Balonarea poate cauza disconfort major. Iata care sunt principalele cauze pentru balonare, ce metode de tratament si preventie pot fi eficiente.

CUPRINS:

1. Ce este balonarea?
2. Cauze
3. Tratament pentru balonare
4. Cum putem preveni balonarea?

Ce este balonarea?

Balonarea se manifesta prin distensia abdomenului, adesea insotita de o senzatie inconfortabila de plenitudine sau presiune. De obicei apare dupa o masa copioasa, dar este asociata si cu intoleranta la gluten si acumularea de gaze intestinale. Simptomele comune ale balonarii includ dureri de stomac, disconfort si gaze abdominale, flatulenta etc. Insa, cel mai evident simptom este distensia abdominala. Pot sa apara si eructatii sau zgomote abdominale intense.

Cauze

In general, balonarea este legata de obiceiurile alimentare sau de anumite alimente si bauturi care provoaca acumularea de gaze in sistemul digestiv – printre acestea, dioxid de carbon, oxigen, azot, hidrogen si, uneori, metan sau sulf. Balonarea abdominala nu este neobisnuita. Multi oameni experimenteaza acelasi tip de balonare in mod repetat. Balonarea care urmeaza un model previzibil nu este, de obicei, nimic de care sa va faceti griji. Insa, exista masuri pentru prevenirea sau reducerea ei.

simptome balonare

Cauze alimentare si digestive pentru balonare

Gazele abdominale sunt cea mai frecventa cauza a balonarii, mai ales dupa masa. Gazele se acumuleaza in tractul digestiv atunci cand alimentele nedigerate se descompun sau cand inghitim aer. Toata lumea inghite aer cand mananca sau bea. Insa, avem tendinta de a inghiti mai mult aer daca mancam sau bem prea repede, cand mestecam guma, cand fumam etc.

Eructatiile si flatulenta sunt doua moduri in care aerul inghitit paraseste corpul. Golirea intarziata a stomacului, pe langa acumularea de gaze poate provoca, de asemenea, balonare si distensie abdominala.

Cauzele legate de alimentatie includ:

  • Anumite alimente pot provoca balonare, inclusiv leguminoase si legume crucifere, cum ar fi conopida, broccoli si varza, ceapa si usturoi, unele fructe, alimente grase si prajite, alimente cu zahar, alimente ultra-procesate, alimente sarate etc.
  • Consumul alimentar prea mare si prea repede – Tesutul stomacului este elastic si in caz de consum alimentar prea mare, se va intinde suficient si va da aspectul de distensie.
  • Alimente bogate in fibre – Cerealele integrale si alte alimente care sunt bogate in fibre pot provoca balonare.
  • Ingerarea aerului – In cazul in care se mesteca guma sau se consuma bauturi carbogazoase, in esenta se va ingera aer. Acelasi lucru este valabil si cand se bea cu un pai.
  • Alcool – Alcoolul de orice tip poate provoca balonare. Bauturile alcoolice carbonizate (bere, sampanie, cocktailuri amestecate cu apa minerala) sunt in principal problematice.

cauze pentru constipatie

Tulburari digestive care pot cauza balonare

  • Constipatie – Scaunul acumulat in intestine poate provoca distensia abdomenului inferior.
  • Intoleranta la lactoza – Persoanele care au intoleranta la lactoza nu au lactaza, enzima necesara pentru a digera zaharul din produsele lactate si, ca urmare, experimenteaza greata si balonare in decurs de 30 de minute pana la 2 ore dupa ce au consumat alimente precum laptele sau branza.
  • Intoleranta la gluten – Cei care sunt sensibili la gluten sau cei care au boala celiaca pot sa aiba gaze si balonare dupa ce au consumat alimente cu gluten.
  • Sindromul intestinului iritabil – Unele alimente, cum ar fi indulcitorii artificiali, anumite fructe si legume sau produse lactate pot produce gaze si disconfort in cazul anumitor persoane.
  • Un blocaj in intestin sau vezica urinara ar putea fi legat, de asemenea, de balonare.
  • Bolile inflamatorii intestinale – precum colita ulcerativa sau boala Crohn.

