Durere de spate dupa alergare – iata o problema pe care multe persoane o acuza dupa un antrenament de jogging. Este justificata aceasta lombalgie? Ce impact are alergarea asupra coloanei vertebrale? Aflati raspunsurile in continuare.
Ce este lombalgia si din ce cauza apare?
Lombalgia – durerea localizata la nivelul coloanei lombare – reprezinta o patologie frecvent intalnita in randul alergatorilor amatori sau profesionisti. Aceasta durere de spate dupa alergare impiedica sportivii sa-si desfasoare antrenamentele sau chiar ii obliga sa ia o pauza.
Alergarea este o activitate sportiva cu un impact important asupra spatelui si articulatiilor membrelor inferioare. Motivelel? Pe de o parte, in timpul alergarii, impactul corpului cu solul se rasfrange asupra vertebrelor si discurilor intervertebrale. Pe de alta parte, greutatea corpului exercita presiune asupra acestor zone ale corpului in timpul alergarii.
Potrivit specialistilor in medicina sportiva, cauzele principale ale lombalgiei alergatorilor sunt:
- suprasolicitarea in timpul antrenamentului;
- neadaptarea antrenamentului la conditia fizica;
- lipsa ori insuficienta incalzire a corpului.
De asemenea, alegerea incaltamintei de alergare are un impact asupra aparitiei durerii de spate. Pantofii de running trebuie schimbati dupa 800 km, sustin medicii sportivi. De asemenea, este important ca talpile pantofilor sa fie adaptate formei piciorului alergatorului. O talpa potrivita ajuta la adoptarea unei posturi corecte a corpului in timpul alergarii si eliminarea tensiunii musculare de la nivelul musculaturii lombare.
Boli care se pot manifesta prin durere de spate
O durere de spate dupa alergare poate fi cauzata, in cazurile mai grave, de o patologie a coloanei vertebrale. Exista trei categorii: patologii musculare, patologii osoase, patologii discogene.
In aceste categorii pot incluse afectiuni cum ar fi:
- contractura musculara – apare la nivelul musculaturii paravertebrale, fara afectarea structurilor osoase si discale ale coloanei lombare;
- hernia de disc – efortul fizic intens, ridicarea unor obiecte grele pot provoca dureri ascutite de spate, care pot semnala modificari ale discului intervertebral;
- fractura de compresiune – demineralizarea osoasa, care apare in cadrul unor afectiuni precum osteopenia si osteoporoza, poate conduce la aparitia unor dureri ascutite in zona lombara;
- infectia osoasa – osteomielita produce dureri de spate, insa acestea sunt insotite de febra si alte simptome.
Se recomanda solicitarea unui consult medical daca durerea de spate este insotita de simptome grave:
- febra,
- parestezii (amorteli),
- slabiciune musculara,
- dificultati la mers,
- durere extrema.
Solutii pentru durere de spate dupa alergare
Durerea de spate isi face aparitia dupa cativa pasi de alergare. Ce trebuie sa faci pentru a te proteja? Iti poti continua antrenamentele sau este nevoie sa iei o pauza? Medicii recomanda sa te opresti din alergare in momentul in care apare durerea de spate. Efectueaza cateva miscari de intindere. Daca durerea se agraveaza, intrerupe antrenamentul si ia in calcul o pauza de cateva zile.
Pentru a calma durerea, medicii recomanda aplicarea unor comprese calde sau a unui topic incalzitor pe zonele dureroase. Daca durerea nu cedeaza in 48 de ore, consultul medical nu trebuie amanat. Doar un examen medical de specialitate poate stabili daca este vorba despre o lombalgie de origine musculara sau de o hernie discala sau alte inflamatii.
Cum previi durerea de spate dupa alergare?
Pentru a reduce riscul de aparitie a durerilor de spate in timpul sau dupa cursele de alergare, medicii recomanda urmatoarele masuri:
- Incepe fiecare cursa cu exercitii de incalzire.
- In prima etapa mentine un ritm usor de alergare, dupa care poti creste treptat viteza.
- Poarta incaltaminte potrivita formei piciorului si in stare buna.
- Incheie antrenamentul cu exercitii de stretching si refacere dupa efort.
In cazul celor pasionati de alergare, dar care sufera adesea crize de lombalgie sunt recomandate activitati de transfer. Potrivit specialistilor in medicina sportiva, inotul, ciclismul, gimnastica Pilates, yoga sunt complementare alergarii. In plus, acestea ajuta la tonifierea musculaturii astfel incat sa sustina mai eficient greutatea corporala in timpul joggingului. De asemenea, un program de pregatire fizica sub indrumarea unui specialist este foarte util pentru intarirea musculaturii abdominale si paravertebrale, ambele fiind esentiale in prevenirea durerilor de spate.
1 Comment
Run For Fun
Super material ! Multumesc mult ! Alerg de 1 an 150 km pe luna si am inceput sa am probleme cu spatele… M-ati ajutat sa inteleg de ce, si ce pot face sa rezolv problema…. O sa revin cu un coment in 1-2 luni, sa va spun daca recomandarile de aici au functionat. Va pup !