Ce beneficii are drenajul limfatic si cand se recomanda? Afla din articolul de mai jos, precum si care sunt contraindicatiile posibile.

CUPRINS:

1. Ce este drenajul limfatic?
2. Beneficiile masajului de drenaj limfatic
3. Reactii posibile si contraindicatii

Ce este drenajul limfatic?

Drenajul limfatic se refera in special la o forma de masaj ce are rolul de a regla buna functionare a sistemului limfatic. Favorizeaza miscarea lichidelor limfatice pentru eliminarea toxinelor si a deseurilor din tesuturi. A devenit o forma populara de masaj datorita beneficiilor sale potentiale pentru sanatate. Aceasta abordare specializata se concentreaza pe sistemul limfatic.

Sistemul limfatic contine vase limfatice, limfa, structuri si organe asociate. Organele limfatice sunt timusul, ganglionii limfatici, splina si tesutul limfoid asociat mucoaselor. Ganglionii limfatici filtreaza deseurile din organism. Sistemul limfatic ne ajuta sa eliminam deseurile din corp. Drenajul limfatic se refera la tehnica de stimulare a fluxului limfatic in tot corpul cu ajutorul miscarilor. De asemenea, cunoscut sub numele de masaj de drenaj limfatic, este conceput pentru a restabili functiile sistemului imunitar al corpului si pentru a regla o varietate de probleme de sanatate.

tehnica de drenaj limfatic

 

Ce implica drenajul limfatic?

In timpul masajului de drenaj limfatic, se foloseste o presiune foarte usoara impreuna cu miscari lungi pentru a imbunatati circulatia lichidului limfatic astfel incat sa se elimine toxinele din corp in mod eficient. Cu miscari ritmice, se va stimula sistemul limfatic si se va imbunatati fluxul de lichid limfatic in corp.

Aceste miscari transporta lichidul limfatic din zonele umflate in directia fluxului limfatic si in zonele care functioneaza eficient. Se incepe din zonele neumflate ale corpului pentru a deschide colectorii limfatici care functioneaza bine, ca limfa sa curga mai repede si sa induca un efect de aspiratie. Se va continua in partile umflate ale corpului pentru a directiona fluidul catre colectoarele limfatice deschise. Miscarile blande si ritmice de pe piele pot ajuta, de asemenea, sa se inmoaie orice tesut intarit (fibrotic).

De asemenea, exista si varianta de presodrenaj limfatic cu ajutorul unor dispozitive specializate. Dispozitivul aplica o anumita presiune intr-un anumit timp pentru a transporta lichidul limfatic catre centrul corpului si pentru a reduce umflarea.

Tipuri de masaj de drenaj limfatic

Exista patru tipuri de masaj de drenaj limfatic utilizate in mod obisnuit de terapeuti, kinetoterapeuti si medici. Acestea includ.

  • metoda Vodder – aceasta tehnica de baza foloseste diverse miscari in jurul zonei de tratat;
  • tehnica Foldi – o extensie a tehnicii Vodder, Foldi implica miscarile circulare ale mainilor combinate cu perioade de relaxare;
  • tehnica Casley-Smith – aceasta abordare a masajului limfatic implica si miscari circulare, folosind in principal partile laterale si palmele;
  • tehnica Leduc – aceasta tehnica se bazeaza pe miscarile mainii pentru a colecta lichidul limfatic inainte de a-l redirectiona pentru reabsorbtie in sistemul limfatic mai mare.

Toate aceste tehnici functioneaza pe acelasi principiu. Folosesc miscari usoare pentru a intinde pielea in directia fluxului limfatic. Metodele trebuie sa inceapa de la partea membrului cea mai apropiata de trunchi si sa se deplaseze spre exterior. Procedura va dura de obicei intre 15 – 60 de minute.

Beneficiile masajului de drenaj limfatic

Drenajul limfatic accelereaza eliminarea toxinelor si a deseurilor de corp si imbunatateste dinamica fluidelor corporale. ‌

Drenajul limfatic si limfedemul

Un sistem limfatic activ si sanatos foloseste miscarile naturale ale tesutului muscular neted pentru a functiona corect. Cu toate acestea, interventia chirurgicala, unele afectiuni medicale sau unele leziuni pot provoca acumularea de lichide in sistemul limfatic si in ganglionii limfatici, o afectiune cunoscuta sub numele de limfedem.

