Iata care pot fi cauzele pentru firele de par crescute sub piele – cand apar, ce complicatii pot fi asociate, cum scapam de firele crescute sub piele si cum prevenim aceasta problema.
CUPRINS:
1. Ce sunt firele de par crescute sub piele?
2. Care sunt cauzele?
3. Metode de tratament
4. Cum prevenim cresterea firelor de par sub piele?
Ce sunt firele de par crescute sub piele?
Firele de par crescute sub piele sunt, asa cum spune si denumirea, fire care nu reusesc sa iasa la suprafata pielii si cresc lateral sau ondulat sub piele. Firele devin vizibile uneori sub piele. In rare cazuri, poate aparea o reactie inflamatorie – o mica umflatura sau un punct rosu inflamat.
Riscul de fire crescute sub piele este mai mare in cazul firelor mai aspre sau crete. De asemenea, este mai probabil sa apara fire sub piele atunci cand firele de par sunt foarte scurte, cum ar fi dupa epilare, barbierit sau pensat. Pot sa apara frecvent pe barbie, obraji si gat la barbati si pe picioare, axila si in zona pubiana la femei. Un fir de par crescut sub piele este inofensiv din punct de vedere medical de obicei, dar poate deveni inestetic si poate duce uneori la mancarimi, disconfort, iritatie cand firul este scos, decolorarea pielii (denumita hiperpigmentare post-inflamatorie), infectie a pielii si, rar, formarea de cicatrici.
Din punct de vedere medical, firele de par crescute sub piele la barbati, insotite de inflamatie, sunt cunoscute sub numele de pseudofoliculita barbii. Uneori, firele de par crescute sub piele pot provoca o infectie in jurul foliculului de par, cunoscuta sub numele de foliculita. In caz de foliculita, inflamatia este data de o infectie. In caz de pseudofoliculita, inflamatia are cauze mecanice.
Care sunt cauzele?
Oricine poate dezvolta fire de par crescute sub piele, dar acestea tind sa fie mai mult o problema pentru persoanele cu par aspru sau cret. Firele de par crescute sub piele apar mai frecvent in zona barbii, pe picioare, axile, pe spate si in zona pubiana. Structura si directia de crestere a parului joaca un rol in cresterea firelor sub piele. Firele de par crete si ondulate au risc mai mare de a creste sub piele. Riscul este mai mare si daca exista celule moarte ale pielii care blocheaza foliculii de par.
Orice metoda de indepartare a firelor de par poate duce la fire de par crescute sub piele, dar riscul este mai mare in cazul folosirii lamei de ras. Riscul este mai mare cand firele de par sunt taiate foarte scurt (ca in cazul folosirii lamelor de ras), in directia opusa fata de directia de crestere a firelor de par. Practic, atunci cand firul de par creste din nou, acesta patrunde sub piele atunci cand paraseste foliculul pilosebaceu. Uneori, apare o reactie inflamatorie, formandu-se papule eritematoase. Aceste papule pot fi foliculare, cand firul de par creste curbat si rasucit, sau perifoliculare – atunci cand firul de par intra inapoi in piele. Alte fire de par cresc paralel cu suprafata pielii.
Indepartarea parului si riscul de fire sub piele
Cea mai frecventa cauza a firelor de par crescute sub piele este o tehnica necorespunzatoare de barbierit sau de indepartare a parului. Taierea parului foarte aproape de piele creeaza un varf foarte ascutit la capatul fiecarui fir de par. Majoritatea acestor fire de par vor creste din nou fara probleme. Cu toate acestea, unele fire de par se pot ondula si pot creste in piele. Cand se intampla acest lucru, organismul raspunde la firul de par ca si cum ar fi un intrus, provocand inflamatie, care este simptomul tipic al unui fir de par crescut sub piele. Folosirea lamei de ras nu este singura modalitate prin care apar firele de par sub piele. Epilarea cu ceara si smulgerea firelor de par (cu penseta sau folosind epilatorul) pot provoaca de asemenea fire crescute sub piele.
