Iata ce beneficii pot avea suplimentele de Ginkgo biloba, cand se recomanda, ce rol au, posibile efecte adverse si recomandari de utilizare.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are Ginkgo Biloba?
2. Efecte secundare posibile
3. Recomandari de utilizare

Ce beneficii are Ginkgo Biloba?

Suplimentele de Ginkgo biloba sunt extracte naturale derivate din frunzele arborelui de Ginkgo. Acest extract contine doi constituenti principali, flavonoide si terpenoide, care au proprietati antioxidante puternice. Se crede ca acestea pot ajuta la incetinirea progresiei anumitor boli legate de varsta, prevenind deteriorarea tesuturilor, a celulelor si ADN-ului. Beneficiile pentru sanatate ale suplimentelor de Ginkgo provin din proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. De asemenea, poate creste fluxul sangvin si poate juca un rol in modul in care functioneaza neurotransmitatorii din creier.

Ginkgo biloba contine niveluri ridicate de flavonoide si terpenoide, care sunt compusi cunoscuti pentru efectele lor antioxidante puternice. Antioxidantii combat sau neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Beneficiile si utilizarile suplimentelor de Ginkgo biloba pot include:

  • sustinerea activitatii cognitive – imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare;
  • imbunatatirea functiei vasculare, a fluxului sangvin si a sanatatii vaselor de sange;
  • sustinerea functiei imunitare datorita mecanismelor de detoxifiere;
  • reducerea tulburarilor comune de dispozitie, cum ar fi anxietatea;
  • reducerea durerilor de cap si a migrenelor;
  • imbunatatirea libidoului;
  • imbunatatirea calitatii somnului;
  • scaderea simptomelor cauzate de tulburari ale urechii, cum ar fi afectarea auzului, ameteli si tinitus.

suplimente de ginkgo

Beneficii pentru sanatatea cognitiva

Cercetarile arata ca Ginkgo poate oferi protectie impotriva tulburarilor cognitive si poate sustine functia creierului, in special in randul persoanelor cu Alzheimer, dementa sau probleme vasculare. Multe dintre beneficiile suplimentelor de Ginkgo biloba pentru sanatatea creierului se bazeaza pe faptul ca au rol antiinflamator care creste activitatea antioxidanta, scade stresul oxidativ si imbunatateste circulatia.

De asemenea, se crede ca aceasta planta are potentialul de a imbunatati transmiterea semnalelor nervoase responsabile de memorie, starea de spirit,  reglarea batailor inimii si sanatatea ochilor. Ginkgo imbunatateste circulatia in capilare, ceea ce are ca rezultat o oxigenare mai eficienta a celulelor. Ginkgo actioneaza asupra creierului prin cresterea circulatiei si a fluxului sangvin, ceea ce imbunatateste capacitatea de luare a deciziilor si  puterea de concentrare. Deoarece are si proprietati antiinflamatorii si antioxidante, aceasta planta poate ajuta si la prevenirea oboselii mentale.

Datorita imbunatatirii circulatiei la nivelul creierului si imbunatatirii capacitatii cognitive, suplimentele de Ginkgo pot preveni, de asemenea, deteriorarea neuronilor. Acest lucru poate ajuta la prevenirea pierderilor de memorie, mai ales pentru adultii in varsta.

Combaterea anxietatii

Ginkgo biloba poate ajuta la atenuarea simptomelor de anxietate. Se crede ca suplimentele de Ginkgo biloba pot reduce simptomele de anxietate generalizata. Utilizarea acestor suplimente poate ajuta organismul sa faca fata nivelurilor crescute de cortizol si adrenalina, care sunt produse atunci cand corpul este supus unui stres crescut. Prin urmare, persoanele care sufera de anxietate pot beneficia de pe urma administrarii de Ginkgo biloba, deoarece ii poate ajuta sa gestioneze stresul mai eficient. In plus, datorita influentei asupra echilibrelor hormonale, Ginkgo poate preveni schimbarile bruste de dispozitie, ceea ce poate scadea riscul de a dezvolta depresie.

Reducerea simptomelor de sindrom premenstrual

Unele cercetari au indicat efecte pozitive ale administrarii de suplimente de Ginkgo asupra reducerii simptomelor de sindrom premenstrual  – cum ar fi schimbari de dispozitie, dureri de cap, anxietate, oboseala si dureri musculare. Cercetarile preliminare indica faptul ca Ginkgo poate ajuta la tratarea simptomelor fizice, dar si psihologice ale sindromului premenstrual (PMS). Sunt necesare insa cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine relatia cauza-efect dintre Ginkgo biloba si simptomele de sindrom premenstrual.

