Ce contine ghimbirul si ce beneficii poate avea asupra sanatatii? Afla din urmatorul articol, precum si cateva recomandari de consum.

CUPRINS:

1. Ghimbirul – beneficii
2. Ghimbirul poate avea efecte adverse?
3. Cum poate fi consumat ghimbirul?

Ghimbirul – beneficii

Ghimbirul (Zingiber officinale) contine uleiuri esentiale si rasini – ce ofera gustul si mirosul specific. Acestea sunt, de asemenea, responsabile pentru utilizarile sale medicinale. Ghimbirul poate fi folosit proaspat, uscat, sub forma de pudra, ulei sau suc.

Ce beneficii are radacina de ghimbir? Cele mai multe dintre beneficiile pentru sanatate provin din gingerol, principalul compus bioactiv din radacina de ghimbir. Cercetarile (studii de laborator in mare parte) indica faptul ca gingerolul ar putea proteja sanatatea in mai multe moduri – are unele proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si antioxidare. Cativa alti compusi bioactivi din radacina de ghimbir includ paradol, shagaol, zingeron si flavonoizi.

Mirosul si aroma unica a ghimbirului provin din uleiurile sale natural. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir. Este responsabil pentru multe dintre proprietatile medicinale ale ghimbirului. Are efecte antiinflamatorii si antioxidante puternice. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantitati in exces de radicali liberi in organism.

nutrientii din ghimbir

Iata cateva beneficii pentru sanatate ale ghimbirului:

Ghimbir –  poate fi benefic pentru digestie

Ghimbirul poate fi eficient in caz de disconfort gastric si balonare. Gimbirul poate fi util, deoarece ajuta la cresterea modului in care alimentele se misca prin tractul gastro-intestinal, numita motilitate gastrica, si blocheaza receptorii serotoninei din mucoasa intestinala. Unele cercetari indica faptul ca enzimele din ghimbir pot ajuta organismul sa descompuna si sa elimine acest gaz, oferind ameliorarea oricarui disconfort. Ghimbirul pare sa aiba, de asemenea, efecte benefice asupra enzimelor tripsina si lipaza pancreatica, care sunt importante pentru digestie. In plus, poate ajuta la cresterea miscarii prin tractul digestiv, astfel ca poate ameliora sau preveni constipatia.

Se crede ca golirea intarziata a stomacului este un factor major implicat in aparitia indigestiei. Unele studii sugereaza ca ghimbirul accelereaza golirea stomacului. Ghimbirul pare sa accelereze golirea stomacului, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie si disconfort gastric asociat. Poate fi consumat sub forma de ceai sau medicii recomanda uneori suplimente pe baza de ghimbir.

Ghimbir pentru reducerea starilor de greata

Ghimbirul poate ajuta in caz de greata, inclusiv greturi matinale, rau de miscare si chiar efecte secundare ale unor regimuri de chimioterapie. Poate ajuta la ameliorarea starilor de greata si a varsaturilor pentru persoanele supuse anumitor tipuri de interventii chirurgicale. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, in caz de greata asociata chimioterapiei, dar sunt necesare mai multe studii in acest sens. De asemenea, poate fi benefic pentru greturile din sarcina – greturi matinale. Insa, desi ghimbirul este considerat sigur, discutati cu medicul inainte de a consuma cantitati mari de ghimbir daca sunteti gravida.

Efectul antiinflamator al ghimbirului

Ghimbirul are efect antiinflamator, mai ales la nivel celular. Exista, de asemenea, dovezi ca poate reduce inflamatia la persoanele cu osteoartrita. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili exact cat de mult ghimbir ar trebui sa consumam, insa, pentru a reduce inflamatia. Si ghimbirul gatit sub diferite forme contine compusi antiinflamatori, dar gingerolul se transforma atunci cand este incalzit – astfel ca nu mai este la fel de eficient. Studiile sugereaza ca ghimbirul a fost legat mai degraba de ameliorarea inflamatiei pe termen lung decat de ameliorarea imediata.

beneficii ghimbir

Beneficii cardiovasculare ale ghimbirului

Beneficiile ghimbirului pentru sanatatea inimii provin din compusii sai antiinflamatori. Inflamatia cronica este daunatoare pentru sistemul cardiovascular, asa ca alimentele antiinflamatoare precum ghimbirul pot ajuta in acest sens.

Ghimbir pentru raceala si gripa

ghimbir pentru raceala

Ceaiul cu ghimbir, lamaie si miere este adesea consumat in caz de simptome de raceala sau gripa. Ghimbirul poate avea o serie de beneficii pentru simptomele de raceala si gripa – poate calma disconfortul in gat si poate reduce congestia nazala. Datorita efectului diaforetic, poate favoriza transpiratia.

Ghimbirul – are efect anticancerigen?

Ghimbirul nu ofera proteine ​​sau alti nutrienti, dar este o sursa importanta de antioxidanti. Studiile au aratat ca, din acest motiv, ghimbirul poate reduce diferite tipuri de stres oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci cand in organism se acumuleaza prea multi radicali liberi. Radicalii liberi sunt substante toxice produse in urma metabolismului. Organismul trebuie sa elimine radicalii liberi pentru a-i impiedica sa provoace daune celulare care pot duce la o serie de boli, inclusiv cancer. Antioxidantii alimentari ajuta organismul sa scape de radicalii liberi. Ghimbirul contine substanta gingerol, care pare sa aiba efecte protectoare impotriva cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii in acest sens.

efecte adverse ghimbir

Ghimbirul poate avea efecte adverse?

In general, ghimbirul este sigur pentru consum. Insa, in cantitati crescute poate cauza arsuri la stomac, diaree, eructatii si disconfort gastric general. De asemenea, in cantitati crescute poate cauza iritatii la nivelul gurii si gatului. Nu exista interactiuni majore cu alimente sau medicamente. Insa, unele date sugereaza ca poate modifica efectele diluantilor sangvini (anticoagulante). Discutati cu medicul inainte de a consuma cantitati mai mari de ghimbir daca luati medicamente care dilueaza sangele.

pudra de ghimbir

Cum poate fi consumat ghimbirul?

Ghimbirul proaspat are gust picant-dulce, in timp ce ghimbirul uscat are un gust mai intepator.Puteti cumpara ghimbir in forma proaspata, uscata sau pudra. Ceaiul de ghimbir ofera, de asemenea, beneficii pentru sanatate, mai ales pentru stari de greata. Cand alegeti ghimbir proaspat, acesta trebuie sa fie ferm, nu moale, cu pulpa galbena. De asemenea, coaja nu trebuie sa fie  deteriorata, cu pete decolorate sau o textura moale. Radacina de ghimbir se mentine proaspata in frigider timp de aproximativ 3 saptamani.

Puteti folosi ghimbir in retete cu legume, carne si peste, in supe, retete cu orez, sosuri pentru felurile principale, sosuri pentru salate. De asemenea, poate fi adaugat in deserturi, smoothie-uri si chiar clatite si ceai. Se adauga frecvent si in limonada – limonada cu ghimbir, dar si in sucuri de fructe. Poate fi consumat si sub forma de suc diluat – suc de ghimbir.

Referinte:
(1) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Ginger
(2) https://health.clevelandclinic.org/ginger-health-benefits/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#takeaway

Leave a comment