Afla din urmatorul articol ce rol au enzimele digestive in organism, care sunt semnele de deficit de enzime si cand sunt recomandate suplimentele.

CUPRINS:

1. Ce sunt enzimele digestive?
2. Semne de deficit de enzime
3. Suplimentele de enzime digestive
4. Cele mai bune surse naturale de enzime

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele ajuta la accelerarea metabolismului si a reactiilor chimice din corp. Sunt esentiale pentru digestie, buna functionare a ficatului si multe altele. Corpul nostru produce in mod natural enzime, insa enzimele se gasesc si in unele alimente si suplimente.

In primul rand, enzimele sunt implicate in digestie. Digestia este procesul de transformare a alimentelor pe care le consumam in energie. De exemplu, se gasesc enzime in saliva, pancreas, intestine si stomac. Aceste elemente descompun grasimile, proteinele si carbohidratii si folosesc acesti nutrienti pentru crestere si repararea celulelor. Toate enzimele sunt catalizatori care permit schimbarea moleculelor dintr-o forma in alta. Aceste enzime ne ajuta sa digeram alimentele prin descompunerea macromoleculelor mari in molecule mai mici pe care intestinele noastre sunt capabile sa le absoarba, sustinand astfel sanatatea intestinala si ajuta ca nutrientii sa fie utilizati de organism.

Daca organismul nu poate produce suficiente enzime digestive, moleculele alimentare nu pot fi digerate corespunzator. Acest lucru poate duce la tulburari digestive, cum ar fi intoleranta la lactoza.

ce rol au enzimele

Tipuri de enzime

Componentele sistemului digestiv preiau alimentele si lichidele pe care le consumi si le descompun in forme mai simple. Nutrientii sunt apoi transportati prin intestinul subtire si in fluxul sangvin, unde ofera energie. Enzimele digestive sunt necesare pentru acest proces, deoarece descompun molecule precum grasimile, proteinele si carbohidratii in molecule si mai mici care pot fi absorbite cu usurinta.

Exista foarte multe enzime individuale in organism. Fiecare tip de enzima are un singur rol. De exemplu, enzima zaharaza descompune zaharoza, lactaza descompune lactoza etc.

Principalele tipuri de enzime digestive sunt:

  • amilazele descompun carbohidratii;
  • lipazele descompun grasimile;
  • enzimele proteolitice descompun proteinele.

Cum actioneaza fiecare enzima?

Amilaza gasita in saliva si sucul pancreatic transforma moleculele mari de amidon in maltoza. Pepsina este o enzima ce descompune proteinele si este gasita in sucul gastric din stomac. Ajuta la transformarea proteinelor in unitati mai mici numite polipeptide.

Lipaza este produsa de pancreas si secretata in intestinul subtire. Dupa amestecarea cu bila, aceasta transforma grasimile si trigliceridele in acizi grasi. Este necesara pentru a absorbi in mod corespunzator nutrientii din alimente precum produsele lactate, nucile, uleiurile, ouale si carnea. Tripsina si chimotripsina sunt endopeptidaze ce descompun si mai mult polipeptidele in elemente si mai mici.

Celulaza ajuta la digestia alimentelor bogate in fibre, cum ar fi broccoli, sparanghel si fasole, care pot provoca gaze in exces. Mai sunt si enzime ca exopeptidaze, carboxipeptidaza si aminopeptidaza — acestea juta la eliberarea aminoacizilor individuali. Lactaza transforma lactoza in glucoza si galactoza. Sucraza descompune zaharoza in glucoza si fructoza. Maltaza reduce maltoza in molecule mai mici de glucoza. Alte enzime care ajuta la absorbtia zaharului / carbohidratilor includ invertaza, glucoamilaza si alfa-galactozidaza.

deficit enzimatic

Semne de deficit de enzime

In anumite cazuri, pot exista deficiente de enzime in organism. Iata cateva dintre semnele si simptomele de deficit enzimatic:

  • reflux gastric;
  • balonare si gaze abdominale in exces;
  • durere sau senzatie de disconfort in partea superioara a zonei stomacului;
  • arsuri la stomac, indigestie sau eructatii;
  • modificari ale scaunul;
  • distensie abdominala;
  • diaree si constipatie;
  • par fragil, subtiat si cu tendinta de cadere;
  • piele uscata;
  • probleme de concentrare;
  • oboseala intensa;
  • probleme cu somnul;
  • dureri articulare;
  • slabiciune musculara;
  • schimbari de dispozitie, depresie sau iritabilitate, anxietate;
  • dureri de cap sau migrene;
  • simptome mai severe de sindrom premenstrual etc.

