Echilibrul intre munca si viata personala este un concept din ce in ce mai des auzit – iata ce implica, de ce e bine sa avem un echilibru intre viata profesionala si cea personala si cum putem face acest lucru.
CUPRINS:
1. Ce este echilibrul intre munca si viata personala?
2. Ce riscuri apar cand nu exista un echilibru intre munca si viata personala?
3. Beneficiile mentinerii unui echilibru intre munca si viata personala
4. Cum sa avem un astfel de echilibru?
Ce este echilibrul intre munca si viata personala?
De multe ori avem impresia ca timpul nu ne este suficient si jonglam cu diferite sarcini. Echilibru intre viata profesionala si viata personala inseamna sa existe armonie intre diferitele aspecte ale vietii voastre. O viata personala implinita ajuta la imbunatatirea performantelor la locul de munca, reducand si stresul. Timpul pe care o persoana il petrece lucrand ar trebui sa fie echilibrat de timpul petrecut cu prietenii si familia, timp pentru sine, timp pentru calatorii sau hobby-uri. Echilibrul intre viata profesionala si viata personala inseamna si sa nu fie nevoie sa sacrificam niciodata un aspect pentru celalalt. Implica a obtine continuu realizari in plan profesional, gasind in acelasi timp modalitati noi si satisfacatoare de a ne bucura de timpul liber. Inseamna si reducerea stresului legat de locul de munca si stabilirea unui mod eficient de a lucra, mentinand in acelasi timp starea generala de bine.
Nu exista un echilibru perfect, valabil pentru toti, un obiectiv comun. Variaza de la o persoana la alta, deoarece avem prioritati si vieti diferite. Cu toate acestea, la baza unei definitii a echilibrului dintre viata profesionala si viata personala se afla doua concepte care sunt relevante pentru fiecare dintre noi. Este vorba despre realizarile in plan profesional si timp liber de calitate.
Ce riscuri apar cand nu exista un echilibru intre munca si viata personala?
Cand vorbim despre lipsa echilibrului intre munca si viata personala ne referim in special la munca prelungita in detrimentul timpului liber. Acest lucru poate afecta sanatatea, poate creste nivelul de stres si afecteaza relatiile cu cei din jur. Activitatea profesionala nu ofera doar independenta financiara. In plus, ne ofera o rutina zilnica, un sens, sustine relatiile cu cei din jur intr-o anumita masura, stimuleaza activitatea, ofera un sentiment de utilitate, de apartenenta. Cand nu exista, insa, un echilibru, poate creste nivelul de oboseala si stres. Anumite aspecte ale muncii pot avea un impact negativ asupra sanatatii mentale. Stresul la locul de munca, anumite conditii de munca, lipsa recompenselor suficiente pentru efort, nesiguranta locului de munca si lipsa controlului pot creste riscul pentru anumite probleme fizice si mentale.
Stresul pe termen lung creste riscul pentru multe probleme de sanatate, duce la afectarea relatiilor cu cei din jur si poate duce la burnout – epuizare fizica, mentala si emotionala. Citeste aici mai multe despre burnout.
Beneficiile mentinerii unui echilibru intre munca si viata personala
Un echilibru intre viata profesionala si cea persoana poate avea beneficii in ambele sensuri. Poate creste productivitatea la locul de munca, motivatia, eficienta, calitatea muncii, creativitatea. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii mentale si fizice. O viata profesionala echilibrata ajuta la reducerea complicatiilor legate de sanatate si reduce riscul aparitiei diferitelor boli grave inclusiv boli de inima, hipertensiune etc. Se imbunatateste si sanatatea mentala – se reduce stresul, care este factor de risc pentru depresie, anxietate si alte probleme de sanatate mentala.
De asemenea, se imbunatatesc relatiile sociale – inclusiv relatii de familie, cu prietenii etc. Putem petrece mai mult timp cu familia (partenerul/partenera si copiii), cu prietenii etc. In plus, cand exista un echilibru, putem gestiona mai eficient timpul. Ne putem face mai usor timp pentru hobby-uri, activitati creative si relaxante. Vom obtine mai mult control asupra programului zilnic. Cand avem echilibru intre munca si viata personala apare un sentiment de implinire si multumire in viata noastra.
Cum sa avem un astfel de echilibru?
Echilibrul dintre viata profesionala si viata personala poate fi obtinut prin 3 aspecte: schimbari in mediul de lucru, schimbari in viata personala si schimbari in atitudinea individuala. In primul rand, e important sa iti descoperi valorile si stabileste un plan de petrecere a timpului liber. Gandeste-te la ceea ce este important pentru tine, cat timp acorzi familiei, muncii, pasiunilor, intereselor etc. si ce ar fi de facut ca sa imbunatatesti asta. De asemenea, ce functioneaza pentru o persoana e posibil ca la tine sa nu fie eficient. Retine ca NU exista echilibrul perfect, nu exista rutina si programul perfect. E important sa fim realisti si sa incercam sa gasim ceea ce functioneaza pentru noi.