Mentinerea sanatatii ochilor

Desi sunt necesare mai multe studii, suplimentele de Ginkgo pot fi benefice pentru sanatatea ochilor. Nu exista multe cercetari, dar rezultatele de pana acum indica faptul ca Ginkgo biloba poate imbunatati vederea.  Datorita capacitatii de a imbunatati circulatia sangvina si de a elimina radicalii liberi, Ginkgo biloba poate ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorarii zonelor fragile ale ochiului (cum ar fi corneea, macula si retina). Aceasta planta poate fi folosita pentru a preveni deteriorarea vederii, in special la persoanele cu antecedente de glaucom sau degenerescenta maculara.

rol ginkgo biloba

Ar putea imbunatati libidoul

Unele surse indica faptul ca suplimentele de Ginkgo pot fi folosite pentru a gestiona disfunctia sexuala, cum ar fi disfunctia erectila sau libidoul scazut. Ginkgo are capacitatea de a imbunatati nivelul sangvin de oxid nitric, care imbunatateste circulatia prin dilatarea vaselor de sange. Ca rezultat, aceste suplimente pot fi, de asemenea, utile pentru tratarea diferitelor simptome ale disfunctiei sexuale prin imbunatatirea fluxului sangvin catre acele zone ale corpului.

Reducerea migrenelor

In medicina traditionala chineza, Ginkgo biloba este un tratament foarte popular pentru dureri de cap si migrene. Foarte putine cercetari sunt disponibile insa cu privire la capacitatea suplimentelor de Ginkgo de a trata durerile de cap. Cu toate acestea, in functie de cauza principala a durerii de cap, aceasta planta poate ajuta. In plus, daca o durere de cap este legata de fluxul sangvin redus sau vasele de sange inguste, capacitatea acestor suplimente de a dilata vasele de sange poate imbunatati simptomele. Insa, unele migrene sunt cauzate de dilatarea excesiva a vaselor de sange. In aceasta situatie, suplimentele de Ginkgo pot avea efect redus sau deloc.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Anumite studii au aratat ca suplimentele de Ginkgo pentru persoanele cu risc crescut de boli de inima pot ajuta la reducerea formarii de placi aterosclerotice. Ginkgo poate provoca o vasodilatatie usoara a vaselor de sange, ceea ce poate scadea presiunea arteriala in vase si inima. Prin urmare, se poate observa o usoara scadere a tensiunii arteriale, in special la persoanele cu antecedente de hipertensiune arteriala. Pe langa scaderea tensiunii arteriale, Ginkgo poate preveni si formarea de trombi sau cheaguri. Acest lucru ajuta la scaderea presiunii din interiorul inimii, ceea ce ajuta inima sa functioneze mai eficient.

Efecte secundare posibile

Ginkgo biloba este considerat un supliment sigur atunci cand este luat in doze moderate. Frunza de ginkgo neprocesata contine acizi ginkgolici care sunt toxici. Hipersensibilitatea la preparatele de ginkgo este o contraindicatie. Suplimentele de Ginkgo biloba sunt in general bine tolerate, efectele secundare fiind rare, de obicei usoare. Acestea pot include greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, ameteli, palpitatii, stari de neliniste, slabiciune sau eruptii cutanate. Cele mai multe studii s-au concentrat asupra efectelor suplimentelor de Ginkgo atunci cand sunt luate timp de cateva luni, dar nu pe termen lung. Este important sa discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de Ginkgo biloba.

Este posibil ca acest extract sa interactioneze cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulante si agenti antiplachetari. Poate interfera cu recuperarea dupa interventii chirurgicale sau in caz de rani grave. Nu utilizati acest supliment daca luati unele medicamente, inclusiv diluanti sangvini (warfarina, aspirina), unele antidepresive si antiinflamatoare nesteroidiene.

beneficii ginkgo biloba

Recomandari de utilizare

Ginkgo biloba poate fi gasita sub forma de capsule, tablete, extract lichid sau frunze uscate procesate (pentru ceai). In general vorbim despre extract standardizat de Ginkgo biloba. Poate dura intre 4 -6 saptamani pentru a vedea orice efecte ale suplimentelor, in functie de afectiunea pe care incercati sa o tratati. Efectele par sa fie dependente de doza – cu cat luati mai mult, cu atat puteti vedea rezultate mai mari – desi este important sa respectati cu atentie dozele recomandate. In functie de afectiune, dozele pot varia de la 40 la 360 mg zilnic. In mod ideal, suplimentele de Ginkgo biloba ar trebui luate in timpul meselor, pentru a permite o absorbtie optima.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2003/0901/p923.html
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105
(3) https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2318-10-14
(4) https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits

Leave a comment