Banda elastica sau banda de rezistenta se numara printre cele mai simple si mai eficiente echipamente de fitness. Poate fi folosita atat in aer liber, cat si in interior, acasa ori la sala, iar exercitiile pot fi adaptate pentru orice nivel de pregatire fizica, de la incepatori pana la sportivi de performanta.

De ce sa alegi banda elastica pentru sport?

Banda elastica este usor de folosit pentru o gama larga de exercitii pentru tonifierea musculaturii intregului corp. Este versatila si poate fi luata cu tine oriunde, in parc, la sala de fitness, la birou, in calatorii. Este mica si nu ocupa mult spatiu. Poate fi achizitionata din orice magazin cu articole de sport si nu este deloc costisitoare.

Exista diferite tipuri de benzi elastice, in functie de duritatea si forma lor. Unele sunt circulare de duritate ridicata, indicate pentru avansati, si altele noncirculare super light, indicate pentru incepatori. Sunt utilizate frecvent benzile elastice cu manere sau benzile elastice cu bucla. Daca iti doresti sa incepi un antrenament cu banda de rezistenta, este bine sa ceri sfatul unui specialist (antrenor, kinetoterapeut, medic de medicina sportiva). In functie de nivelul tau de pregatire si de planul de antrenament stabilit de specialist, poti opta pentru o banda elastica de rezistenta usoara, medie sau dificila.

banda de rezistenta

Beneficiile exercitiilor cu banda elastica

Exercitiile cu banda elastica pot fi adaptate pentru a lucra toate grupele musculare. Antrenamentele perseverente ajuta la tonifierea musculaturii, imbunatatirea flexibilitatii, cresterea fortei si rezistentei fizice. Benzile elastice dezvolta amplitudinea miscarilor si supletea datorita mobilizarii blande a articulatiilor. Spre deosebire de exercitiile cu greutati, care solicita foarte mult articulatiile antrenamentele cu banda elastica nu implica fortarea structurilor articulare.

Un avantaj important oferit de banda elastica este posibilitatea de a efectua miscari simetrice. Specificul acestui echipament de fitness este de a crea si mentine rezistenta in doua puncte opuse: mana – picior, maini – picioare, ceea ce implica aplicarea aceleiasi forte in ambele puncte.

Banda elastica este foarte versatila, fiind potrivita pentru: exercitiile de incalzire inainte de efort, gimnastica Pilates, exercitii dinamice, antrenamente de forta, exercitii de recuperare dupa efort. Pe de alta parte, exista benzi elastice care sunt folosite in recuperarea medicala. Exercitiile cu banda elastica terapeutica sunt utilizate adesea pentru tonifierea musculaturii dupa o interventie chirurgicala, un traumatism, o fractura. Gimnastica medicala cu banda favorizeaza recuperarea articulara si musculara, mai ales la nivelul genunchiului si soldului.

banda elastica terapeutica

 

Banda elastica poate fi utilizata la orice varsta, de la copii pana la varstnici, potrivit nivelului de rezistenta. Antrenamentele cu acest echipament sunt ideale pentru extremele de varsta, in cazul carora nu se recomanda ridicarea greutatilor.

Exemple de exercitii cu banda elastica

Exercitii pentru picioare

Genuflexiuni cu banda de rezistenta. Cu picioarele usor departate, tineti banda sub talpi, indoiti bratele si tineri manerele benzii la nivelul umerilor. Efectuati miscarile de genuflexiuni, in 8-10 serii de cate 8 repetari.

banda elastica musculatura

Exercitii pentru brate

Exercitii pentru biceps. Cu piciorul drept pozitionat in fata, pe podea, fixati banda sub talpa. Prindeti celalalt capat al benzii, iar cotul il tineti pe genunchi. Cu palma orientata spre genunchi, trageti banda spre umar. Repetati miscarile cu piciorul si bratul stang. Efectuati cate 6-8 serii pentru fiecare parte.

Exercitii pentru triceps. In sezut pe sol, fixati banda sub talpi si prindeti manerele tinand bratele pe langa corp. Duceti bratele in spatele, paralel cu solul si intindeti-le complet. Reveniti in pozitia initiala. Efectuati 8-10 repetari.

Exercitii pentru piept

Flotari cu banda de rezistenta. Cu mainile si varfurile picioarelor pe sol, iar corpul si capul orientate spre sol, fixati banda elastica intre palme si spate. Efectuati flotari cu bratele intinse si spatele drept. Faceti 5-20 de repetari.

Exercitii pentru abdomen

Abdomene cu banda de rezistenta. Fixati banda elastica de un suport (bara sau aparat din sala de fitness) si asezati-va in culcat pe spate. Prindeti banda cu varfurile picioarelor si duceti genunchii la piept. Intindeti bine banda si incordati abdomenul. Efectuati 15-20 de repetari.

Aceste exercitii trebuie completate cu un program de antrenament recomandat de specialist, in functie de obiectivul si nivelul vostru de pregatire.

Referinte:

https://www.topsante.com/medecine/votre-sante-vous/sante-pratique/bande-elastique-musculation-bienfaits-641472

https://conseilsport.decathlon.fr/se-tonifier-avec-des-bandes-elastiques

 

Leave a comment