🏖️ Expunerea crescuta la soare poate creste riscul pentru mai multe probleme de sanatate. Insa, ne putem bucura de soare avand grija in acelasi timp de sanatatea noastra. Iata cum sa stai la soare in siguranta.

CUPRINS

1. Informatii generale
2. Riscurile statului prelungit la soare
3. Cum ne protejam de soare?
4. Cum sa te bucuri de soare in siguranta

Informatii generale

Este foarte important sa cunoastem efectele expunerii la soare. Se recomanda sa ne protejam de razele solare indiferent de anotimp, insa este cunoscut faptul ca vara soarele este mai puternic. Desi ne dorim sa ne bucuram din plin de razele soarelui si sa profitam de beneficiile sale, este recomandat sa nu uitam de masurile de protectie solara.

Soarele emite raze ultraviolete (UV) – UVA, UVB si UVC. Razele UVA reprezinta cea mai comuna forma deradiatii solare. Chiar daca nu putem vedea razele UV, acestea pot trece prin piele. Stratul exterior al pielii se numeste epiderma, iar stratul interior se numește derm. Nervii și vasele de sange sunt localizate in derm, iar in piele se gaseste un pigment numit melanina. Persoanele cu pielea deschisa la culoare au mai putina melanina decat persoanele cu pielea inchisa la culoare. Acesta este motivul pentru care cei cu pielea foarte deschisa prezinta un risc mai mare atunci cand se expun la soare deoarece pielea se poate arde mai usor.

Prea multa expunere la soare permite ca razele UV sa ajunga in straturile profunde ale pielii, iar in felul aceste apar arsurile solare. De asemenea, expunerea crescuta la soare creste riscul de imbatranire a pielii, dar si riscul de cancer de piele.

cum sa stai la soare in siguranta

Riscurile statului prelungit la soare

Expunerea crescuta la soare poate avea mai multe efecte negative – de la arsuri solare si reactii cutanate pana la imbatranirea prematura a pielii si cancer de piele. De asemenea, poate duce la insolatie. In plus, radiatiile solare pot afecta si sanatatea ochilor. Statul la soare in exces poate avea si efecte daunatoare sistemice, nu doar la nivelul pielii. Pe langa riscurile enumerate mai sus reamintim si:

  • deshidratarea;
  • starea de epuizare;
  • greata si varsaturi;
  • crampe musculare.

Acestea pot fi o urmare a insolatiei produse de razele solare puternice. Cea mai periculoasa amenintare in urma expunerii solare o reprezinta in continuare cancerul de piele. Se crede ca majoritatea cancerelor de piele pot fi evitate prin prevenirea daunelor pielii in urma expunerii crescute la radiatii.

Cum ne protejam de soare?

Cu totii ne dorim sa profitam de o zi insorita si calduroasa, sa iesim la plimbare, sa ne relaxam pe o banca sau pe un sezlong la malul marii. Important este sa alegem cu grija orele la care ne expunem la soare si sa ne asiguram sa pielea noastra este protejata corespunzator. Putem reduce riscurile mentionate anterior printr-o serie de masuri precum:

Crema de protectie solara

  • Folositi intotdeauna o crema de protectie solara, atat pentru fata cat si pentru corp, cu SPF de cel putin 30. Astfel de produse trebuie folosite zilnic, nu doar vara, ca parte a rutinei de ingrijire a pielii. Aplicati crema pe toate zonele de piele expusa, cu 30 minute inainte de a iesi la soare.
  • Alegeti o crema rezistenta la apa si aplicati-o cu generozitate pe pielea uscata si curata. Acest lucru va oferi un nivel mai mare de protectie.
  • Nu uitati sa reaplicati protectie solara la fiecare 2 ore si mai des daca inotati sau transpirati.
  • Nu lasati crema de protectie solara in soare, deoarece caldura excesiva ii poate reduce eficacitatea. Atentie si la reactiile alergice – cautati produse care sunt etichetate ca fiind potrivite pentru pielea sensibila si sa nu contina parfum.

expunerea la soare

Haine potrivite care sa protejeze pielea

Alegeti imbracaminte care sa acopere pielea, adica cel putin bluze cu maneci pana la cot si pantaloni scurti sau fuste lungi sau pana la genunchi. Gulerele ofera o protectie buna pentru partea din spate a gatului. Hainele trebuie sa fie vaporoase si sa nu produca supraincalzire. Exista o serie de factori care contribuie la o buna evaluare a unei tesaturi atunci cand alegem haine de protectie pentru vara – compozitia firului, cat de stransa este tesatura, culoarea (culorile mai inchise vor proteja mai bine decat cele deschide), sa nu fie uzate. De asemenea, exista si haine cu efect de protectie solara – tratate specific pentru a absorbi razele UV.