Blocarea foliculilor de par
De asemenea, este posibil ca foliculii de par sa devine blocati de celule moarte, murdarie si reziduuri. Cand se intampla acest lucru, firul din folicul se poate bloca sau creste lateral in piele, rezultand un fir de par crescut sub piele. In unele cazuri, parul poate fi vazut in crestere sub suprafata pielii.
Frictiune excesiva
Frictiunea cauzata de purtarea imbracamintei stramte pentru perioade lungi de timp poate provoca, de asemenea, fire de par sub piele.
→ Complicatii posibile
De obicei, firele crescute sub piele sunt inofensive si nu produc niciun fel de complicatii. Insa, uneori acestea se pot infecta, fiind insotite de mici umflaturi la nivelul foliculului, roseata, mancarime, disconfort. De asemenea, pot creste riscul de hiperpigmentare si cicatrici. Unii medici cred ca firele de par crescute sub piele pot cauza si aparitia unui chist pilonidal interfesier.
Firele crescute sub piele si foliculita
Foliculita este o afectiune a pielii relativ frecventa cauzata de inflamatia si infectarea foliculilor de par. Afectiunea se prezinta ca mici umflaturi rosii care pot avea un varf alb, plin cu puroi. Foliculita este in general cauzata de o infectie bacteriana, de obicei Staphylococcus aureus. Cu toate acestea, infectiile fungice, virusurile si traumatismele fizice ale foliculului pot contribui la foliculita. In stadiile initiale, foliculita poate arata ca o eruptie cutanata, o zona cu mici umflaturi rosii sau mici cosuri cu un punct alb sau galbui in varf.
Desi foliculita nu pune viata in pericol, pot duce la unele complicatii. Acestea includ furunculoza, cicatrici sau pete de culoare inchisa, caderea permanenta a parului din cauza leziunilor foliculilor, infectii recurente ale foliculilor etc. Exista mai multe forme de foliculita, care pot fi superficiale sau profunde.
Metode de tratament
De obicei, firele crescute sub piele nu duc la complicatii si problema se rezolva in timp fara tratament. Cu toate acestea, daca puteti vedea varful firului de par in afara pielii, poate fi mai usor sa smulgeti firul si sa lasati foliculul sa se vindece.
Indepartarea firelor de sub piele
In general, firele de par crescute sub piele se rezolva de la sine, fara a fi indepartate prin smulgere. Pentru a elibera firele de par de sub piele, exfoliati usor pielea. Exfolierea ajuta la indepartarea stratului de piele moarta si la eliberarea firelor de par. Folositi apa calda – nu fierbinte – si miscari usoare, circulare, pentru a curata si spala zonele afectate. Puteti folosi o perie cu fire moi, o manusa exfolianta, un burete de baie sau un scrub exfoliant.
Pentru a indeparta in siguranta un fir de par crescut sub piele, in primul rand spalati zona usor cu sapun si apa calda. Daca zona nu este iritata, exfoliati-o usor. Puteti aplicati o compresa calda si umeda peste firul de par. Acest lucru poate ajuta la deschiderea foliculului – tineti compresa cam 1 minut. Folosind un ac sterilizat sau o penseta, indepartati usor restul firului de par. Cand intregul fir este deasupra suprafetei pielii, folositi penseta pentru a-i prinde baza. Trageti ferm pentru a indeparta firul. Faceti acest lucru numai dupa ce firul este deasupra pielii. Daca zgariati pielea pentru a smulge firul, poate creste riscul de infectie.
Unguente pentru fire crescute sub piele
In cele mai multe cazuri, firele de par crescute sub piele se vindeca singure in decurs de 1-2 saptamani, deoarece in cele din urma se elibereaza din piele pe masura ce cresc mai mult. Totusi, uneori se pot dezvolta infectii si inflamatii in jurul firului crescut sub piele. In anumite cazuri, pot fi recomandate produse care ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii. Retinoizii aplicati pe piele, cum ar fi tretinoina, ajuta la indepartarea celulelor moarte (exfoliere).
