Protectie solara – afla care sunt riscurile expunerii excesive la soare, cum ne poate afecta soarele in exces pielea si ce putem face pentru a ne proteja.
CUPRINS:
1. Totul despre radiatiile ultraviolete
2. Arsurile solare si bronzul
3. Cum ne protejam pielea de soare?
Totul despre radiatiile ultraviolete
☀️ Lumina soarelui este importanta pentru multe functii ale corpului, inclusiv productia de vitamina D si reglarea ritmului circadian. Cu toate acestea, expunerea excesiva la soare este daunatoare. Radiatiile ultraviolete (UV) pot duce la deteriorarea pielii pe termen scurt si lung – arsuri solare, semne de imbatranire prematura si chiar cancer de piele. Aproximativ 95% dintre radiatiile UV care ajung la nivelul pielii sunt radiatii UVA, responsabile in primul rand de efectele cronice precum fotoimbatranirea, ridurile si petele de varsta. Radiatiile ultraviolete B (UVB) reprezinta un procent mai mic. Atat UVA, cat si UVB pot cauza cancer de piele.
Tipurile de radiatii UV
Radiatiile UVA sunt principalele radiatii legate de bronzare. Penetreaza pielea pana in derm si sunt legate de arsuri solare, fotoimbatranirea pielii, cancer de piele si afectarea ochilor. Pot trece prin hainele subtiri si prin sticla. Expunerea prelungita la UVA afecteaza nivelurile de colagen si elastina din piele – pielea devine mai subtire si nu mai este la fel de ferma. Radiatiile UVB sunt mai puternice intre orele 10-16 si vara. Penetreaza doar stratul exterior al pielii si stimuleaza productia de melanina – acestea sunt legate de bronzare, dar si de petele maronii, fotoimbatranirea pielii si cancerul de piele.
Radiatiile UVC au lungime de unda scurta si in general sunt absorbite de catre stratul de ozon din atmosfera. Insa, expunerea chiar si foarte scurta la aceste radiatii produce arsuri, iar expunerea prelungita este extrem de periculoasa si poate fi fatala.
Radiatiile solare care ajung pe pamant sunt in general alcatuite din 95% UVA si 5% UVB – aceste procente depind de conditiile atmosferice, de regiune si de anotimp. De asemenea, depind de stratul de ozon atmosferic, de latitudine, altitudine (cu fiecare crestere a altitudinii cu 1000 m creste si nivelul UV cu 10%), conditii meteorologice (norii reduc din cantitatea de UV, dar nu complet), reflexie (apa reflecta 100% din radiatii, nisipul si asfaltul reflecta cam 25%, iar zapada reflecta 85%). Retineti ca radiatiile sunt prezente si in zilele friguroase si innorate.
Ce este indicele UV?
Indicele UV are rolul de a ne ajuta sa constientizam efectele radiatiilor si de a ne proteja. Se masoara pe o scala de la 1 la 11+, unde valoarea mai mare inseamna risc mai mare de efecte in urma expunerii la soare. De exemplu, un indice UV <2 este un indice scazut, cu risc mai redus de arsuri solare – insa, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai protejam, inclusiv cu crema de protectie, ochelari de soare, mai ales daca avem si pielea sensibila. Indicele UV de 3-5 este considerat moderat, indicele UV 6-7 este ridicat, indicele UV 8-10 este foarte ridicat, iar indicele 11+ este extrem.
Radiatiile UV si riscurile asupra sanatatii
Expunerea prelungita la radiatii UV poate afecta sanatatea pielii. Efectele pot fi rapide sau pot sa apara in timp. Cand vine vorba de efecte rapide, acestea sunt bronzarea, arsurile si productia de vitamina D. Efectele care pot sa apara in timp sunt cancerul de piele si fotoimbatranirea pielii. Arsurile solare sunt primul semn sever de expunere prelungita la soare. Productia de vitamina D este principalul efect benefic al soarelui pentru organism. Insa, este suficienta expunerea unor zone mici, ca mainile sau picioarele, timp de 15 minute pentru a beneficia de sinteza vitaminei D.
