Crampele musculare sunt contractii musculare sau spasme involuntare, dureroase si tranzitorii. Ele apar adesea la nivelul membrelor inferioare si pot varia ca intensitate de la dureri usoare pana la crampe severe frecvente. Iata ce cauzeaza crampe musculare si ce solutii de tratament si preventie exista.
Ce sunt crampele musculare?
Crampele musculare apar brusc, sub forma unor contractii dureroase, intense, adesea de scurta durata. Sunt foarte frecvente in randul populatiei, oricine putandu-se confrunta cu aceasta situatie cel putin o data in viata. Orice muschi poate fi afectat, dar cel mai des apar crampe la nivelul gambei.
Simptomele crampelor musculare includ senzatia de strangere sau spasm brusc, incontrolabil si dureros in muschi. Spasmul poate afecta o parte a muschiului, intregul muschi sau o grupa musculara care actioneaza impreuna. Contractiile musculare sunt vizibile in general si palpabile. Ele dispar sau se atenueaza odata cu elongatia (intinderea) muschiului afectat.
Atentie!
Trebuie facuta diferenta intre crampele musculare, sunt asa-numitii „carcei”, si durerile musculare, numite mialgii. Durata unei crampe musculare poate varia de la cateva secunde pana la cateva minute, in timp ce durerile musculare dureaza de la cateva ore pana la cateva zile.
De obicei, crampele musculare sunt trecatoare si inofensive, aparute pe fondul suprasolicitarii fizice sau al deshidratarii. Modificarile hormonale survenite in timpul sarcinii sau in perioada menopauzei se asociaza destul de frecvent si cu crampe musculare. Dar, uneori, pot fi semne ale unor afectiuni medicale subiacente.
Cauzele crampelor musculare
Cauza exacta a crampelor musculare nu este cunoscuta, dar exista o serie intreaga de factori de risc implicati in aparitia lor. Cele mai multe crampe musculare apar in timpul sau dupa un efort fizic intens, dar uneori apar si in stare de repaus sau chiar in timpul somnului.
Printre factorii care cauzeaza crampe musculare se numara:
- conditie fizica slaba,
- tonus muscular scazut,
- suprasolicitare fizica,
- expunere la frig,
- alimentatie dezechilibrata,
- deshidratare (insolatie, transpiratie excesiva, varsaturi, diaree),
- traumatisme musculare in antecedent,
- purtarea unui echipament sportiv neadecvat,
- purtarea incaltamintei cu toc inalt.
Crampele musculare cauzate de efort fizic
In timpul activitatilor sportive sunt frecvente crampele musculare. Ele pot fi favorizate de un efort intens, mai ales pe fondul unui dezechilibru electrolitic cauzat de deshidratare. Exercitiile fizice efectuate in conditii de temperaturi extreme – caldura sau frig – pot fi intrerupte brusc de aparitia crampelor. Hidratarea corespunzatoare si efectuarea exercitiilor de pregatire inainte de efort reprezinta pasi importanti in prevenirea crampelor.
Sportivii sunt predispusi la aparitia crampelor musculare cand organismul nu ajunge la conditia fizica potrivita efortului depus sau cand sufera din cauza epuizarii.
Boli asociate cu crampe musculare
Unele probleme medicale sau boli pot cauza crampe musculare sau pot creste severitatea acestora. In cazul in care crampele musculare sunt frecvente, invalidante si de lunga durata, ele pot semnala unele dintre afectiunile urmatoare:
- boli neurologice care afecteaza nervii periferici: tetanie, scleroza laterala amiotrofica, scleroza in placi, boala Parkinson;
- boli metabolice: diabet, mixedem, boala Addison;
- boli hematologice manifestate prin dezechilibre ale nivelului de potasiu, magneziu, calciu sau fosfor;
- boli cardiovasculare: cardiopatie ischemica, varice, arterita, sindromul Raynaud;
- ciroza hepatica;
- boli inflamatorii intestinale;
- boli infectioase: gripa, tetanos;
- boli ortopedice: rupturi musculare, fracturi, luxatii;
- boli reumatismale.
Administrarea cronica a unor medicamente (diuretice, statine) pot perturba echilibrul electrolitic al organismului, contribuind astfel la aparitia crampelor musculare.
Crampe musculare nocturne
Pentru multe dintre persoanele afectate de una dintre bolile enumerate anterior, crampele musculare apar adesea in timpul noptii, in somn. Spasmele musculare sunt intense si provoaca trezirea. Intinderea muschiului afectat ajuta la calmarea durerii.
Diagnostic
In cazul in care crampele se repeta frecvent si au o intensitate crescuta, se recomanda consultarea medicului. Dupa efectuarea examenului clinic, pot fi necesare analize de sange si investigatii imagistice, daca medicul suspecteaza existenta unei boli aflate la originea spasmelor musculare. Uneori insa nu se depisteaza nicio boala. Acest lucru se intampla mai ales in randul persoanelor in varsta, care sunt predispuse la aparitia spasmelor din cauza reducerii masei musculare.
De retinut! Atrofierea masei musculare debuteaza dupa varsta de 40 de ani si se accelereaza in lipsa exercitiilor fizice.
Metode de tratament pentru crampe musculare
In majoritatea cazurilor, crampele musculare dispar de la sine dupa simpla intindere a muschiului afectat. Iata ce aveti de facut atunci cand va confruntati cu un spasm muscular:
- Opriti imediat activitatea care a generat aparitia crampelor.
- Intindeti membrul afectat si maseaza usor muschiul contractat pana cand durerea se calmeaza.
- Aplicati o compresa rece sau un spray racoritor daca spasmele musculare au aparut in timpul unei activitati sportive sau din cauza supraincalzirii.
- Compresele calde aplicate timp de cateva minute sunt utile in cazul crampelor musculare cronice.
Daca medicul va prescrie medicamente pentru crampe musculare (miorelaxante) sau suplimente nutritive (magneziu, calciu, potasiu), luati-le exact asa cum vi s-a recomandat. De asemenea, puteti utiliza unele unguente pentru crampe musculare, conform recomandarilor medicale.
Prevenirea crampelor musculare
Iata o serie de sfaturi care va vor ajuta sa reduceti riscul aparitiei crampelor musculare:
- Adoptati un stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie echilibrata si activitate fizica.
- Pentru evitarea crampelor musculare mai ales in timpul exercitiului fizic este esential sa aveti o stare buna de hidratare. Beti apa inainte, in timpul si dupa efort.
- Faceti intotdeauna exercitii de incalzire si intinderi (stretching) inainte de antrenament. De asemenea, nu uitati ca la sfarsitul antrenamentului sa efectuati exercitii de recuperare dupa efort.
- O sedinta de masaj (1-2 ori pe saptamana) contribuie la tonifierea musculaturii si reducerea tensiunii musculare.
- Purtati echipament sportiv adecvat.
- Limitati consumul de bauturi alcoolice.
- Adoptati o dieta sanatoasa, care sa va asigure toti nutrientii. Includeti in meniul zilnic alimente bogate in calciu, potasiu, magneziu (banane, lactate, legume verzi, fructe uscate).
In ceea ce priveste prevenirea crampelor nocturne, este important sa respectati tratamentul prescris pentru o eventuala afectiune subiacenta, sa va mentineti organismul hidratat, sa evitati alcoolul si cofeina inainte de culcare.