Frunzele de dafin – iata ce elemente nutritive se gasesc in frunzele de dafin, posibile beneficii pentru sanatate, recomandari de consum si efecte adverse posibile.
CUPRINS:
1. Frunzele de dafin – compozitie nutritiva
2. Beneficii pentru sanatate
3. Recomandari de utilizare
4. Riscuri si efecte secundare
Frunzele de dafin – compozitie nutritiva
Frunzele de dafin ofera o aroma complexa mancarurilor si sunt un ingredient de baza in multe supe si sosuri. Numele stiintific este Laurus nobilis. Insa, exista mai multe soiuri de dafin. Desi frunzele acestea sunt folosite doar in cantitati mici la un moment dat si nu sunt consumate de fapt in sine, ofera totusi o serie de vitamine si minerale unui fel de mancare prin gatire. Frunzele sau foile de dafin sunt o sursa de vitamina A si vitamina C si, de asemenea, contin cantitati mici de fier si mangan, precum si cantitati mai mici de calciu, potasiu si magneziu.
Frunza de dafin este delicat parfumata, cu o aroma de plante si un gust usor amarui. Mirosul si aroma provin din uleiul esential al plantei, care reprezinta aproximativ 2% din greutatea sa. De obicei se folosesc frunze uscate la gatit, dar cel mai adesea sunt indepartate inainte de a fi servita mancarea. In general sunt folosite frunze uscate intregi, dar pot fi si macinate.
Beneficii pentru sanatate
Frunzele de dafin ofera savoare mancarurilor, cum ar fi supe, tocane si alte mancaruri sarate. De asemenea, pot avea si o serie de beneficii pentru sanatate:
Efecte antimicrobiene si antioxidante
Frunza de dafin, inclusiv uleiul esential din dafin, ofera beneficii antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante datorita antioxidantilor si altor compusi protectori gasiti in planta. Aceasta planta contine peste 80 de compusi, inclusiv polifenoli, eucaliptol, cineol, sabinena si linalol. Foile de dafin au fost studiate pentru proprietatile lor antioxidante. Aceste proprietati ofera protectie impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Substantele fitochimice din foile de dafin includ flavonoide si proantocianidine.
Frunzele sau foile de dafin au proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Aceste efecte au fost demonstrate impotriva Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium.
Beneficii pentru digestie
Foile de dafin pot avea un impact asupra sistemului gastrointestinal prin prevenirea leziunilor gastrice si pot ajuta la eliberarea toxinelor din organism. In frunzele de dafin se afla anumiti compusi organici care contin enzime ce pot ajuta, de asemenea, la reducerea disconfortului gastric, protejeaza impotriva pietrelor la rinichi si reduc simptomele sindromului intestinului iritabil, cum ar fi balonarea si gazele abdominale. In unele cazuri, s-a demonstrat ca produsele din foi de dafin pot reduce simptomele ulcerului gastric. In general, planta pare sa ofere o ameliorare digestiva prin imbunatatirea procesului de digestie, combaterea anumitor bacterii care pot contribui la aparitia ulcerelor si cresterea absorbtiei nutrientilor.
Beneficii pentru afectiunile respiratorii
Foile de dafin sunt, de asemenea, o sursa de uleiuri esentiale. Uleiul esential extras din aceasta frunza poate fi folosit pentru ameliorarea diferitelor afectiuni respiratorii.
Reducerea stresului si a anxietatii
Prezenta linalolului in frunzele sau foile de dafin poate scadea nivelul de stres si anxietate din organism. De asemenea, are efecte naturale calmante.
Recomandari de utilizare
Cel mai frecvent, frunzele sau foile de dafin se adauga la diferite preparate la gatit, in timpul fierberii, astfel incat mancarea sa absoarba aroma. Frunzele de dafin nu sunt niciodata consumate singure si sunt folosite doar pentru a adauga un plus de aroma anumitor feluri de mancare. Foile de dafin pot fi adaugate in supe, tocane si sosuri. Se folosesc adesea in retete cu peste si fructe de mare. Frunzele proaspete de dafin au o aroma mult mai puternica, asa ca trebuie folosita o cantitate mai mica.
In afara de beneficiile frunzelor de dafin descrise mai sus, aceasta planta are si o serie de alte utilizari interesante. De exemplu, dafinul se poate gasi in ceaiurile de plante pentru digestie – ceai din frunze de dafin, in anumite produse cosmetice si unguente, se pot face inhalatii pentru raceli sau se poate gasi in uleiurile de masaj. Frunzele sunt folosite adesea si ca repelent, in aromaterapie si in spray-urile de camera.
Riscuri si efecte secundare
Care sunt efectele secundare ale frunzelor de dafin? Desi mai putin obisnuit, daca observati orice fel de reactie alergica, solicitati ajutor daca este necesar, deoarece unii oameni sunt alergici la dafin. Daca aveti reactii adverse, cum ar fi o eruptie cutanata, mancarime la nivelul gurii sau limba umflata, nu mai consumati aceasta planta si evitati-o pe viitor. Daca aveti o alergie cunoscuta, verificati produse precum condimentele si amestecurile de ierburi, precum si produsele de infrumusetare, pentru a va asigura ca nu contin ulei esential de dafin/Laurus nobilis.
Desi aceasta planta este folosita frecvent la prepararea alimentelor, trebuie sa fiti precaut atunci cand adaugati foile de dafin. Nu adaugati prea multe frunze – pot oferi gust amarui. De asemenea, la final scoateti frunzele din mancaruri, sosuri si tocane pentru a reduce riscul de sufocare. Frunzele sau foile de dafin nu trebuie consumate intregi. Frunza ramane intacta si nu poate fi digerata. Se poate bloca sau poate provoca leziuni ale tractului intestinal.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-bay-leaves
(2) https://www.emedicinehealth.com/bay_leaf/vitamins-supplements.htm
(3) https://www.healthline.com/health/5-possible-uses-for-bay-leaf
(4) https://www.verywellfit.com/the-benefits-of-bay-leaves-4587138