Citeste mai jos despre gonartroza – care sunt simptomele acestei afectiuni, factorii de risc, ce implica metodele de tratamente folosite si ce rol au.
CUPRINS:
1. Ce este gonartroza?
2. Cauzele gonartrozei
3. Care sunt simptomele?
4. Cum este pus diagnosticul de gonartroza?
5. Ce implica tratamentul?
Ce este gonartroza?
Gonartroza este osteoartrita articulatiei genunchiului. Este o boala degenerativa cauzata de afectarea cartilajului. In aproximativ jumatate dintre cazuri, problema afecteaza ambii genunchi. Este cauzata de uzura cartilajului de la nivelul genunchiului. Cartilajul stabilizeaza genunchiul si il protejeaza impotriva daunelor cauzate de contactul cu osul. Afectarea cartilajului poate restrictiona miscarea si poate cauza durere severa. In caz de gonartroza, diferitele structuri care alcatuiesc articulatia genunchiului sunt deteriorate. Forma oaselor se poate schimba si se pot dezvolta excrescente osoase, numite osteofite (ciocuri osoase).
Etapele gonartrozei includ:
- etapa biomecanica;
- etapa cartilaginoasa;
- etapa sinoviala;
- etapa osoasa;
- deformare artrozica.
Procesul bolii incepe inainte ca simptomele – durere, rigiditate si restrictia miscarii – sa fie observate. Din cauza asta si a faptului ca osteoartrita genunchiului este o boala progresiva, este esential sa obtineti un diagnostic si un tratament adecvat cat mai curand posibil.
Cauzele gonartrozei
In cele mai multe cazuri, gonartroza este data de uzura cartilajului din articulatia genunchiului din cauza inaintarii in varsta. Motivul principal pentru aceasta uzura este scaderea in timp a capacitatii corpului de a repara daune minore. Artroza poate aparea si la o varsta mai frageda din cauza predispozitiilor genetice sau a suprasolicitarii genunchiului.
Principalul factor de risc este excesul de greutate. Excesul de greutate sau obezitatea joaca un rol major, deoarece indicele de masa corporala mai mare de 27 (supraponderal) tripleaza riscul de gonartroza. Alti factori de risc includ:
- alinierea necorespunzatoare a picioarelor;
- leziuni la genunchi;
- stres permanent in rutina zilnica la nivelul genunchiului;
- sporturi de mare impact;
- tulburari metabolice;
- anumite dezechilibre hormonale;
- afectiuni inflamatorii.
De asemenea, se crede ca exista un risc genetic.
Care sunt simptomele?
O articulatie a genunchiului afectata de artrita poate fi dureroasa si inflamata – durere la nivelul genunchiului. In general, durerea apare treptat in timp, desi este posibil si un debut brusc. Exista si alte simptome:
- umflare si rigiditate – articulatia poate deveni rigida si umflata, ceea ce face dificila indoirea si indreptarea genunchiului;
- gama limitata de miscare;
- durerea si umflarea pot fi mai severe dimineata sau dupa odihna;
- activitatea intensa poate provoca aparitia durerii;
- mers schiopatat.
In timp ce unii pacienti nu simt niciodata dureri si sufera doar de restrictii minore de miscare, altii pot avea dureri si restrictii severe. Unii pacienti vor experimenta simptome care dispar de la sine dupa un timp. Gonartroza nu trebuie neaparat sa provoace probleme, chiar si pentru o persoana care este predispusa genetic.
Durerea este mai intensa de obicei cand persoana sta mult in picioare, cand se ridica de pe scaun, cand sta mult pe scaun, cand se apleaca sau coboara scarile. Durerea apare de obicei in partea din fata a articulatiei. Atunci cand durerea este intensificata mult de miscare, pacientul are tendinta de a evita activitatea fizica de orice fel, ceea ce poate duce in timp la reducerea mobilitatii.
Cum este pus diagnosticul de gonartroza?
In timpul consultatiei, medicul va discuta despre simptomele pe care le aveti si istoricul medical, va efectua un examen fizic si, eventual, va recomanda teste de diagnosticare, cum ar fi radiografii sau analize de sange.
In timpul examinarii fizice, medicul va cauta semne precum:
- umflarea articulatiilor, caldura sau roseata;
- sensibilitate in jurul genunchiului;
- afectarea miscarii;
- instabilitatea articulatiei;
- crepitus sau o senzatie de zgomot in interiorul articulatiei la miscare;
- durere atunci cand greutatea este pusa pe genunchi;
- probleme la mers.
Radiografia la genunchi poate oferi imagini detaliate ale structurilor dense, cum ar fi osul. Poate arata o ingustare a spatiului articular, modificari ale osului si formarea de pinteni ososi. De asemenea, medicul va poate recomanda analize de sange pentru a determina ce tip de artrita aveti. Examinarea RMN si ecografiile ajuta, de asemenea, la analiza structurilor. In plus, artroscopia genunchiului poate ajuta in unele cazuri la diagnosticarea, dar si tratarea problemelor articulare.
Artroza este in general clasificata in 5 grade diferite de severitate conform sistemului Kellgren-Lawrence:
- Gradul 0: fara semne de artroza;
- Gradul 1: forma minora – ingustarea minora a spatiului articular;
- Gradul 2: forma usoara – ingustarea minora a spatiului articular si usoare neregularitati la nivelul suprafetei articulare;
- Gradul 3: forma moderata – ingustarea pronuntata a spatiului articular si neregularitati substantiale in suprafata articulara;
- Gradul 4: forma severa – ingustarea pronuntata a spatiului articular si deformare/necroza (moartea celulelor osoase) in zonele articulare.
