Un abdomen plat si tonifiat este obiectivul multor persoane care isi propun sa slabeasca. Pentru a reusi acest lucru, cea mai eficienta metoda este sa combini dieta sanatoasa cu exercitii fizice dedicate zonei abdominale.
Un abdomen plat, semn de sanatate
Circumferinta taliei reprezinta mai mult decat un criteriu estetic, ci poate deveni un indicator al starii de sanatate. Grasimea abdominala (viscerala) este prezenta la nivelul organelor interne, ceea ce inseamna un factor de risc cardiovascular si metabolic foarte ingrijorator. Asa ca, daca te-ai hotarat sa dai jos burta, obtii un dublu avantaj: vei arata bine si te vei proteja de diabet, boli cardiovasculare sau chiar cancer.
Abdomenul este unul dintre locurile din care grasimea dispare destul de greu. Vestea buna este ca o dieta saraca in carbohidrati si grasimi si un program consecvent de exercitii fizice lucreaza impreuna pentru reducerea taliei.
Dieta pentru un abdomen plat
Regimul alimentar este primul pas in demersul de remodelare a abdomenului. Este important de retinut ca, oricat de mult sport ai face, fara eliminarea alimentelor ce favorizeaza depozitele de grasime in zona abdominala, nu vei putea avea un abdomen plat. Asadar, este neaparat necesara o dieta din care sa tai alimentele nesanatoase. In schimb, optati pentru alimente ce favorizeaza eliminarea grasimii abdominale. Pentru rezultate bune, incercati sa includeti in dieta urmatoarele:
- Alimente bogate in antioxidanti – legume verzi, fructe de padure, citrice;
- Carne slaba – proteinele de buna calitate provenite din carne de pui, de curcan, de vita, de peste ajuta la construirea masei musculare si eliminarea grasimii din jurul taliei;
- Leguminoase – sunt surse bune de proteine vegetale care contribuie la tonifierea masei musculare si reglarea digestiei;
- Lactate naturale – iaurtul, branza proaspata ajuta la intarirea oaselor si muschilor;
- Avocado – contine grasimi benefice pentru organism, care ajuta articulatiile, muschii si sistemul cardiovascular.
Hidratarea, un aliat de nadejde
Atunci cand vrei sa slabesti, apa trebuie sa se regaseasca pe tot parcursul programului zilnic. Bea cel putin 8 pahare de apa in fiecare zi. Nu uita sa bei un pahar de apa dimineata, pe stomacul gol. Bea un pahar de apa cu 30 de minute inainte de masa. Te ajuta sa mananci portii mai mici si sa-ti reglezi digestia.
Alimente de evitat
Eliminarea zaharului rafinat, a alimentelor fast-food, mezelurilor, semipreparatelor sunt primele conditii spre atingerea obiectivului de a da jos burta. Incercati sa inlocuiti alimentele bogate in carbohidrati si grasimi cu legume proaspete si carne slaba. Iar in loc de dulciuri obisnuiti-va sa mancati fructe variate, inclusiv fructe oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, fistic). Prin mentinerea unui echilibru alimentar intre proteine, carbohidrati si grasimi, coroborat cu exercitii pentru abdomen, puteti obtine un abdomen tonifiat si cu un aspect placut. Tot in acest scop trebuie sa evitati alcoolul si sucurile de orice fel.
Antrenament pentru tonifierea abdomenului
Exercitiile fizice pentru abdomen cuprind diverse tipuri de „abdomene”, care sa „lucreze” atat zona abdominala superioara, cat si cea inferioara. In plus, sunt necesare exercitii care sa antreneze zona lombara si muschii oblici, astfel incat muschii din jurul circumferintei abdominale sa fie tonifiati. Iata ce tipuri de exercitii pot fi incluse in programul de antrenament.
Abdomene scurte
Stai intins pe spate, cu genunchii indoiti si usor departati, mainile la ceafa, ridica trunchiul la circa 15 cm de sol. Acest exercitiu poate fi efectuat in mai multe variante: cu greutati, cu spatele pe mingea medicinala, cu ducerea mainilor spre varfurile picioarelor, cu rasuciri, cu ridicarea alternativa a unui picior si atingerea cotului opus.
„Bicicleta” pentru abdomen plat
Un alt exercitiu care antreneaza musculatura abdominala consta in miscari asemanatoare pedalatului. Stai intins pe saltea, cu mainile la ceafa, picioarele ridicate la 45 de grade si le misti ca si cum ai merge pe bicicleta. Sesiunile de 10-20 de minute pe zi ofera rezultate foarte bune.
Plansa, „scandura” sau plank
Acest exercitiu contracta musculatura intregului corp. Pentru o executie corecta, trebuie sa stai intins cu fata spre podea, cu sprijin pe antebrate, coate si varfurile picioarelor, spatele drept, in linie cu membrele inferioare. Pozitia trebuie mentinuta intre 30 si 60 de secunde. Poti incepe treptat de la 5 secunde, apoi cresti progresiv durata, chiar si pana la 90 de secunde. O varianta a acestui exercitiu este plansa pe lateral, cate 30-60 de secunde pe fiecare parte, pentru tonifierea muschilor oblici abdominali.
Cardio, alergare, mers
Exercitiile dedicate abdomenului pot fi completate cu antrenamente de tip cardio sub indrumarea unui specialist (la sala) sau cu sesiuni de alergare. Pentru cei cu o conditie fizica nu tocmai sportiva, mersul in ritm sustinut se poate dovedi extrem de util si benefic. Alte optiuni bune ar fi inotul sau mersul pe bicicleta.
In concluzie, daca iti doresti un abdomen plat si bine definit, trebuie sa mananci sanatos si sa faci sport zilnic, nu exista alta cale!