Afla care sunt principalele cauze pentru durerile in gat, ce metode de tratament pot fi prescrise, dar si cateva remedii naturiste la indemana oricui pentru a ameliora durerea.

CUPRINS:

1. Cauzele durerilor in gat
2. Tratament pentru durerile in gat
3. 10 Remedii naturiste pentru dureri in gat

Cauzele durerilor in gat

Durerile in gat pot fi insotite de disconfort, senzatie de arsura, probleme la inghitire, usturime etc. Majoritatea durerilor de gat sunt cauzate de infectii sau de factori de mediu precum aerul uscat. In cele mai multe cazuri, durerea in gat dispare de la sine.

Virusurile care provoaca raceala si gripa sunt legate de cele mai multe cazuri de dureri in gat. Mai rar, infectiile bacteriene provoaca dureri in gat. Infectiile virale care pot provoca dureri in gat includ raceala, gripa, mononucleoza, pojar, varicela, COVID-19 etc. De asemenea, diferite infectii bacteriene pot cauza dureri in gat – de obicei vorbim despre streptococul de grup A care provoaca faringita streptococica.

Alte cauze ale durerii in gat include alergii, aerul uscat, iritanti (ca poluarea, fumul de tigara etc.), aerul rece, incordarea musculara la nivelul gatului, boala de reflux gastroesofagian etc. Cand sistemul imunitar reactioneaza la factorii declansatori ai alergiilor, cum ar fi polenul, iarba si parul de animale, se elibereaza substante chimice care provoaca simptome precum congestia nazala, lacrimarea ochilor, stranutul si iritatia gatului.

Daca durerea in gat este severa, se agraveaza sau dureaza mai mult de o saptamana si nu cunoasteti cauza, mergeti la medic. 

cauze durere in gat

Tratament pentru durerile in gat

Medicul va face o examinare fizica si uneori sunt prelevate probe pentru analiza – pentru a vedea daca anumite bacterii sau virusuri stau la baza durerii. Daca durerea in gat este cauzata de gripa, medicul va poate prescrie medicamente antivirale. Antibioticele nu functioneaza asupra virusurilor. Majoritatea durerilor de gat cauzate de un virus de raceala sau gripa dispar im 7- 10 zile. Daca durerea in gat este cauzata de bacterii, medicul va va prescrie un antibiotic.

Recomandari pentru a ameliora si preveni durerea in gat:

  • Consumati suficiente lichide.
  • Evitati fumatul si expunerea la fum de tigara.
  • Consumati bauturi calde, ca ceai cu miere si ghimbir.
  • Daca aerul este prea uscat, folositi un umidificator in camera. Umiditatea din aer poate ajuta la ameliorarea durerii in gat.

De asemenea, pot fi utile medicamente pentru dureri in gat – sub forma de pastile de supt, sirop sau spray pentru dureri in gat. Acestea pot avea substanta activa medicamentosasa, ca flurbiprofen, sau ingrediente naturale, ca extract de salvie, echinaceea, mentol, extract de propolis, miere etc.

tratament durerea in gat

10 Remedii naturiste pentru dureri in gat

Remediile naturitste pot oferi uneori ameliorare cand vine vorba despre durerile in gat. Insa, retineti ca acestea de obicei actioneaza doar asupra simptomului, nu si asupra cauzei in sine. Daca durerea de gat persista sau se agraveaza, mergeti la medic pentru un control si un diagnostic corect.

Iata cateva remedii naturiste care pot ameliora durerile in gat:

1. Mierea

Mierea amestecata in ceai sau consumata ca atare poate fi un remediu pentru durerea in gat. Mierea este un indulcitor pe care oamenii il combina adesea cu alte ingrediente naturale pentru a calma durerea in gat – cu turmenic, polen, scortisoara etc. Mierea are efecte antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene. Pe langa faptul ca ajuta la combaterea infectiilor si ofera ameliorarea durerii, mierea poate face, de asemenea, ca anumite remedii sa aiba un gust mai bun.