Suplimentele de enzime digestive

Suplimentele de enzime sunt practic enzime digestive sub forma de pastile sau tablete masticabile. Ele pot include una sau o combinatie de mai multe enzime digestive. Enzimele digestive din suplimente provin din diverse surse de origine animala, dar sunt si suplimente de origine vegetala – ca bromelaina din ananas sau papaina din papaya.

Suplimentele pot contine un amestec de enzime, cum ar fi:

  • enzime proteolitice precum bromelaina si papaina, care sunt necesare pentru digerarea proteinelor;
  • lipaza, care este necesara pentru a digera grasimile;
  • amilaza, care este necesara pentru a digera carbohidratii.

suplimente enzime

Beneficiile suplimentelor de enzime

Chiar daca cercetarile privind beneficiile pentru sanatate ale enzimelor digestive suplimentare sunt in desfasurare, au existat multe studii care sustin ca enzimele digestive sunt intr-adevar bune pentru sanatate atunci cand exista un deficit enzimatic.

In primul rand, enzimele:

  • sustin digestia sanatoasa;
  • favorizeaza descompunerea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor;
  • promoveaza absorbtia optima a nutrientilor;
  • reduc gazele, balonarea, indigestia si constipatia dupa mese;
  • ajuta organismul sa proceseze alimente greu de digerat;
  • sustin sanatatea colonului.

Iata mai in detaliu cateva dintre beneficiile enzimelor digestive:

Enzime pentru simptomele sindromului de intestin iritabil

Pancrelipaza, ce este o combinatie de lipaza, proteaza și amilaza, poate ameliora unele simptome ale colonului iritabil. In plus, boli precum boala Crohn si colita ulceroasa pot fi, de asemenea, atribuite inflamatiei din intestin. Unele studii au aratat ca enzimele digestive pot ajuta in caz de probleme alimentare si afectiuni precum intoleranta la lactoza.

Mai buna absorbtie a nutrientilor

Aceasta este functia principala a enzimelor digestive din corp. Pot favoriza absorbtia optima a nutrientilor din alimente. Fara aceste enzime digestive, toti nutrientii pe care ii consumam nu se vor descompune in intestin, ci vor produce gaze.

Mai multa energie

Deoarece nutrientii pe care ii obtinem din alimente sunt folositi corespunzator, vom avea mai multa energie. Absorbtia afectata a nutrientilor priveaza organismul de energia necesara pentru procese metabolice. Enzimele digestive pot ajuta la transformarea carbohidratilor in glucoza – particula esentiala de zahar pe care organismul o foloseste pentru energie. Un supliment care contine amilaza poate ajuta cu transformarea productiva a zaharurilor in energie.

surse naturale de enzime

Indicatiile suplimentelor de enzime

Medicii prescriu adesea enzime digestive persoanelor care au probleme ale pancreasului – ca pancreatita. De asemenea, suplimentele pot fi prescrise in caz de probleme digestive precum:

  • boala celiaca;
  • boala Crohn;
  • arsuri la stomac;
  • indigestie;
  • sindromul colonului iritabil;
  • colita ulcerativa;
  • alte probleme digestive – cum ar fi reflux de acid, gaze, balonare, intestin permeabil, sindromul intestinului iritabil, diverticulita, malabsorbtie, diaree sau constipatie;
  • insuficienta enzimatica legata de varsta;
  • hipoclorhidrie – prea putin acid gastric;
  • insuficienta pancreatica – incapacitatea pancreasului de a secreta enzimele necesare digestiei;
  • boli hepatice si alte boli legate de enzime.