Masajul de drenaj limfatic este utilizat in special pentru persoanele cu limfedem, care implica umflaturi, in general in unul dintre picioare sau in brate. Umflarea este cauzata de lichidul limfatic care este colectat in tesuturile moi, din cauza unor tulburari genetice, leziuni, infectii, tratamente pentru cancer sau interventii chirurgicale. Procedurile care afecteaza sau elimina ganglionii limfatici pot provoca limfedem ca efect secundar. Limfedemul va aparea numai in zona din apropierea unui loc chirurgical de obicei. De exemplu, daca se elimina ganglionii limfatici ca parte a interventiei chirurgicale pentru cancer la sanul stang, numai bratul stang, nu si dreptul, ar putea fi afectat de limfedem.

beneficii drenaj limfatic

Drenaj limfatic pentru alte probleme de sanatate

In afara de limfedem, masajul de drenaj limfatic poate ajuta si in caz de alte probleme de sanatate:

  • artrita reumatoida – Daca aveti artrita reumatoida, este posibil sa aveti un flux limfatic mai slab pe masura ce boala progreseaza. Impreuna cu umflarea tesuturilor, durerea articulatiilor creste, articulatiile isi pierd din functie, iar pielea isi schimba culoarea. Masajul de drenaj limfatic poate ajuta la ameliorarea acestor simptome de artrita reumatoida in stadiu ulterior.
  • insuficienta venoasa cronica – Insuficienta venoasa cronica este atunci cand valvele sau peretii venelor din picioare nu functioneaza corect. Acest lucru face ca sangele sa curga inapoi la inima de la picioare. Masajul de drenaj limfatic poate ajuta la cresterea fluxului de sange la persoanele cu insuficienta venoasa cronica.
  • fibromialgie – Masajul de drenaj limfatic poate ajuta persoanele cu fibromialgie. Aceasta afectiune provoaca inflamatia nervilor de la nivelul pielii, decolorarea pielii si umflarea tesuturilor.

Alte beneficii

In plus, masajul de drenaj limfatic poate aduce beneficii persoanelor care se confrunta cu urmatoarele:

  • umflaturi sau edeme;
  • unele probleme ale pielii;
  • oboseala;
  • insomnie;
  • stres;
  • probleme digestive;
  • episoade de migrena.

Drenajul limfatic poate imbunatati sistemul imunitar vizand ganglionii limfatici din corp. Ganglionii limfatici principali sunt prezenti in zona inghinala, la axila, sub gat si in jurul sanilor, iar functia lor este de a curata sangele. Datorita masajului de drenaj limfatic, circulatia sangelui si a fluidelor din sistemul limfatic este stimulata. De asemenea, drenajul limfatic ar putea fi o modalitate de a imbunatati aspectul pielii prin reducerea liniilor fine, a ridurilor si a cearcanelor. Asta pentru ca unele cercetari sugereaza ca problemele limfatice pot fi legate de sanatatea pielii.

Persoanele care apeleaza la masaj de drenaj limfatic pot observa ca umflarea se reduce. Cei care apeleaza la drenaj limfatic pentru tratarea fibreloromialgia ar putea experimenta mai putina rigiditate si durere si, de asemenea, pot observa imbunatatiri ale starii generale de sanatate. De asemeneaza, se poate imbunatati functia sistemului imunitar, datorita faptului ca se accelereaza eliminarea toxicelor din corp. Miscarile din timpul masajului pot favoriza relaxarea musculara, pot reduce senzatia de picioare grele si retentia de lichide. In plus, se poate imbunatati fermitatea pielii si se poate reduce din celulita.

Reactii posibile si contraindicatii

Exista riscuri asociate masajului de drenaj limfatic? In general, masajul de drenaj limfatic este sigur pentru ameliorarea limfedemului si a altor simptome. In unele cazuri pot aparea vanatai sau echimoze, senzatie de oboseala sau dureri musculare.

Masajul limfatic nu este recomandat in general persoanelor cu urmatoarele conditii:

  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • antecedente de cheaguri de sange sau accident vascular cerebral;
  • infectie curenta;
  • probleme cu ficatul;
  • probleme cu rinichii;
  • umflare fara o cauza cunoscuta.

Referinte:
(1) https://www.physio-pedia.com/Manual_Lymphatic_Drainage
(2) https://www.physio.co.uk/treatments/physiotherapy/manual-therapy/manual-lymphatic-drainage.php
(3) https://www.lymphcare.com/na-en/treating-your-condition/treating-lymphedema/manual-lymphatic-drainage-mld/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518

Leave a comment