Daca problema nu se reduce cu tratamentul la domiciliu, consultati medicul. Medicul va poate prescrie medicamente pentru a trata infectia si pentru a indeparta firele inflamate. De exemplu, cremele cu steroizi pe baza de prescriptie medicala pot reduce inflamatia, iar cremele cu antibiotice prescrise pot trata infectia. Astfel, pot fi utile si creme sau unguente cu steroizi pentru reducerea inflamatiei, precum si unguente cu antibiotic pentru controlul infectiei. Pentru infectii mai severe, medicul va poate prescrie antibiotice orale.
Cum prevenim cresterea firelor de par sub piele?
Exfolierea pielii
Murdaria, uleiurile si celulele moarte ale pielii pot infunda foliculii firelor de par. Indepartarea acestora poate trata si ajuta la prevenirea firelor de par crescute sub piele. Exfolierea inainte de epilare poate ajuta. Folositi un scrub exfoliant, un produs exfoliant chimic sau o lufa pentru a ajuta la indepartarea murdariei si la desfundarea porilor. De asemenea, exfolierea indeparteaza usor celulele moarte ale pielii care se acumuleaza. In plus, exfolierea blanda este uneori suficienta pentru a trage firele de par in sus si in afara pielii, unde pot creste corect. Poate fi utila si utilizarea exfoliantilor chimici – precum acid salicilic, acid glicolic, acid lactic.
Periajul uscat
Periajul uscat este o modalitate de a scapa de celulele moarte ale pielii. Periajul cu o perie ferma, cu peri lungi, printr-o miscare circulara, poate indeparta usor stratul exterior de celule moarte ale pielii. Indepartarea acestui strat poate, de asemenea, mentine porii si foliculii curati si impiedica astfel cresterea firelor de par spre interior.
Indepartarea parului
Poate fi util sa lasati parul sa creasca mai mult inainte de a-l indeparta. Firele de par mai lungi nu sunt la fel de ascutite la capete, deci este mai putin probabil sa creasca sub piele. Daca ati avut fire crescute sub piele, lasati zona sa se vindece inainte de a indeparta iar parul. Daca folositi lama de ras, este bine sa folositi o crema sau un gel de ras. Utilizarea cremei de ras sau a gelului poate ajuta la prevenirea firelor de par crescute sub piele. Asta pentru ca aceste geluri si creme ofera umiditate si reduc frecarea atunci cand aparatul de ras aluneca pe piele. Insa, in general se recomanda evitarea lamei de ras daca va confruntati des cu fire sub piele.
Nu folositi in exces aparatele de ras care sunt de obicei de unica folosinta. Utilizati intotdeauna un aparat de ras ascutit si curat, evitand lamele cu semne de uzura. Inlocuiti lamele si aparatele de ras in mod regulat pentru a evita tocirea lor, care poate adauga frecare. Un aparat de ras care zgarie si agata firele de par poate provoca, de asemenea, mici taieturi si iritatii, care se pot infecta.
De asemenea, poate fi util sa indepartati firele de par in directia cresterii. Indepartarea parului in directia opusa poate face ca firele de par sa aiba varfuri foarte ascutite. Acest lucru creste riscul ca ele sa patrunda in piele si sa creasca in interior. Este important sa mentineti pielea hidratata in permanenta. De asemenea, evitati purtarea de haine prea stramte care provoaca frictiune, mai ales in primele 24 ore dupa epilare.
Metode mai potrivite de epilare
Dintre metodele de epilare ce implica smulgerea firelor de par, se considera ca cea mai benefica este epilarea cu zahar (fata de epilare cu ceara sau folosirea unui epilator). Epilarea cu zahar are efect exfoliant, firele sunt smulse in directia cresterii firelor de par si se reduce riscul de fire crescute sub piele. Insa, indiferent de metoda de epilare, se recomanda ingrijirea atenta a pielii prin hidratare eficienta si exfoliere inainte si dupa epilat.
Poate fi util sa folositi un aparat de tuns sau un trimmer in locul lamei de ras sau a epilatorului. Cea mai eficienta metoda de prevenire a cresterii firelor de par sub piele ramane epilarea definitiva – cu IPL sau epilare laser.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4902536/
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00294
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/317951
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/ingrown-hair-causes-symptoms-treatment
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893