Cos de cumparaturi

0 Item(s)  - 0,00RON

Sănătatea articulațiilor vs. artroze, artrite și reumatism

Frecvența mare de apariție a afecțiunilor reumatismale îi determină pe specialiștii din domeniul sănătății să-și ridice tot mai multe semne de întrebare legate de modul în care aceste afecțiuni pot fi ameliorate sau vindecate, de opțiunile pe care persoanele afectate de reumatism, artrite sau artroze le au în ceea ce privește evoluția afecțiunii și ameliorarea durerilor asociate.

Ereditatea reprezintă principalul factor care contribuie la apariția afecțiunilor articulare de natură reumatismală. Antecedentele heredocolaterale sunt deosebit de importante, deoarece persoanele cu un istoric de afectare articulară bine cunoscut în familie, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta astfel de afecțiuni.

Profilaxia timpurie poate însă contribui la încetinirea sau chiar stoparea efectelor neplăcute și ireversibile. Din acest motiv este foarte important să acordăm o atenție specială sănătății articulațiilor încă din adolescență. O altă categorie de persoane care prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme de natură medicală la nivelul articulațiilor sunt sportivii de performanță, precum și persoanele care practică efort intens cu regularitate și pentru o perioadă îndelungată.

Artrita și poliartrita reumatoidă sunt două dintre cele mai des întâlnite afecțiuni articulare. Acestora li se alătură artrozele (localizate la nivelul  genunchiului, șoldului și încheieturii mâinii) și reumatismul infecțios (artrita tuberculoasă, gonococică, psoriazică). 

Afecțiunile reumatismale pot fi acute sau degenerative (cronice). De obicei, sunt ireversibile, iar atunci când sunt descoperite târziu se ameliorează cu ajutorul procedurilor de fizioterapie și a medicației. Structurile periarticulare (oase, ligamente) pot fi și ele afectate, din acest motiv trebuie consultat medicul și trebuie stabilit un tratament igienico- dietetic și medicamentos.

Reumatismul inflamator nu este întâlnit doar la persoanele adulte. El afectează în mare măsură ți copii la vârsta pubertății sau adolescenții. Inflamarea frecventă a amigdalelor și tratarea necorespunzatoare a acestora, favorizează pătrunderea în organism a bacteriilor ce pot declanșa afecțiuni reumatismale acute. Uneori, miocardul (mușchiul inimii) poate fi afectat, ducând la instalarea carditei reumatismale. S-a constatat că aproximativ 40% din afecțiunile cardiace cronice au la bază afecțiuni reumatismale din timpul copilăriei.

Simptomatologia reumatismului articular acut include tumefierea și înroșirea articulațiilor, precum și durere la nivelul acestora.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ibuprofen etc.)

Reumatismul degenerativ se poate manifesta sub formă de artroză sau artrită, acestea fiind localizate la nivelul articulațiilor membrelor inferioare și coloanei vertebrale. Evoluția acestor forme cronice este lentă și de multe ori prognosticul este bun, în special dacă sunt depistate la timp. În general apar după vârsta de 40 de ani iar ca măsuri terapeutice sunt incluse fizioterapia, tratamentul cu nămol sau ape termale, dar și tratamentul medicamentos și chirurgical. Cele mai fecvente forme sunt gonartroza (localizată la nivelul genunchiului) și coxartroza (localizată la nivelul șoldului).

Măsurile profilactice includ activitatea fizică constantă, deoarece mișcarea menține articulația sănătoasă. Activitățile sportive moderate (aerobic, înot) trebuie făcute cu regularitate, însă trebuie să le întrerupem în cazul în care durerile persistă. Calciul este și el deosebit de important, în special pentru femei, care prezintă un risc crescut de afectare articulară (în special la menopauză). Astfel, nivelul de asimilare al acestuia trebuie să fie optim pentru a menține articulațiile sănătoase.

Kinetoterapeut Mihaela Lica

© 2020 Qlife