Rutina zilnica si managementul timpului
Calendarele, aplicatiile si listele de sarcini sunt strategii utile pentru a tine evidenta modului in care iti petreci timpul. Evalueaza o saptamana din viata ta si incearca sa vezi sa modificari poti sa faci pentru a gestiona mai eficient timpul, reducand din anumite activitati pentru a avea mai mult timp pentru altele. E important sa evitam activitatile care doar irosesc timp si ne consuma multa energie. E esential sa prioritizam eficient si sa apelam la delegarea anumitor sarcini atunci cand este posibil – atat sarcini la locul de munca, dar si acasa. Stabileste limite pentru timpul de lucru si timpul alocat altor activitati.
Stabileste un program de munca echilibrat, realist
Este important sa stabilim un program de lucru si sa il respectam. Cand parasiti locul de munca la finalul programului, evitati sa va ganditi la proiectele viitoare sau sa raspundeti la e-mailuri. Luati in considerare posibilitatea de a avea un computer sau un telefon separat pentru serviciu. Acordati atentie momentului in care sunteti cel mai productiv la locul de munca si rezervati acest timp pentru cele mai importante activitati legate de munca. Evitati sa va verificati e-mailurile si telefonul la fiecare cateva minute, deoarece ne distrag atentia si afecteaza productivitatea. Citeste aici mai multe despre managementul timpului.
E important sa faci ceea ce iubesti si, desi munca poate fi obositoare si stresanta uneori, daca nu esti multumit de job-ul tau, ia in considerare schimbarea locului de munca sau chiar schimbarea carierei.
Evaluarea finantelor si a nevoilor
Un alt pas este sa ne analizam cheltuielile si sa reducem din ele. Cercetarile arata ca odata satisfacute nevoile noastre de baza, un venit mai mare nu duce neaparat la fericire. A cheltui mai putini bani ar putea insemna mai putine ore de lucru si mai mult timp pentru o viata mai implinita. Depinde de nevoile fiecarei persoane si de obiective, de aceea este important sa iti analizezi cheltuielile si sa iti stabilesti un buget personal.
Acorda atentie relatiilor sociale
Relatiile cu cei din jur si sprijinul social ne ajuta sa ne dezvoltam rezistenta si sa gestionam mai eficient stresul. Dar, acestea necesita timp pentru a fi sustinute si pentru a se dezvolta. Prioritizeaza timpul cu familia, prietenii si cei dragi.
Concentreaza-te asupra sanatatii
E important sa avem un stil de viata sanatos – sa fim activi zilnic, sa avem o alimentatie sanatoasa, un somn odihnitor. Includeti in rutina zilnica exercitii fizice adaptate stilului de viata, un program de masa clar si stabiliti o rutina de somn.
Organizarea timpului liber
Uneori, cel mai bun mod de a ne asigura ca viata personala beneficiaza de o atentie deplina este prin organizare. Asta inseamna programarea unor activitati specifice cu prietenii si familia sau alte forme de activitati – inclusiv timp de relaxare in liniste etc. Astfel putem tine mai usor evidenta si le respectam mai usor. E important sa iti iei vacante, sa te deconectezi complet de la munca o perioada, pentru a te reincarca fizic si mental.
Sfaturi suplimentare pentru cei care lucreaza de acasa
- Delimitati spatiul de lucru – Un echilibru intre munca si viata personala necesita disciplina. Stabiliti un spatiu de lucru in casa, delimitat. Alegeti un loc cu iluminare buna si fara distrageri. Biroul trebuie sa fie organizat, ordonat – ordinea ne ajuta fara sa ne dam seama sa crestem productivitatea.
- Stabiliti o rutina (si respectati-o) – Crearea rutinei acasa si respectarea programului de lucru sunt elemente esentiale ce ne ajuuta sa lucram eficient. In timpul orelor de lucru evita sa iti distragi atentia cu telefoane personale, timp pe retelele sociale, activitati casnice etc. Respecta programul ca si cum ai fi la birou si amana orice alte sarcini pana dupa programul de munca. De asemenea, e importat sa faci pauze la fiecare ora – de cate 10 minute. O tehnica utila de gestionare a timpului poate fi metoda Pomodoro. Cum functioneaza aceasta tehnica? Se ia o sarcina mare si se imparte in segmente mai mici. Lucrati la un astfel de segment 25 de minute. Faceti o pauza de 5 minute (marcheaza finalizarea unui ciclu „Pomodoro”), apoi repetati. Dupa patru cicluri Pomodoro, faceti o pauza mai lunga.
- Evitati sa lucrati in pijamale sau in pat – Desi lucratul de acasa are beneficiile sale si e confortabil sa stam in pijamale toata ziua, e indicat sa evitam acest lucru – pentru a separa munca de o zi libera.
- Respectati zilele libere (faceti planuri pentru weekend sau dupa orele de lucru).
Referinte:
(1) https://www.mhanational.org/work-life-balance
(2) https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/w/work-life-balance
(3) https://hbr.org/2021/01/work-life-balance-is-a-cycle-not-an-achievement