Igiena orala este importanta la orice varsta, pentru a preveni cariile dentare, pierderea dintilor si alte probleme. Iata care sunt pasii necesari pentru a mentine sanatatea orala 🦷.

CUPRINS:

1. Importanta igienei orale
2. 5 Pasi pentru sanatatea orala

Importanta igienei orale

Igiena corecta a dintilor si a gingiilor este o parte importanta a mentinerii sanatatii generale. Sanatatea orala deficitara este asociata cu risc mai mare de boli cronice si alte probleme. Igiena orala inseamna mentinerea gurii curate si este considerata a fi cel mai bun mijloc de prevenire a cariilor dentare, a gingivitei, parodontitei si a altor probleme dentare. De asemenea, ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare (halitoza).

Igiena orala consta atat in ​​ingrijirea personala a cavitatii orale, cat si ingrijirea profesionala – controale stomatologice, detartraj, periaj profesional etc. Fara tratament, cariile dentare sau problemele gingivale pot duce la dureri si pierderea dintilor.

sanatatea orala

Probleme dentare frecvente

Cele mai frecvente probleme orale sunt placa bacteriana si tartrul, cariile dentare si bolile gingivale (gingivita si parodontita), ce afecteaza tesuturile care inconjoara si sustin dintele. Bolile ce afecteaza cavitatea orala, lasate netratate, pot duce la pierderea dintilor, inflamatii sistemice si pot afecta sanatatea intregului organism. In plus, afecteaza capacitatea de a manca, pot duce la malnutritie si afecteaza calitatea vietii. Placa bacteriana este o acumulare sau un depozit moale si albicios pe suprafata dintilor, ce apare cand bacteriile de la nivelul gurii se combina cu saliva si resturi alimentare. Tartrul este placa intarita, lipita ferm de suprafata dintelui.

De asemenea, pe langa carii, eroziunea dentara este o problema frecventa, data de actiunea acizilor asupra dintilor. Acumularea de bacterii in gura duce si la respiratie urat mirositoare sau halitoza. Infectiile dentare se pot raspandi, de asemenea, in alte zone ale corpului – pot fi legate de risc mai mare de anumite probleme de inima, diabet sau osteoporoza.

In fiecare an, pe 20 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Orale (la initiativa Federatiei Internationale a Dentistilor) pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta mentinerii sanatatii orale la orice varsta 😊.

sanatatea cavitatii orale

5 Pasi pentru sanatatea orala

Sanatatea orala incepe cu ingrijirea corecta a dintilor si a gingiilor, zi de zi. De asemenea, sunt importante controalele stomatologice periodice pentru a depista la timp eventuale probleme si pentru a le trata. Se recomanda control stomatologic de rutina la fiecare 6 luni, in lipsa oricaror simptome.

Rutina zilnica de igiena orala trebuie sa includa periaj dentar corespunzator, curatarea limbii, curatarea spatiilor dintre dinti cu ata dentara si folosirea apei de gura.

1. Periajul dentar

Igiena orala incepe cu periajul dentar corect. Este esential sa va spalati pe dinti de cel putin 2 ori pe zi (2-3 minute) – dimineata si mai ales seara, pentru ca resturile alimentare ramase pe dinti pot sa afecteze mai mult smaltul in timpul noptii. Nu este indicat sa periem dintii imediat dupa masa, mai ales daca am consumat alimente acide ce sensibilizeaza dintii – asteptati aproximativ 30 minute inainte de a peria dintii.

Este indicat sa folositi o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor. Udati periuda inainte de a spala dintii si periati atent toate zonele – partea din fata a dintilor, partea din spate, cu miscari sus-jos si circulare. Nu puneti prea multe presiune pe dinti. Periati la un unghi de 45 de grade, prin miscari circulare usoare scurte, pe toate suprafetele dintilor, periati fata, spatele si partea de sus a fiecarui dinte, intre 2-3 minute.

Periajul prea puternic si utilizarea unei periute de dinti cu peri duri pot deteriora smaltul dintilor si gingiile. Efectele pot include sensibilitatea dintilor, deteriorarea permanenta a smaltului si afectarea gingiilor. Clatiti intotdeauna bine periuta de dinti dupa periaj. Pastrati periuta de dinti in pozitie verticala si lasati-o sa se usuce la aer. Incercati sa o tineti separat de alte periute de dinti, sa nu se atinga intre ele cand sunt in acelasi suport, pentru a preveni contaminarea incrucisata. Nu acoperiti in mod obisnuit periutele de dinti si nu le depozitati in recipiente inchise, care pot favoriza dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. La fiecare 3 luni e indicat sa schimbat periuta de dinti – inlocuiti periuta mai des daca este uzata sau daca ati avut o infectie dentara.