Alte cauze pentru balonare

Balonarea este rareori un semn al unei probleme medicale grave. Cu toate acestea, balonarea care este cronica si nu raspunde la schimbarile in ceea ce priveste obiceiurile alimentare sau la tratamentele fara prescriptie medicala poate fi uneori asociata cu anumite boli si afectiuni.

Alte cauze ar putea include afectiuni medicale si alte probleme, cum ar fi:

  • infectii;
  • inflamatii (cum ar fi o afectiune numita diverticulita);
  • boala inflamatorie pelvina;
  • boala hepatica;
  • tulburari mentale, ca stresul, anxietatea sau depresia;
  • unele medicamente;
  • infectii parazitare;
  • insuficienta pancreatica, deoarece pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive.

Fluctuatiile hormonale care apar in timpul menstruatiei pot afecta nivelul lichidelor din organism. Balonarea este frecventa in timpul menstruatiei si este un simptom cheie al sindromului premenstrual. Unele probleme ginecologice provoaca dureri de stomac. La unele femei, endometrioza poate cauza crampe si balonare. Acest lucru se intampla atunci cand mucoasa uterului se ataseaza de stomac sau intestine.

afectiuni legate de balonare

Tratament pentru balonare

Cea mai eficienta modalitate de a preveni si gestiona balonarea este prin modificarea dietei si a stilului de viata.

Pentru balonare temporara, medicul va poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala care amelioreaza gazele si balonarea. Acestea ar putea include simeticona si carbunele medicinal. Probioticele si unele enzime digestive pot ameliora, de asemenea, disconfortul. Pot fi utile si remedii precum ceai de menta, ceai de musetel, ceai de fenicul, ceai de ghimbir, dar si gel de aloe vera, suc de ananas etc.

Masajul abdominal usor poate ameliora balonarea. De asemenea, exercitiile fizice usoare (ca yoga, pilates sau o plimbare) pot reduce disconfortul – ajuta la miscarea gazelor din sistemul digestiv. Anumite pozitii de yoga pot favoriza eliberarea excesului de gaz din tractul gastro-intestinal. Acest lucru poate reduce balonarea.

remedii pentru balonare

Cum putem preveni balonarea?

Iata cateva moduri de a preveni balonarea:

  • Evita mesele copioase – Stabileste un program sanatos de masa, echilibrat, in portii mai mici. Incearca sa mananci in fiecare zi la aceleasi ore. De asemenea, evita sa mananci prea repede (citeste aici mai multe despre mindful eating sau mancatul constient), mesteca bine alimentele.
  • Exclude alimentele care iti pot cauza intolerante – Poate fi util sa tii un jurnal alimentar si sa apelezi, sub monitorizarea unui dietetician sau medic, la o dieta de eliminare. Principalele elemente care pot cauza intolerante sunt: lactoza, fructoza, ouale, glutenul. Exista si unele alimente care pot cauza balonare si gaze in general – leguminoase, crucifere, ceapa si usturoi, unele fructe etc. – de aceea un jurnal alimentar te poate ajuta sa vezi ce alimente tind sa iti produca balonarea.
  • Evita sa inghiti aer in exces cand mananci sau bei – pentru asta evita bauturile carbogazoase, guma de mestecat, bautul cu paiul, vorbitul in timp ce mananci sau mancatul in graba etc.
  • Poate fi util sa urmezi o dieta cu continut scazut de FODMAP. Citeste aici mai multe despre sindromul de colon iritabil si dieta low FODMAP.
  • Limiteaza sau evita zaharul adaugat.

Pot fi utile suplimentele cu enzime digestive sau probiotice. Mai multe studii clinice au aratat ca anumite suplimente probiotice pot ajuta la reducerea productiei de gaze si a balonarii la persoanele cu probleme digestive.

RETINETI!
Daca balonarea persista, mergeti la medic pentru un consult amanuntit si analize, pentru a exclude o afectiune cronica sau grava.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/remedies-for-bloating-and-wind/
(2) https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-ways-to-reduce-bloating#Food-Fix:-Beat-The-Bloat
(3) https://www.healthdirect.gov.au/bloating
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525#seeing-a-doctor

Leave a comment