Fotoimbatranirea se manifesta prin uscarea pielii, aparitia ridurilor profunde, reducerea fermitatii si a elasticitatii si aparitia de pete pe piele. Radiatiile solare pot afecta si ochii, crescand riscul de inrosire, sensibilitate, fotokeratita, fotoconjunctivite, cataracta si cancere la ochi. De asemenea, expunerea prelungita la soare poate duce la insolatie si alergii solare. Insolatia se manifesta prin stari de ameteli, lesin, febra, edem, frisoane, greata.
Arsurile solare si bronzul
Ce sunt arsurile solare?
Melanina este pigmentul de la nivelul stratului superior de piele, ce ofera culoarea sa. Atunci cand stam la soare, creste productia de melanina – cu scopul de a ne proteja de radiatii. Insa, cand expunerea este prelungita si intensitatea radiatiilor este prea mare, nivelul de melanina nu poate face fata si nu poate bloca radiatiile, astfel ca apar arsurile solare. Productia de melanina depinde de factori geneticei, dar si de tipul de piele. Pielea mai inchisa la culoare se bronzeaza mai usor, iar pielea mai alba se arde mai usor si se inroseste.
Arsurile solare se manifesta prin inrosirea pielii in urma expunerii prelungite la soare. Inrosirea e data de cresterea aportului de sange si dilatarea vaselor de la suprafata. Inrosirea apare in general in decurs de cateva ore, dar si mai devreme. Efectul maxim apare la 8-12 ore dupa expunere. Pielea mai deschisa la culoare este expusa mai mult riscului de arsuri. Orice zona de piele poate fi afectata de arsuri. Simptomele includ inrosirea pielii, senzatie de caldura la atingere, usturimi si chiar dureri, mancarimi, aparitia unor vezicule la nivelul pielii (la cateva ore sau zile). Dupa cateva zile, aceste vezicule (daca sunt prezente) se pot sparge. Ulterior, cu sau fara vezicule, stratul exterior de piele incepe sa se cojeasca.
Atentie! Retineti ca desi aceste efecte sunt temporare si pielea se vindeca in final, afectarea la nivel celular este permanenta.
Ce facem in caz de arsuri solare?
In caz de arsuri solare, primul pas este sa opriti imediat expunerea la soare. Acoperiti pielea si imediat ce ajungeti acasa faceti un dus scurt, aplicand la final o crema hidratanta – sa nu contina petroleum, lidocaina sau benzocaina. Puteti cumpara de la farmacie si o crema speciala pentru arsuri solare. Pe arsuri puteti aplica apoi comprese reci pentru a reduce disconfortul – NU aplicati gheata. Puteti apela la antiinflamatoare pentru reducerea disconfortului, ca aspirina, ibuprofen sau naproxen. Se recomanda si produse de dupa plaja, cum ar fi produse cu aloe vera pentru vindecarea pielii. Consumati cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea si evitati sa mai expuneti pielea la soare pana cand nu este complet vindecata. Purtati haine lejere pentru a reduce disconfortul.
Totul despre bronzare
Bronzarea inseamna pigmentarea pielii in urma expunerii la radiatii ultraviolete. Pielea are numeroase functii importante si este cel mai mare organ al corpului. Ofera protectie impotriva anumitor factori mecanici, termici, chimici, fizici etc. De asemenea, are rol de excretie prin glandele sudoripare si secretie prin glandele sebacee. Alte functii ale pieli sunt functia senzoriala (la stimuli tactili, termici, durerosi), functia de aparare (inclusiv impotriva radiatiilor UV), mentinerea homeostaziei prin secretii sudorale si sustinerea functiei imune. Melanocitele sunt responsabile de sinteza melaninei. Aceasta are rolul de a oferi protectie impotriva efectelor date de expunerea prelungita la soare.
Bronzarea este mai exact raspunsul organismului la expunerea la radiatii ultraviolete. Apare dupa deteriorarea data de radiatii, cand creste productia de melanina – cu scopul de a proteja pielea. NU EXISTA BRONZ SANATOS – pielea bronzata este de fapt semnul ca aceasta a fost afectata.
Tipul de piele – cum influenteaza bronzarea si riscul de arsuri solare?
Medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard a creat prin anul 1975 sistemul de clasificare a tipurilor de piele, ce ii poarta acum numele. Conform acestui sistem, exista 6 tipuri de piele – in functie de anumite caracterisitici fizice si in ce masura pot fi afectate de soare. Tipurile de piele sunt influentate de predispozita genetica, de reactii pielii la soare si anumite obiceiuri ce tin de bronz si expunere.
Cele 6 tipuri de piele sunt:
- Tipul 1 de piele – piele foarta alba, tendinta spre pistrui, par blond deschis sau roscat, ochi albastri, verzi sau cenusii – risc mare de arsuri, pielea nu se bronzeaza de obicei si este extrem de sensibila la soare;
- Tipul 2 de piele – piele alb-bej, pistrui putini sau deloc, ochi caprui deschis sau alta nuanta deschisa, par blond sau saten – risc mare de arsuri solare, piele sensibila la soare, se poate bronza, dar rar;
- Tipul 3 de piele – piele bej, fara pistrui, ochi caprui, par castaniu – pielea se bronzeaza uneori, dar pot sa si apar arsuri, sensibiliatea la soare este moderata, iar bronzul apare treptat, pana la maroniu deschis;
- Tipul 4 de piele – piele maslinie sau creola, par inchis la culoare, ochi de culoare inchisa – pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsuri solare, iar sensibilitatea este mai redusa la soare;
- Tipul 5 de piele – pielea, parul si ochii au culori inchise, fiind tenul specific persoanelor mulatre – pielea se bronzeaza usor si foarte rar apar arsuri, nu este sensibila la soare;
- Tipul 6 de piele – piele foarte inchisa, parul este negru – pielea nu se arde si nu este sensibila la soare.
ATENTIE!
Nu trebuie sa neglijati masurile de protectie solara daca aveti pielea mai putin sensibila sau mai inchisa la culoare – riscul de cancer de piele NU este exclus. Folositi crema de protectie cu SPF cel putin 15 si protejati ochii purtand ochelari de soare.
Expunerea la soare si riscul de cancer de piele
Expunerea prelungita la soare creste riscul de cancer de piele prin afectarea ADN-ului celular. Aceasta afectare poate cauza mutatii ce pot duce la cancer. Daunele ADN-ului apar in urma arsurilor solare, dar si in urma bronzului. Bronzul este un semn ca pielea a fost deteriorata. Sursele de lumina UV sunt incadratate in categoria factorilor de risc pentru cancer – carcinogeni – de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, si anume melanomul, carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase. In general, se estimeaza ca 90% dintre cazurile de melanom sunt date de expunerea la radiatii UV. E important sa va examinati pielea periodic si sa mergeti la un control dermatologic. De asemenea, mergeti la medic daca depistati o modificare la nivelul pielii, inclusiv modificari ale alunitelor.
Citeste si 10 comportamente care iti afecteaza sanatatea fizica si mentala.
Cum ne protejam pielea de soare?
Evitati expunerea excesiva la soare!
In primul rand, puteti reduce riscul de deteriorare a pielii evitand expunerea excesiva la soare. Alegeti sa stati la umbra ori de cate ori este posibil si folositi cand este cazul o umbrela de soare. Evitati sa iesiti afara la orele amiezii, cand soarele este mai puternic, in general intre orele 10:00-16:00. Inainte de a iesi afara si de a planui activitati in aer liber, verificati valoarea indicelui UV pentru a preveni supraexpunerea la radiatii.
Crema de protectie solara
Crema de protectie solara trebuie aplicata zilnic pe zonele expuse la soare. Chiar si in timpul iernii aplicati crema hidratanta cu SPF pe fata. Alegeti o crema cu spectru larg de protectie – UVA si UVB. Crema e bine sa fie rezistenta la apa si sa aiba factor de protectie de cel putin 30. Aplicati crema cu 15-30 minute inainte de a iesi din casa, pentru a incepe sa fie eficienta cand ajungeti afara. Mai ales cand sunteti la plaja, aplicati suficienta crema pe toate zonele expuse, inclusiv pe urechi, pe scalp daca sunt zone fara fire de par etc.
