similara cu o alta afectiune numita cotul jucatorului de golf, care afecteaza tendoanele din interiorul cotului.
Cauze
Cotul tenismenului poate fi o problema legata de suprasolicitare sau o leziune musculara. Cauza este in general contractia repetata a muschilor antebratului folositi pentru a indrepta si ridica mana si incheietura mainii. Miscarile repetate si stresul asupra tesutului pot duce la o serie de mici leziuni in tendoane. Cotul tenismenului apare atunci cand exista o problema cu tendonul (denumit tendonul muscului extensor carpi radialis brevis) care se ataseaza la partea exterioara a osului cotului numit epicondil lateral, dand astfel denumirea medicala de „epicondilita laterala”. Acest tendon este locul de atasare a muschiului care functioneaza pentru a impinge incheietura mainii in spate (numita extensie a incheieturii mainii).
Este important sa retineti ca aceasta problema nu este pur si simplu o „inflamatie” a tendonului. Mai degraba, ca urmare a utilizarii repetitive, se considera ca leziunile microscopice incomplet vindecate se dezvolta in tendon. Asta poate duce la un proces degenerativ („uzura”) si durere si sensibilitate resimtite la exteriorul cotului.
Dupa cum sugereaza si numele, jocul de tenis – in special cu o tehnica incorecta – este o posibila cauza a acestei probleme. Cu toate acestea, multe alte miscari comune ale bratului pot provoca aceasta problema, inclusiv:
- pictura;
- gradinarit;
- taierea repetata a anumitor alimente, in special carne cruda;
- utilizarea repetitiva a mouse-ului computerului.
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul de aparitie a acestei probleme includ:
- varsta – desi poate afecta persoane de toate varstele, este cel mai frecvent intalnita la adultii cu varsta cuprinsa intre 30 – 50 de ani;
- ocupatie – persoanele care au locuri de munca ce implica miscari repetitive ale incheieturii mainii si bratului sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta problema – exemple includ instalatori, tamplari, macelari etc.;
- anumite sporturi – practicarea unor sporturi ce implica rachete de tenis poate creste riscul, mai ales daca vorbim de o tehnica incorecta.
Metode de diagnostic
In timpul examinarii fizice, medicul poate aplica presiune asupra zonei afectate sau va poate cere sa va miscati cotul, incheietura mainii si degetele in diferite moduri. In multe cazuri, istoricul medical si examenul fizic ofera suficiente informatii pentru ca medicul sa poata diagnostica aceasta problema. In plus fata de intrebarile despre caracteristicile durerii (de exemplu, localizarea si severitatea), medicul va intreba despre potentialii factori de risc, cum ar fi daca ati participat la anumite activitati sau ati experimentat o leziune recenta la cot.
Uneori pot fi necesare si radiografii sau alte tipuri de proceduri imagistice, mai ales pentru a exclude alte afectiuni mai severe, cum ar fi artrita sau o leziune a articulatiei cotului. Cu toate acestea, imagistica este rareori necesara. Electromiografia (EMG) poate fi utilizata pentru a vedea daca nervii sunt comprimati.
Durerea la nivelul cotului – alte posibile cauze
Durerile la nivelul cotului sunt cauzate de obicei de leziuni si suprasolicitare. Problemele la nivelul cotului pot implica muschii bratului, ligamentele cotului, tendoanele, oasele dau bursele.
Pe langa epicondilita laterala mai pot exista si alte cauze. De exemplu, poate fi vorba de epicondilita mediala, ce afecteaza tendoanele interioare ale cotului si este denumita in mod obisnuit cotul jucatorului de golf. Aceasta tulburare poate provoca durere de-a lungul interiorului cotului.
Bursitele pot fi, de asemenea, o cauza. Bursita afecteaza bursele, mici saci de lichid care ajuta la protejarea articulatiilor. Pot fi cauzate de infectii, lovituri la cot, suprasolicitare (de exemplu, faptul ca persoana se sprijina pe cot pentru o perioada prelungita de timp) etc. Simptomele includ umflatura, durere si dificultati la miscarea cotului. Roseata si caldura pot aparea in cazul unei infectii.
De asemenea, osteoartrita este o problema care afecteaza cartilajul, un tip de tesut conjunctiv gasit in articulatii. Determina uzura acestui tesut si deteriorarea lui. Osteoartrita cotului poate fi cauzata de o leziune a cotului sau de uzura articulatiilor. Durerile la nivelul cotului pot fi date si de luxatii, fractura cotului, entorse etc.