2. Gargara cu apa sarata

Gargara cu apa calda sarata poate ajuta la calmarea durerii in gat si la descompunerea secretiilor. Faceti o solutie de apa sarata –  o jumatate de lingurita de sare la un pahar plin cu apa calda. De asemenea, bicarbonatul de sodiu calmeaza gatul, descompune mucusul si poate ajuta la refluxul acid care irita gatul. Solutia de apa sarata trebuie scuipata dupa gargara si nu trebuie inghitita sau refolosita. De obicei se recomanda gargara la aproximativ 3 ore.

ceaiuri pentru dureri in gat

3. Ceai de musetel

Ceaiul de musetel poate ajuta la calmarea durerilor de gat. Este adesea folosit pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si astringente. De asemenea, inhalarea aburului de musetel poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei raceli, inclusiv a durerii in gat. Consumul de ceai de musetel poate oferi acelasi beneficiu. De asemenea, poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta corpul sa lupte impotriva infectiei care a cauzat durerea in gat.

4. Menta

Spray-urile sau dropsurile cu ulei de menta diluat pot ameliora, de asemenea, durerile de gat. Menta contine mentol, care ajuta la subtierea mucusului si la calmarea durerilor de gat si a tusei. Menta are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale, care pot favoriza vindecarea. Insa, NU ingerati niciodata uleiuri esentiale. Ceaiul de menta contine compusi antiinflamatori, iar gustul sau natural nu necesita adesea indulcitor suplimentar.

remedii pentru durerea in gat

5. Ceai de radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce a fost folosita de multa vreme pentru a trata durerile de gat. Are proprietati similare cu aspirina, care pot ajuta la reducerea durerii in gat. De asemenea, are efecte antivirale, antibacteriene si antiinflamatorii.

6. Ceai cu lamaie

Lamaia contine vitamina C si alti antioxidanti puternici. Acesti compusi lupta impotriva inflamatiei si reduc stresul oxidativ, care sunt markeri comuni ai bolii. Lamaia creste, de asemenea, cantitatea de saliva produsa de organism, ceea ce poate ajuta la mentinerea umezelii mucoaselor. Incercati sa combinati lamaia cu apa calda si putina miere sau apa sarata pentru a maximiza beneficiile acesteia.

7. Ceai de ghimbir

Ghimbirul este un condiment cu efecte antibacteriene si antiinflamatorii care poate ajuta la ameliorarea durerilor de gat. Unele studii de laborator au descoperit ca extractul de ghimbir poate distruge unele bacterii si virusuri care cauzeaza probleme respiratorii.

remedii dureri in gat

8. Ulei de cocos

Uleiul de cocos este un aliment versatil cu mai multe beneficii pentru sanatate. Studiile pe animale sugereaza ca poate ajuta la combaterea infectiilor si la reducerea inflamatiei in zonele expuse la aceasta. Uleiul de cocos ajuta la lubrifierea membranelor mucoase din gat. Insa, limitati consumul de ulei de cocos la aproximativ 2 linguri (30 ml) pe zi, deoarece poate avea un efect laxativ in doze mai mari. Cand utilizati ulei de cocos pentru prima data, incepeti cu 1 lingurita (5 ml) pentru a minimiza potentialele efecte secundare.

9. Scortisoara

Scortisoara este un condiment parfumat si delicios, cu un continut mare de antioxidanti. De asemenea, poate oferi beneficii antibacteriene. In medicina chineza, scortisoara este un remediu traditional pentru raceli, gripa si dureri in gat. Puteti cumpara ceai de scortisoara sau puteti adauga, de asemenea, scortisoara la ceaiul din plante sau ceaiul negru.

10. Supa de pui

Supa de pui este un remediu natural bine cunoscut pentru raceala si durerile de gat. Este, de asemenea, un aliment reconfortant care ne ajuta sa consumam mai multe lichide cand suntem bolnavi. Poate fi util sa adaugam si usturoi in supa. Usturoiul contine compusi bioactivi care pot oferi beneficii in perioadele de boala.

Referinte:
(1) https://www.everydayhealth.com/sore-throat/
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/diagnosis-treatment/drc-20351640
(3) https://www.healthdirect.gov.au/sore-throat

Leave a comment