Palarii cu boruri largi

Este esential sa protejam zona capului, purtand o palarie cu boruri largi, care umbreste fata, urechile si ceafa. O tesatura stransa este recomandata pentru a proteja pielea de razele UV. Evitati palariile de paie cu gauri largi care lasa lumina soarelui sa treaca. O palarie mai inchisa la culoare poate oferi mai multa protectie UV.

Alegeti umbra si evitati expunerea la orele amiezii

Daca petreceti timp in aer liber, alegeti zonele cu umbra. Acest lucru ar putea insemna sa stati la umbra unui copac, sa folositi umbrele de soare sau corturi pe plaja. Feriti-va de soare intre orele 10:00 si 16:00, perioada in care soarele este cel mai puternic.

protectie solara

Folositi ochelari de soare

Lumina soarelui reflectata de nisip, apa sau chiar zapada creste si mai mult expunerea la radiatiile UV si creste riscul de a dezvolta probleme oculare. Soarele poate afecta grav sanatatea ochilor, asadar purtati intotdeauna ochelari de soare cand sunteți afara.

Asigurați-va ca ochelarii respecta standardele de siguranta verificand eticheta. Alegeti ochelari de soare cu specificatia UV400 sau „protectie UV 100%” pe eticheta. Acesti ochelari de soare blocheaza mai mult de 99% dintre radiatiile UVA si UVB si ofera cea mai mare protectie impotriva razelor UV. Retineti ca daca ochelarii de soare au nuante inchise asta nu inseamna neaparat ca au protectie UV. Culoarea lentilei nu indica neaparat capacitatea de a va proteja ochii de razele UV. Multi ochelari de soare in nuante deschise pot oferi aceeasi protectie UV ca lentilele foarte inchise – totul tine de functia specifica de protectie UV.

Retineti ca si copiii ar trebui sa poarte ochelari de soare cu protectie UV. Luati in considerare ramele curbate si mai mari, care pot oferi mai multa protectie UV pentru toata zona ochilor.

Cum sa te bucuri de soare in siguranta

Multi ne dorim sa obtinem un bronz frumos si natural si sa il mentinem cat mai mult timp posibil. Insa, sa nu uitam sa avem grija de pielea noastra pe tot parcursul procesului de bronzare. De asemenea, retineti ca NU exista bronz sanatos. Bronzul este reactia pielii la efectele nocive ale radiatiilor.

  • Folositi crema de protectie solara atunci cand stati la plaja sau la piscina, alege o crema cu SPF 50 in mod ideal, potrivita pentru pielea voastra. Nu uitati sa reaplicati crema cat mai des.
  • Evitati expunerea la soare in orele amiezii, pentru a preveni arsurile solare si insolatia.
  • Puteti sa obtineti un bronz frumos si la umbra, fara sa va expuneti in mod direct la soare. Nisipul reflecta razele solare, astfel radiatiile secundare reflectate in mediu te pot ajuta sa te bronzezi chiar si sub umbrela.
  • Alimentatia este importanta – este important sa consumi fructe si legume bogate in beta-caroten. Acestea pot oferi protectie si impotriva daunelor cauzate de razele UV in urma expunerii la soare.
  • Nu uitati de hidratare optima. Consumati cat mai multe lichide si folositi creme cat mai hidratante pentru piele, inainte si dupa bronzare.

 

Referinte:
(1) https://familydoctor.org/effects-early-sun-exposure/
(2) https://ukhealthcare.uky.edu/wellness-community/blog/6-simple-ways-protect-your-skin-sun
(3) https://www.qld.gov.au/health/staying-healthy/environmental/sun/how
(4) https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
(5) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses

Leave a comment