Ce implica tratamentul?
Gonartroza nu poate fi vindecata, dar exista tratamente care ajuta la gestionarea simptomelor. Tratamentul pentru gonartroza poate fi impartit in management nechirurgical si chirurgical. Tratamentul initial incepe cu modalitati nechirurgicale si se trece la tratamentul chirurgical atunci cand metodele initiale nu mai sunt eficiente. Aceste interventii nu modifica procesul de baza al bolii, dar pot diminua substantial durerea si dizabilitatea.
Stilul de viata si recomandari pentru gonartroza
Este important ca pacientul sa reduca excesul de greutate corporala, sa aiba un stil de viata activ si un stil alimentar sanatos. Pot fi recomandate uneori planuri alimentare ca dieta mediteraneana sau dieta antiinflamatoare. Se recomanda un aport crescut de alimente bogate in grasimi sanatoase, vitamina C, vitamina D, vitamina A etc. Limitati consumul de produse cu zahar, grasimi saturate, carbohidrati rafinati.
Pierderea in greutate este esentiala in toate etapele osteoartritei genunchiului. Cea mai buna recomandare pentru a obtine scaderea in greutate este controlul alimentatiei si exercitiile fizice cu impact redus. In timp ce sporturile cu impact redus, cum ar fi inotul sau ciclismul, pot reduce durerea, sporturile de mare impact (ce pun stres pe articulatii), cum ar fi fotbalul sau tenisul, pot contribui la o deteriorare a starii. Asigurati-va ca purtati mereu incaltaminte corespunzatoare – de preferinta cu o talpa moale, groasa, captusita, care absoarbe socul.
Kinetoterapie si fizioterapie pentru gonartroza
Tratamentul de prima linie pentru toti pacientii cu osteoartrita simptomatica a genunchiului include educatia pacientului si terapia fizica. S-a demonstrat ca o combinatie de exercitii supravegheate si un program de exercitii la domiciliu are cele mai bune rezultate. Aceste beneficii se pierd dupa 6 luni insa daca exercitiile sunt intrerupte. Un kinetoterapeut va evalua cu atentie genunchiul si apoi va stabili un program individual de exercitii de reabilitare pentru a va ajuta sa va intariti muschii genunchiului si ai picioarelor.
Reabilitarea pentru gonartroza este o faza cheie a tratamentului. Este esentiala pentru restabilirea functiei genunchiului si ameliorarea simptomelor. De asemenea, gimnastica medicala si masajul pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Pot fi recomandate uneori si alte proceduri, precum hidrokinetoterapie, terapii cu ultrasunete, parafina etc. Balneoterapia poate fi de ajutor pentru ameliorarea durerii si imbunatatirea mobilitatii. Se recomanda statiuni balneoclimaterice cu ape sulfuroase, iodurate, ape sarate clorurate sau ape cu oligominerale.
Orteze
Ortezele trebuie alese in functie de recomandarile medicului. Ajuta la redistribuirea fortelor de greutate asupra genunchilor. De asemenea, pot fi recomandate uneori bastoane pentru a reduce presiunea asupra genunchiului.
Medicamente pentru controlul simptomelor
Medicamentele pot fi sub forma de comprimate sau geluri/creme. Analgezicele nu pot vindeca osteoartrita, dar pot ajuta la ameliorarea durerii si a rigiditatii si la imbunatatirea calitatii vietii. Cremele si gelurile sunt de obicei primele analgezice pe care medicul le va recomanda. Acestea contin de obicei substante analgezice si antiinflamatoare. Retineti ca medicamentele antiinflamatoare nu trateaza boala, dar reduc durerea si inflamatia, imbunatatind calitatea vietii. De asemenea, pot fi recomandate unguente pentru gonartroza pe baza de capsaicina.
Suplimente
Glucozamina si sulfatul de condroitina sunt disponibile ca suplimente alimentare. Sunt componente structurale ale cartilajului articular si pot fi administrate si ca supliment ce sustine sanatatea cartilajului.
Infiltratii intraarticulare
Injectiile intraarticulare pe baza de corticosteroizi pot fi utile pentru osteoartrita simptomatica a genunchiului, mai ales acolo unde exista o componenta inflamatorie considerabila. Administrarea corticosteroidului direct in genunchi poate reduce inflamatia locala asociata cu osteoartrita si poate minimiza efectele sistemice ale steroidului.
Se pot recomanda si infiltratii cu acid hialuronic pentru gonartroza – o alta optiune injectabila pentru osteoartrita genunchiului. Acidul hialuronic este o componenta importanta a lichidului sinovial si a cartilajului articular. Livrarea locala in articulatie actioneaza ca un lubrifiant si poate ajuta la cresterea productiei naturale de acid hialuronic in articulatie. De asemenea, pot fi recomandate infiltratii cu PRP sau plasma imbogatita cu trombocite.
Interventia chirurgicala
Interventiile chirurgicale sunt efectuate de obicei cand masurile nechirurgicale nu dau rezultate sau in unele stadii avansate ale bolii. Procedurile chirurgicale pentru gonartroza pot include artroscopie, osteotomie sau artroplastie.
Referinte:
(1) https://www.arthritis-health.com/types/osteoarthritis/what-knee-osteoarthritis
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
(3) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/arthritis-of-the-knee/
(4) https://www.aafp.org/afp/2011/0601/p1287.html