Crema trebuie reaplicata la fiecare 2 ore aproximativ, dupa ce inotati sau in cazul in care transpirati mult. E bine sa folositi si un balsam de buze cu SPF 30 pentru a proteja buzele. Retineti ca daca alegeti un SPF mai mare, asta NU inseamna ca puteti sa va expuneti prelungit la soare sau ca nu mai e nevoie sa reaplicati produsul.
Ingredientele din cremele de protectie solara
Cremele de protectie solara contin anumite ingrediente ce actioneaza ca ecrane solare sau ca filtre. Cele care actioneaza ca ecrane blocheaza radiatiile si le reflecta, fiind elemente anorganice ca dioxid de titan sau oxid de zinc. Cele care actioneaza ca filtre vor absorbi radiatiile si sunt elemente organice sau chimice. Produsele de protectie solara ce actioneaza ca filtre pot contine ingrediente ca oxibenzona, avobenzona, octocrilina, octinoxat, homosalat. In general, aceste produse sunt mai usor de aplicat pe piele, insa variantele care blocheaza radiatiile (cu dioxid de titan sau oxid de zinc) sunt mai indicate pentru cei cu piele sensibila, pentru ca reflecta razele. Retineti ca niciun produs de protectie solara NU blocheaza complet razele si nu ofera protectie 100%.
Ce inseamna SPF?
SPF sau factorul de protectie solara masoara cantitatea de energie solara necesara pentru a provoca arsuri atunci cand se foloseste un produs de protectie solara in comparatie cu pielea neprotejata. O protectie solara cu un SPF de 30, atunci cand este utilizata conform instructiunilor, impiedica 97% dintre razele UV sa ajunga pe piele. SPF 50 blocheaza 98% dintre raze. Este important sa retinem ca, desi un SPF mai mare ofera mai multa protectie, acestea nu dureaza mai mult decat in cazul unui SPF mai mic, asa ca trebuie sa aplicati din nou produsul, la fel de des.
Citeste si 10 obiceiuri sanatoase – moduri prin care sa ne imbunatatim starea de bine si sanatatea.
Imbracamintea potrivita
In zilele foarte calduroase, este recomandat sa purtati haine care sa va protejeze pielea de radiatii – bluze cu maneci lungi, pantaloni lungi, dar sa fie lejere si vaporoase. Purtati o palarie cu boruri largi pentru a proteja fata si gatul. Optati pentru haine din tesaturi cat mai naturale, ca inul sau bumbacul. In cazul unei expuneri crescute la soare, alegeti imbracaminte ce ofera protectie suplimentara UV. Tesaturile mai dense si mai grosute impiedica mai bine trecerea razelor decat tesaturile largi. De asemenea, hainele de culori mai inchise absorb mai bine radiatiile UV, desi se pot incalzi mai usor de la soare.
Ochelarii de soare
Ochelarii de soare sunt o necesitate in zilele foarte calduroase sau cand sunteti expus la soare. Radiatiile UV pot afecta sanatatea ochilor si pot creste riscul de cataracta, cancer la nivelul ochilor etc. Alegeti ochelari de protectie cu absorbtie UV 99-100%, cu specificatia „UV400” sau „100% protectie UV” si care sa indeplineasca standardele europene. Ochelarii de soare sunt importanti si pentru copii. Trebuie sa fie fara pete, zgarieturi sau crapaturi si cat mai mari – ca acopere cat mai bine zona ochilor. Se recomanda sa fie de obicei din material rezistent cu functii optice, care sa absoarba radiatiile UVA si UVB. Retineti ca daca lentilele ochelarilor sunt foarte intunecate, asta nu inseamna ca ofera neaparat si protectie UV. Din contra, daca sunt foarte intunecate, dar fara protectie UV, pot fi chiar mai daunatoare, pentru ca duc la dilatarea pupilei si cresc vulnerabilitatea la efectele radiatiilor.
Referinte:
(1) https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/ultraviolet-uv-radiation
(2) https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html
(3) https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
(4) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses
(5) https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
(6) https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-sun-protection
(7) https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
Sursa foto: Pexels