Cotul tenismenului vs Cotul jucatorului de golf
Cotul jucatorului de golf este o cu totul alta tulburare decat cotul tenismenului. Epicondilita mediala, denumita mai frecvent cotul jucatorului de golf, este disconfortul sau iritatia care apare pe partea interioara a bratului si a cotului, cauzata de activitati care necesita flectarea sau rasucirea repetata a incheieturii mainii.
In ciuda numelui, cotul jucatorului de golf nu se limiteaza doar la persoanele care joaca golf. Sarcinile repetitive, cum ar fi gradinaritul, aruncarea unei mingi, pictura si activitati similare, pot creste riscul. Daca suferiti de cotul jucatorului de golf, durerea pare adesea sa se agraveze atunci cand incercati sa flexati incheietura mainii, sa ridicati ceva cu palma in jos sau sa strangeti o minge.
In caz de cotul tenismenului, inflamatia afecteaza zona exterioara a cotului, in timp ce in cazul cotului jucatorului de golf, vorbim de zona interioara a bratului si cotului. De asemenea, in caz de cotul tenismenului, e afectat tendonul epicondil lateral, iar in caz de cotul jucatorului de golf e afectat tendonul numit epicondil medial. Simptomele acestor afectiuni pot fi foarte asemanatoare, dar sunt pe partile opuse ale cotului si bratului.
Tratament
Aceasta problema se reduce adesea de la sine si/sau cu medicamente fara prescriptie medicala si alte masuri de auto-ingrijire. E foarte important sa odihniti bratul afectat. Intrerupeti activitatile pentru a permite vindecarea leziunilor. Medicul va poate recomanda si aplicatea de gheata, dar si masaj pentru tesuturile moi si exercitii de intindere.
Kinetoterapie pentru cotul tenismenului
Daca simptomele sunt legate de tenis sau o alta activitate, medicul va poate sugera evaluarea tehnicii de tenis de catre un specialist pentru a determina cei mai buni pasi pentru a reduce stresul asupra tesutului ranit. Kinetoterapeutul va poate invata exercitii pentru a va intinde si intari treptat muschii, in special muschii antebratului.
Proceduri chirurgicale sau de alta natura
Medicul va poate sugera injectarea de plasma bogata in trombocite, Botox sau substante sclerozante (proloterapie) in tendonul dureros. Terapia acului uscat sau Terapia Dry Needling – in care un ac strapunge tendonul deteriorat in mai multe locuri – poate fi, de asemenea, de ajutor. Tenotomia cu ultrasunete (procedura TENEX) poate fi, de asemenea, o solutie. Medicul va introduce un ac special prin piele si in portiunea deteriorata a tendonului. Energia cu ultrasunete produce vibratii la nivelul acului atat de repede incat tesutul deteriorat se lichefiaza si poate fi aspirat.
Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa 6-12 luni de tratament non-operativ extins, poate fi necesara o operatie pentru indepartarea tesutului deteriorat. Aceste tipuri de proceduri pot fi efectuate printr-o incizie mare sau prin mai multe incizii mici. Ulterior, vor fi necesare exercitii de reabilitare. Aproximativ 80 – 95% dintre pacienti se recupereaza fara interventie chirurgicala.
Sfaturi de prevenire
Muschii si tendoanele trebuie sa aiba suficienta forta, flexibilitate si rezistenta. Acelasi concept se aplica nu numai cotului in sine, ci intregului„lant – de la picioare, solduri, trunchi, coloana vertebrala si umar pana la cot, mana si incheietura. E nevoie de exercitii regulate de intindere pentru a preveni accidentarile. De asemenea, e important sa folositi tehnicile corecte de miscare a articulatiilor. Odata ce apare o leziune, este important sa va dati seama care este cauza si sa faceti schimbarile necesare de comportament sau tehnica pentru a preveni recidivele.
Daca sunteti jucator de tenis, asigurati-va ca racheta este potrivita pentru voi. O racheta care este prea mare sau grea sau care are o prindere prea mare pentru mana voastra creste riscul de ranire. De asemenea, dezvoltati o rutina buna de incalzire inainte de joc.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987
(2) https://www.webmd.com/fitness-exercise/tennis-elbow-lateral-epicondylitis
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/175848
(4) https://www.physio-pedia.com/Lateral_Epicondylitis
(5) https://www.aafp.org/afp/2007/0915/p843.html
(6) https://www.healthdirect.gov.au/tennis-elbow
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2566914/