Iata cat de importanta este grija de sine, ce beneficii are pentru sanatatea mentala si fizica, precum si importanta timpului petrecut cu sine.

CUPRINS:

1. Ce inseamna grija de sine?
2. Timp pentru sine – importanta pentru sanatate

Ce inseamna grija de sine?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai multe cazuri de boli cronice pot fi prevenite. Principalii factori care contribuie la bolile cronice sunt alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si fumatul. De aceea, cu totii trebuie sa adoptam un STIL DE VIATA SANATOS, sa avem grija de sanatatea noastra fizica si mentala si sa prioritizam grija de sine.

Grija de sine nu este un moft. Este important sa avem grija de noi pentru a putea avea apoi grija si de ceilalti. Grija de sine este un termen general care descrie tot ceea ce facem in mod deliberat pentru bunastarea noastra mentala, fizica si emotionala. Este o parte importanta a unui stil de viata sanatos. Grija fata de sine inseamna a ne identifica propriile nevoi si a le implini.

Citeste si: Fericirea si sanatatea – ce ne face fericiti?

grija fata de sine beneficii

Grija de sine la nivel fizic

Grija de sine la nivel fizic inseamna in primul rand alimentatie sanatoasa, miscare si somn de calitate. De asemenea, se poate referi la o serie de practici. Poate include si activitati de baza din viata de zi cu zi, precum igiena si ingrijirea corpului, rutina de ingrijire a tenului, igiena dentara etc. In primul rand, este important sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa dezvoltam o relatie sanatoasa cu mancarea si sa mancam constient. Activitatea fizica regulata este la fel de importanta pentru mentinerea sanatatii fizice si mentale. Cercetarile au aratat ca exercitiile fizice regulate cresc nivelul de serotonina din corp, imbunatatind semnificativ starea de spirit si energia.

Este important sa acordam atentie somnului – sa ne stabilim un program de somn adaptat in functie de nevoile noastre, dar sa ne asiguram ca dormim 7-9 ore pe noapte. De asemenea, este important sa ne stabilim o rutina relaxanta si sanatoasa inainte de culcare. La fel de important este sa mergem la controale medicale de rutina si sa gestionam toate problemele de sanatate cu care ne confruntam.

Citeste si: Ce riscuri are sedentarismul si cum putem avea un stil de viata mai activ?

timp pentru sine

Grija de sine la nivel emotional

Grija de sine la nivel emotional se concentreaza pe asigurarea faptului ca nevoile noastre emotionale sunt indeplinite si protejate. Cateva strategii eficiente pentru grija de sine la nivel emotional sunt practicarea yoga, masajul, o baie relaxanta, socializarea etc. Grija de sine inseamna, de asemenea, sa va acordati timp pentru activitati importante pentru voi, ca practicarea unui hobby, o plimbare etc.

Un alt aspect important este recunostinta si aprecierea. Asta inseamna sa ne concentram pe aspectele pozitiv si sa apreciem ceea ce este bun in viata noastra. De asemenea, invata sa spui NU, pentru a preveni epuizarea fizica si emotionala. Un aspect important il constituie si managementul stresului – cum sa iti gestionezi reactiile emotionale la lucrurile din viata, tehnici de mindfulness si abordari minte-corp precum yoga si tai chi.  Grija de sine inseamna si activitati de stimulare a functiei cognitive si activitati de dezvoltare personala – autocunoastere, imbunatatirea relatiilor, dezvoltarea anumitor abilitati etc.

Un alt aspect al ingrijirii de sine este stabilirea unor limite sanatoase in relatiile cu cei din jur, timp cu sine, echilibrul intre viata personala si cea profesionala, socializare, timp de calitate petrecut cu cei dragi, dar si psihoterapia – care ne poate ajuta sa ne gestionam mai bine emotiile, sa ne intelegem gandurile, tiparele de gandire si sa facem fata anumitor provocari emotionale pentru imbunatatirea starii de bine.

Citeste si: 10 Obiceiuri sanatoasa pentru imbunatatirea starii de bine.

