Exercitiile de încălzire pregătitoare pentru antrenament sunt obligatorii. Afla informatii utile despre sport, miscare si medicina sportiva direct de la domnul doctor Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, CMO FRR, secretar general Societatea Romana de Medicina Sportiva. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarile tale.
In niciun sport și în nicio situație acestea nu pot îmbrăca caracter opțional. Aceste exerciții trebuie să fie cu atât mai intense și mai lungi ca durată cu cât temperatura mediului ambiant este mai scăzută. Exemplul cel mai bun este pentru un meci de rugby, în noiembrie-decembrie, la 0-2 grade cand trebuie sa facem încălzire câteva zeci de minute până intrăm în competiție. Exemplu opus este: vara cand vrem sa innotam si temperatură mediulu si a apei este crescuta, facem cateva miscari si putem intra. De obicei când avem nevoie de încălzire serioasă – masa musculară mare, teren greu, temperatură joasă – cei care sunt profesioniști, în afară de exercițiile de încălzire, care de fapt sunt intinderi care interesează fiecare grupă musculară a corpului, mai folosesc și mijloace externe de masaj cu produse care fac vasodilatați.
Ele sunt sunt foarte importante. Pe mine mă amuză chestia asta: in sport se numesc încălzitoare, iar la persoanele în etate se numesc antireumatice, pentru că ele fac de fapt același lucru – încălzesc, fac vasodilatație – și făcând vasodilatație pun musculatura în condiții mai bune de efort. Putem folosi plasturi încălzitori sau antireumatici pe de o parte si avem aceste exerciții care sunt obligatorii. Alfel spus, pe de o parte putem ajuta din exterior cu o serie de soluții topice locale, care la rândul lor generează căldură, generează vasodilatație, iar pe de alta parte fac exercițiile de încălzire.
Daca nu se fac exercitiile de incalzire și se intra direct, pot aparea rupturi fibrilare – spre exemplu în fotbal. Cum se mai joacă seara, pe tren sintetic fara incalzire (indiferent de anotimp, toamnă-primăvară-iarnă) și cu asta sa termina competiția în 30 de secunde, adica aproape înainte de a începe. Așadar încălzirea este esențială, trebuind vizate toate grupele musculare, trebuind făcută conștiincios si sa ne dea asa o senzatie de oboseala placuta. Suntem pregatiti de competitie in momentul in care avem musculatura bine vascularizata, dar sa nu uitam si de solutiile externe, ajutatoare, reprezentate de creme si plasturi.
Să nu ne mirăm când bunica și nepotul folosesc aceeași cremă, bunica ca să își calmeze durerea generată de gonartroză, nepotul că începe o competiție sportivă și trebuie să își pregătească musculatura pentru ceea ce va urma. Un element important pe care simt nevoia să îl menționez, deși intrebarea nu viza direct acest lucru, este hidratarea corpului inainte si in timpul incalzirii si al antrenamentului. Corpul trebuie să fie bine hidratat inainte, în timpul si dupa desfasurarea activitatii sportive, așa cum mai spuneam și cu alte ocazii. Hidratarea din punctul meu de vedere este un o indicație absolută indiferent cum o facem: cu apă sau cu lichide specifice de rehidratare.