Drumetiile au numeroase beneficii pentru sanatate, mai exact beneficii fizice, mentale, emotionale – inclusiv oferite de timpul petrecut in natura.

Beneficii fizice

Drumetiile sunt una dintre cele mai bune modalitati de a face miscare. Indiferent de tipul de traseu pe care il alegi, drumetia este un antrenament pentru tot corpul. Nenumarate studii au aratat ca exercitiile fizice regulate nu numai ca imbunatatesc starea generala de sanatate, ci si calitatea vietii. Activitatea fizica regulata reduce substantial riscul de boli coronariene si scade riscul de diabet si hipertensiune arteriala. De asemenea, ajuta la controlul greutatii, contribuie la sanatatea oaselor, a muschilor si articulatiilor.

Drumetiile sunt o forma de activitate fizica si au beneficii pentru:

  • dezvoltarea muschilor si oaselor;
  • imbunatatirea echilibrului;
  • imbunatatirea sanatatii inimii;
  • scaderea riscului de probleme respiratorii.

beneficiile drumetiilor

Beneficii pentru intregul organism

La fel ca toate formele de exercitii fizice, drumetia este una dintre cele mai bune modalitati de a pierde in greutate si este o metoda de stabilizare a nivelului de colesterol. Drumetiile va pot ajuta sa slabiti si sa reduceti grasimea corporala, prin cresterea numarului de calorii pe care le ardeti intr-o zi. Cu cat mergi mai repede sau pe o panta mai abrupta, cu atat vei arde mai multe calorii. Mersul pe jos si drumetiile pot creste forta musculara, in special a gambelor. Ajuta astfel la tonifiere si dezvoltarea musculaturii.  Drumetia este un exercitiu cu impact redus care poate preveni pierderea densitatii osoase. Oasele devin mai slabe pe masura ce inaintam in varsta, iar drumetiile sunt o modalitate de a preveni acest lucru. Mersul ne intareste oasele si ajuta la mentinerea articulatiilor sanatoase, precum si la reducerea riscului de osteoporoza. In plus – petrecerea timpului in aer liber va creste aportul de vitamina D, care este vitala pentru sanatatea oaselor.

Drumetiile ajuta la cresterea fortei in muschii de la picioare, cresc stabilitatea in muschii de baza si ofera un echilibru mai bun. Cu cat terenul este mai abrupt, alaturi de o crestere a intensitatii la urcare, cu atat este nevoie de mai mult echilibru si mai multa forta de baza, deoarece sunt folositi mai multi muschi pentru a gestiona urcarea. Pe masura ce urcati, se activeaza muschii mari din picioare (cum ar fi cvadricepsul, fesierii si gambele), iar la coborare, muschii fesieri si cvadricepsul lucreaza din greu pentru a ne oferi stabilitate. Terenul neuniform inseamna ca multi dintre muschii stabilizatori mai mici sunt lucrati, ceea ce creste stabilitatea si echilibrul general. In general, drumetia arde mai multe calorii decat mersul pe jos, deoarece vorbim de terenuri mai abrupte.

drumetii beneficii fizice si mentale

Beneficii mentale

Timpul petrecut in natura imbunatateste starea de spirit si poate imbunatati sanatatea mentala. Petrecerea timpului de calitate in aer liber reduce stresul, reduce anxietatea si poate duce la un risc mai mic de depresie. Pe langa faptul ca are beneficii pentru sanatatea mentala, timpul petrecut in aer liber ne deschide simturile si imbunatateste perceptia senzoriala. Tot ceea ce vedem, ce auzim, mirosurile si toate elementele naturii au extrem de multe beneficii pentru sanatate.

Daca adrenalina, care este produsa de corp pentru a face fata pericolului real sau perceput, nu este eliberata din corp, se acumuleaza, provocand tensiune musculara si stari de anxietate. Mersul elibereaza aceasta adrenalina. Studiile au aratat scaderi imediate ale tensiunii si anxietatii dupa mers pe jos, indiferent cat de repede sau incet. Endorfinele eliberate de corp in timpul unui antrenament de mers pe jos imbunatatesc starea de spirit. Exercitiile fizice, cum ar fi drumetiile, elibereaza hormoni – endorfine. Endorfinele ajuta la reducerea anxietatii si pot avea un efect pozitiv asupra dispozitiei.