Ce NU inseamna grija fata de sine

Grija fata de sine nu inseamna egoism sau pierdere de timp, nu este un moft si nu trebuie privita ca un lucru pe care il faci doar daca ai timp. De asemenea, nu trebuie privita ca o recompensa care poate fi castigata odata ce alte sarcini sunt indeplinite. Grija de sine, daca este practicata in mod corespunzator, trebuie sa fie o parte integranta a vietii tale de zi cu zi. Imbunatatirea sanatatii tale emotionale, fizice si spirituale prin grija de sine este fundamentul sanatatii si bunastarii generale.

Retineti!

Grija de sine are o serie de beneficii, dintre care majoritatea sunt interconectate. Poate imbunatati sanatatea fizica, poate reduce stresul si anxietatea, ajuta la imbunatatirea starii de spirit, poate creste stima de sine si ne protejeaza sanatatea mentala. Desigur, grija de sine nu este un substitut pentru controalele medicale si ajutorul de specialitate.

importanta timpului cu sine

Timp pentru sine – important pentru sanatate

Tuturor ni se intampla sa ne gandim ca am vrea sa facem ceva, dar apoi ne spunem ca nu avem timp pentru asta. Este important sa ne facem timp pentru a avea grija de noi si sa petrecem timp cu noi insine. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de oameni in jurul nostru si de relatii sociale. Insa, la fel de important este sa petrecem si timp cu noi insine. Asta nu inseamna sa ne izolam social si sa alegem sa fim mereu singuri.

Anumite momente de solitudine ne ajuta sa ne relaxem, sa ne limpezim mintea, sa ne deconectam de la rutina zilnica si sa ne revitalizam mintea si trupul. Unele momente de singuratate ne pot ajuta sa ne imbunatatim ulterior relatiile sociale, puterea de concentrare, creativitatea. De asemenea, timpul cu sine poate inseamna timp de auto-cunoastere, de a ne observa mai atent gandurile si sentimentele.

timp cu sine activitati relaxante

Exemple de activitati pentru timpul cu sine

Timpul petrecut cu sine inseamna a ne oferi cateva momente de relaxare, in care sa ne putem detasa de la rutina obisnuita. Fiecare persoana este unica si are propriile sale nevoi. Astfel, in timpul petrecut cu sine este important sa faci ceea ce functioneaza pentru tine si te ajuta. Poate fi util sa meditezi, sa scrii in jurnal, sa iti acorzi timp pentru a te organiza, pentru a-ti stabili obiective, sa faci o plimbare in natura sau sa savurezi un ceai sau o cafea.

De asemenea, poti incerca diferite hobby-uri si activitati, inclusiv pictura, colorat, sau poti opta pentru mici placeri ca o baie relaxanta, o sedinta de masaj, o programare la un salon sau pur si simplu un ritual de ingrijire acasa cu aromaterapie, de exemplu. In plus, te poti rasfata cu o masa in oras, mergi la film sau la un spectacol de teatru, viziteaza un muzeu, incearca o noua activitate, precum un curs de dans, un curs de pictura, sau chiar alege sa faci o calatorie singur.

Timpul cu sine – suficient de important pentru a fi inclus in rutina zilnica

Incearca sa-ti transformi „timpul pentru tine” intr-un obicei inclus in rutina ta obisnuita. Nu astepta pana cand ajungi la punctul in care simti ca esti epuizat si pur si simplu nu mai poti functiona. Cand simti ca ai nevoie de o pauza, ofera-ti cateva momente pentru a-ti limpezi mintea. Poate fi util chiar sa iti programezi timpul cu sine intr-un calendar, agenda sau sa pui un memento. In acel timp cu tine elimina sursele de distragere si bucura-te cu adevarat de moment. Invata sa pretuiesti momentele de singuratate, timpul doar cu tine si cu propriile ganduri. Gaseste ceea ce functioneaza pentru tine, apoi asigura-te ca iti oferi momente regulate in care te poti retrage in acest spatiu mental linistit.

Citeste si: Sanatatea holistica – ce inseamna abordarea holistica?

Referinte:
(1) https://isfglobal.org/what-is-self-care/
(2) https://www.health.harvard.edu/blog/self-care-4-ways-nourish-body-soul-2017111612736

 

Leave a comment