Fericirea si sanatatea – exista o legatura intre cele doua? Iata cum influenteaza fericirea sanatatea si invers, ce ne face fericiti si cum putem fi mai fericiti.
CUPRINS:
1. Ce legatura exista intre fericire si sanatate?
2. Ce ne face fericiti?
3. Cum putem fi mai fericiti?
Ce legatura exista intre fericire si sanatate?
Cu totii ne dorim sa fim sanatosi si fericiti. Insa, exista o legatura intre cele doua? Pot emotiile pozitive sa contribuie la bunastarea fizica? Fericirea este definita ca o stare mentala de bine, de pace – cu sine si cu cei din jur. Aceasta stare de bine este legata si de o serie de hormoni sau neurotransmitatori, precum oxitocina, serotonina si dopamina. A fi fericit sustine o serie de obiceiuri de viata importante pentru sanatatea generala. Oamenii fericiti tind sa aiba o alimentatie mai sanatoasa, cu aporturi mai mari de fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca persoanele care se declara mai fericite sunt mai active fizic si au un program de somn sanatos, ceea ce este important pentru concentrare, productivitate etc.
Se spune ca „rasul este cel mai bun medicament” – cat de adevarat este? Cand razi, eliberezi hormoni precum oxitocina si endorfine. Fericirea si starea generala de bine sunt asociate cu o inima mai sanatoasa si un sistem imunitar mai puternic. Dragostea si fericirea s-ar putea sa nu provina de fapt din inima, dar o pot proteja indirect. Studiile sugereaza ca fericirea si starea de bine sunt asociate cu risc mai redus de boli cardiovasculare. De asemenea, fericirea ajuta la reducerea nivelului de stres, reducerea durerii fizice si poate creste speranta de viata. De cealalta parte, un stil de viata sanatos este asociat cu numeroase beneficii asupra functiei endocrine, inclusiv cand vine vorba despre hormonii legati de fericire.
Ce ne face fericiti?
Lucrurile materiale rareori determina fericirea pe termen lung. Fericirea este determinata de factori si perceptii innascute, precum si de experiente. De asemenea, fericirea depinde de interpretarile noastre cu privire la unele evenimente. Se considera ca fericirea este data in proportie de 50% de factori ereditari, un procent de 10% este dat de circumstante si 40% se leaga de alegerile fiecarui individ, comportamentele sale – practic, sta in controlul fiecarui individ in parte. Astfel, genetica poate influenta starea subiectiva de bine sau bunastare – cum gandim si ce simtim referitor la viata noastra.
Fericirea tine de acceptare – in special a ideii ca aceasta exista si poate fi atinsa. Inseamna a reduce gandurile negative, indoielile si ingrijorarea excesiva. E important sa ne axam pe solutiile pentru rezolvarea problemelor, pe depasirea obstacolelor si acceptarea lucrurilor care nu pot fi schimbate si care nu stau in puterea noastra. Dupa cum am mentionat la inceput, lucrurile materiale ofera o stare de bine – sunt chiar necesare pentru nevoile de baza ca hrana, haine, adapost, insa nu duc neaparat la fericire pe termen lung. De obicei, ne reglam dispozitia in functie de circumstante – indiferent ca vorbim de evenimente pozitive sau negative. Insa, alteori, anumite situatii pot modifica nivelul de fericire pentru tot restul vietii.
„Stiinta fericirii”
Cercetatorii au observat ca exista trei elemente cand vine vorba despre „stiinta fericirii”:
- Nu putem fi fericiti izolati – suntem fiinte sociale si avem nevoie sa socializam. Cel mai mare predictor al fericirii este calitatea relatiilor noastre sociale.
- Nu putem fi fericiti tot timpul. Nu este realist si nici nu este de dorit sa fii fericit tot timpul. Emotiile negative sunt naturale. Cand ne gandim la emotiile negative, ceea ce este important este sa invatam sa reglam in mod adecvat acele ganduri potential daunatoare.
- Putem fi mai fericiti decat suntem in prezent. Cu unele modificari minore, putem fi mai fericiti decat suntem in prezent.
Cum putem fi mai fericiti?
E important sa intelegem faptul ca fericirea proprie este prioritatea fiecaruia dintre noi. Nu este sanatos sa ne neglijam starea de bine si nevoie, si nici sa avem asteptari ca cei din jur sa ne faca fericiti. De aceea, este bine sa ne cunoastem nevoile, dorintele si sa depunem eforturi pentru a le atinge. E esential sa ne concentram oe lucrurile ce stau in puterea noastra si pe care le putem controla si sa acceptam ca nu putem schimba anumite situatii. De asemenea, e important sa traim in prezent – cand traim in trecut creste riscul de depresie, iar atunci cand ne ingrijoram prea mult de viitor vorbim de un nivel mai mare de stres si anxietate. Citeste si despre principiile mindfulness. Un alt aspect important tine de iubirea de sine, de acceptare si autocompasiune. Evita auto-critica si evita sa te compari cu alte persoane.
Ritualurile zilnice si rutinele ne ajuta sa ne organizam mai bine viata si sa ne bucuram de diferite momente ale zilei. Fericirea poate fi invatata – ne putem antrena creierul pentru a fi mai fericiti – mindset pozitiv. Asta nu inseamna sa mimam starea de fericire, ci sa nu alimentam starile de nefericire. Inseamna sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem si sa ne concentram atentia pe lucrurile bune din viata noastra. Un jurnal al recunostintei poate fi util in acest sens.
Relatiile cu cei din jur si fericirea
Studiul Harvard, cel mai amplu studiu despre fericire, a aratat ca relatiile sociale stau la baza fericirii noastre. Relatiile frumoase si sanatoase cu cei din jur ne pot face mai fericiti si ne imbunatatesc sanatatea mentala si fizica. E important sa investim in relatiile cu cei din jur, sa depunem eforturi permanent pentru a mentine legatura cu cei dragi, sa nu ne izolam si sa petrecem timp de calitate cu oamenii importanti din viata noastra. In plus, „fericirea este contagioasa”, dupa cum se spune, astfel ca starea de bine a unei persoana poate fi transmisa mai departe. Fericirea apare si atunci cand ii ajutam pe cei din jur – fie ca este vorba de o imbratisare, sprijin financiar, material etc., dar si prin bunatatea si grija manifestate fata de cei din jur.
De asemenea, investiti in experiente, nu in obiecte. Cercetarile arata ca oamenii declara ca se simt mai fericiti atunci cand isi cheltuiesc banii pe experiente, mai degraba decat pe obiecte. Asadar, in loc de o noua pereche de pantaloni, ia in considerare incercarea unei noi experiente, inscrie-te la un curs sau iesi la un film cu un prieten.
Alte sfaturi
- Adopta un stil de viata sanatos. Fii activ in fiecare zi, stabileste-ti un program sanatos de somn si adopta o alimentatie sanatoasa. Citeste si despre mancatul constient.
- Petrece timp in natura – timpul petrecut in natura imbunatateste starea de spirit.
- Practica Mindfulness – aceasta tehnica ne ajuta sa ne concentram pe momentul prezent, sa constientizam mai bine sentimentele pe care le traim si sa apreciem experientele si emotiile pozitive. Meditatia poate creste fericirea si, de asemenea, poate oferi o serie de alte beneficii, inclusiv reducerea stresului si imbunatatirea somnului.
Referinte:
(1) https://www.psychologicalscience.org/news/releases/health-and-happiness-interventions.html
(2) https://www.helpguide.org/articles/mental-health/cultivating-happiness.htm
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4449495/
(4) https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-happiness-health-connection/202104/the-happiness-health-connection
(5) https://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/