Mersul pe jos poate reduce, de asemenea, nivelul de stres, deoarece corpul face fata mai eficient nivelurilor de cortizol. Deconectarea de la tehnologie si reconectarea cu natura ii ofera creierului o reincarcare care este atat de necesara.

Beneficii cognitive

Drumetiile reprezinta, de asemenea, o oportunitate de perfectionare a unor abilitati, care implica neuroplasticitate sau capacitatea sistemului nervos de a satisface noi cerinte si informatii. Efectul este puternic atunci cand iesim din zona noastra de confort. In timpul unei drumetii ne putem dezvolta noi abilitati. Drumetiile ne pot ajuta sa mentinem creierul sanatos si se reduce riscul de dementa. Activitatea fizica regulata, cum ar fi mersul pe jos, ajuta la prevenirea pierderilor de memorie. Drumetiile montane ne ofera privelisti minunate, ce au numeroase efecte benefice asupra starii generale de bine. Plimbarile de acest fel ne ajuta si sa fim mai productivi, sa dormim mai bine, sa ne concentram mai bine in zilele urmatoare la sarcinile pe care le avem de indeplinit.

drumetiile beneficii

Beneficii sociale

Exercitiul fizic favorizeaza eliberarea endorfinelor, substante care declanseaza sentimente pozitive. Drumetiile ne pot imbunatati starea de spirit chiar mai mult decat o plimbare obisnuita in cartier. In plus, e indicat sa mergem cu alte persoane in drumetii, astfel ca apar si beneficiile sociale. Interactiunea sociala, in special cu persoanele cu care avem o legatura puternica, este un ingredient important pentru fericire si bunastare.

Drumetiile cu un partener, sau chiar intr-un grup, pot imbunatati calitatea si sanatatea relatiilor noastre. Deoarece drumetiile ne pun adesea intr-o usoara dificultate, de la o urcare extrem de provocatoare  pana la anumite conditii meteo, sunt o modalitate de a intari prieteniile sau legaturile pe care le avem cu alte persoane.

Recomandari

In mod clar, petrecerea timpului in natura are puterea de a ne face sa ne simtim mai bine, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. E important sa va informati cu privire la traseu, acces, conditii meteo. In primul rand, incepeti cu drumetii mai scurte pe trasee mai usoare si cunoscute. Alegeti incaltaminte speciala pentru drumetii, cu talpa care sa ofere confort si stabilitate,  oferind aderenta pe teren neuniform si potential alunecos. O pereche potrivita de incaltaminte poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentarilor la glezna sau a caderilor pe masura ce mergem – mai ales atunci cand avem putina rezistenta in picioare si stabilitate generala.

E important sa fiti pregatiti cu lichide pentru traseu si cateva gustari sanatoasa. Asigurati-va ca purtati imbracaminte confortabila, sport, adecvata conditiilor meteorologice – impermeabile. Imbracati-va in straturi pentru a va ajuta sa va mentineti cald in clima mai rece si asigurati-va ca folositi imbracaminte si produse de protectie solara, chiar si in zilele innorate. Este esential sa aveti o harta sau o aplicatie care sa va indice traseul corect.

La fel de important este sa aveti o trusa medicala de urgente si un telefon mobil incarcat – pentru a putea solicita ajutor daca va rataciti sau in caz de accidente (numarul salvat al celor de la salvamont).

Referinte:
(1) https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/blog/health-benefits-hiking
(2) https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/hiking-body-mind
(3) https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-hiking-raise-your-heart-rate-and-your-mood-2016092810414
(4) https://www.nps.gov/subjects/trails/benefits-of-hiking.htm
(5) https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/hiking-brain-benefits

Leave a comment