Persoanele care au probleme cu digerarea lactatelor pot lua enzime digestive in acest sens. Acestea se numesc suplimente de lactaza. Lactaza este enzima care digera lactoza. Lactoza este principalul zahar din produsele lactate. Suplimentele cu lactaza pot ajuta la prevenirea indigestiei la persoanele care au probleme cu digerarea lactozei. In mod similar, unor oameni le lipseste enzima care digera zaharurile din leguminoase. Pentru aceste persoane, medicul poate recomanda un supliment de alfa-galactozidaza.

Adesea medicii considera ca cele mai bune enzime digestive sub forma de supliment sunt cele care contin un amestec cu spectru complet destinat imbunatatirii digestive generale, care sa includa:

  • alfa-galactozidaza;
  • amilaza;
  • celulaza;
  • glucoamilaza;
  • invertaza;
  • lactaza;
  • lipaza;
  • proteaza;
  • peptidaza;
  • beta-glucanaza;
  • pectinaza;
  • fitaza etc.

Efecte secundare posibile ale suplimentelor de enzime

Enzimele digestive se recomanda sa fie luate doar la indicatiile medicului, in functie de nevoi. Majoritatea suplimentelor de enzime sunt sigure la dozele recomandate. Totusi, ele pot avea efecte secundare. Reactiile adverse frecvente includ:

  • dureri de stomac;
  • greata;
  • diaree;
  • varsaturi.

Unele persoane pot avea si reactii alergice la enzimele digestive. Bromelaina poate avea activitate anti-trombocitara.

bromelaina din ananas

Cele mai bune surse naturale de enzime

Multe alimente, mai ales legume si fructe, contin enzime care ajuta la digestie. Acestea pot include:

  • ananas – bromelaina este o enzima derivata din ananas care descompune un spectru larg de proteine, are proprietati antiinflamatorii si poate rezista la o gama larga de pH (acid/alcalin);
  • papaya – papaina este o alta enzima care este derivata din papaya si favorizeaza descompunerea proteinelor mici si mari;
  • kiwi – fructele kiwi contin enzima digestiva actinidaina, care ajuta la digerarea proteinelor si poate ameliora simptomele digestive precum balonarea si constipatia;
  • banane – bananele contin amilaze si glucozidaze, doua enzime care digera amidonul complex in zaharuri usor de absorbit (sunt mai active pe masura ce bananele incep sa se coaca, motiv pentru care bananele galbene sunt mult mai dulci decat bananele verzi);
  • mango -mango contin enzima digestiva amilaza, care descompune carbohidratii in zaharuri precum glucoza si maltoza;
  • avocado – avocado contine enzima digestiva lipaza, care descompune moleculele de grasime in acizi grasi mai mici si glicerol;
  • ghimbirul – contine enzima digestiva zingibaina, care este o proteaza – poate favoriza digestia ajutand alimentele sa se miste mai repede prin tractul digestiv si stimuland productia proprie de enzime digestive a organismului;
  • miere  – mierea contine o varietate de enzime digestive, inclusiv diastaza, amilaza, invertaza si proteaza – insa, alegeti miere cruda, deoarece nu este expusa la caldura mare (mierea procesata poate fi incalzita, ceea ce distruge enzimele digestive);
  • chefir si iaurt – contin multe enzime digestive, inclusiv lipaze, proteaze si lactaza – aceste enzime descompun moleculele de grasime, proteine ​​si, respectiv, lactoza;
  • varza murata – varza murata este bogata in multe enzime digestive (proprietatile probiotice ale varzei murate pot ajuta la ameliorarea simptomelor digestive) etc.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/digestive_enzymes-oral/article.htm#what_are_the_side_effects_of_oral_digestive_enzymes
(2) https://www.everydayhealth.com/digestive-health/the-benefits-of-digestive-enzymes-hype-or-help.aspx
(3) https://www.healthline.com/health/digestive-health/digestive-enzymes-for-ibs

 

Leave a comment