Periuta de dinti electrica are avantajul ca este mai usor de folosit si indeparteaza mai usor placa. Un alt avantaj este ca cele mai multe periute de dinti electrice au functie de cronometru, astfel ca veti sti cat sa spalati dintii. Presiunea poate fi adesea reglata, in functie de sensibilitatea dentara. Miscarile rotative si vibratiile pot favoriza indepartarea placii si a resturilor de alimente dintre dinti si de pe gingii.

igiena orala

2. Curatarea limbii

In timpul periajului, este foarte important sa curatati si limba. Pe limba pot ramane resturi alimentare care dau aspectul albicios si pot cauza respiratie urat mirositoare. De asemenea, resturile ramase pe limba favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si afecteaza sanatatea orala. Curatati limba cu partea din spate a periutei, ce are de obicei o serie de denivelari. De asemenea, puteti folosi un dispozitiv pentru curatarea limbii sau o periuta de curatat limba.

3. Ata dentara

ghid de igiena orala

E important sa folosim o data pe zi ata dentara pentru o igiena orala cat mai buna. Ata dentara poate elimina placa si bacteriile dintre dinti, unde o periuta de dinti nu poate ajunge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare, indepartand resturile si alimentele care au ramas prinse intre dinti. Infasurati firul de ata pe degetul aratator de la o mana, si celalalt capat pe degetul aratator de la cealalta mana, mentinand ata intinsa intre acestea si degetele mari. Miscati usor ata intre dinti, curband usor firul in jurul dintelui, pana sub linia gingiilor. Nu faceti miscari prea rapide sau cu prea multa presiune, pentru a nu afecta gingia.

Exista si varianta de ata dentara pe suport, mai usor de folosit. Ata dentara este dintr-un material special, filamente subtiri din nailon sau polietilena, cerate sau nu. Puteti apela si la aparat de curatare interdentara, ce pulverizeaza apa in jeturi foarte subtiri in spatiile dintre dinti si gingii.

4. Apa de gura

E important sa clatiti gura cu apa de gura dupa fiecare periaj. Astfel, puteti reduce si mai mult bacteriile din jura si placa. De asemenea, folosirea apei de gura poate ajuta la curatarea zonelor greu accesibile si indepartarea anumitor resturi alimentare. Apa de gura poate normaliza echilibrul bacterian de la nivelul cavitatii bucale, improspateaza respiratia si reduce riscul de carii si boli gingivale. Clatirea gurii trebuie sa dureaza cam 30-60 secunde – cititi eticheta produsului pentru o utilizare adecvata. Clatiti energic gura, ca apa sa ajunga in toate zonele.

Exista mai multe variante de apa de gura, in functie de probleme – apa de gura cu clorhexidina pentru gingivita si protectie impotriva cariilor, apa de gura fara alcool pentru dinti sensibili si iritatii ale mucoasei bucale, apa de gura cu lidocaina, apa de gura cu acid hialuronic pentru gingivite si retractie gingivala etc. Retineti ca apa de gura NU inlocuieste periajul dentar, ci vine in completare. Nu inghititi apa de gura si nu folositi in exces sau in cantitate mare.

controlul stomatologic

5. Controale stomatologice de rutina

Nu ar trebui sa asteptati pana cand aveti simptome pentru a merge la dentist – aproape fiecare dintre noi dezvolta o carie cel putin la un moment dat. E indicat sa mergem la dentist de 2 ori pe an, pentru control de rutina, pentru a depista la timp anumite probleme, inainte de a aparea simtpome. De asemenea, mergeti la dentist daca observati orice simptom, cum ar fi pete sau carii pe dinti, zone sensibile la nivelul gingiilor, sangerarea gingivala sau umflarea gingiilor, respiratie urat mirositoare persistenta, sensibilitatea dintilor, retractie gingivala, dureri de dinti, umflarea fetei sau a obrazului, dinti crapati etc. De asemenea, se recomanda o curatare dentara profesionala in cabinetul stomatologic la cel putin 6 luni.

Alte recomandari

  • Este important sa aveti grija si la alimentatie pentru o igiena orala corecta. Limitati gustarile intre mese, mai ales gustarile bogate in zaharuri si acid. Aportul crescut de alimente bogate in zaharuri si alimente acide poate favoriza aparitia cariilor. Evitati consumul crescut de bauturi carbogazoase, sucuri, bomboane, dulciuri etc. E important sa curatam dintii si sa clatim gura cu apa dupa consumul acestor tipuri de alimente. Consumati mai multe legume, inclusiv la gustari si beti apa in locul sucurilor indulcite si acide. Cititi mai multe despre consumul excesiv de zahar.
  • Renuntati la fumat – fumatul creste riscul de probleme orale, inclusiv cancer oral. De asemenea, afecteaza aspectul dintilor, ducand la ingalbenirea lor, ingalbenirea limbii si poate da respiratie urat mirositoare.
  • Nu puneti presiune mare pe dinti – nu crapati alimente sau obiecte dure intre dinti (coji de nuci, dropsuri etc.), nu deschideti capace cu ajutorul dintilor etc.

Ingrijirea adecvata a dintilor si a gingiilor necesita un minimum de efort si timp. O alimentatie sanatoasa, un program zilnic de igiena orala si controalele stomatologice regulate va ajuta sa mentineti dintii si gingiile sanatoase si sa aveti un zambet frumos si sanatos.

Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
(2) https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/dental/index.html
(3) https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health#takeaway

Leave a comment