Cos de cumparaturi

0 Item(s)  - 0,00RON

Osteoporoza - cauze si abordare

Osteoporoza este o afectiune scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase si  alterarea microarhitecturii tesutului osos,  prin reducerea paralela a mineralelor osoase si matricei osoase astfel incat osul este in cantitate scazuta, dar cu o compozitie normala procentual. In orice moment, densitatea osoasa depinde atat de varful densitatii osoase atins pe parcursul dezvoltarii, cat si de pierderea osoasa ulterioara din perioada adulta.

Oasele osteoporotice nu arata, la prima vedere, altfel decat oasele normale. Ele sunt insa mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa, ceea ce se reflecta in structura lor interna, care este profund afectata - asemenea uneitesaturi vechi, cu urzeala subtiata si pe alocuri rupta.

Dupa varsta de 35 de ani osul pierde in mod continuu din substanta sa, un fenomen normal si natural odata cu inaintarea in varsta. Aceasta pierdere poate deveni insa o problema serioasa daca "rezerva osoasa" initiala a fost prea mica sau daca pierderea de substanta osoasa se face prea repede. Rezultatul este cresterea riscului de fractura, fie printr-o cadere obisnuita, ca in cazul incheieturii mainii sau soldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca in cazul vertebrelor.

Din punct de vedere psihoemotional persoana afectata de osteoporoza simte ca nu mai are un suport in aceasta viaţa.

Factorii de risc sunt:
-  sexul - aprox.80% dinte cazuri sunt de osteoporoza la femei; 1 din 2 femei si 1 din 5 barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza.
-  varsta peste 65 de ani
-  corticoterapie prelungita
-  aport inadecvat de calciu alimentar sau de vitamina D
-  activitate fizica insuficienta - sedentarism
-  fumat, exces de cafea, zahar si alcool
-  masa corporala redusa (cure de slabire)
-  alimentatia bogata in proteine de origine animala*)

*) Studiile  evidentiazaza destul de concludent ca nivelurile ridicate de acid uric cauzat de metabolismul produselor din carne  au un impact semnificativ asupra pierderii osoase la femei pentru ca acidul uric poate fi neutralizat numai cu calciu. In cazul in care corpul nu l-ar neutraliza cu calciu, noi am muri. De aceea corpul nostru este nevoit sa extraga calciul din oase, ceea ce conduce la osteoporza. De asemenea si concentratele zaharoase, care sunt alimente acide, pot agrava fenomenul.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora. De asemenea este foarte bine sa existe un regim de viata ponderat, cu reducerea si chiar eliminarea proteinelor din carne. In plus, succesul in prevenirea osteoporozei sta in eliminarea acelori factori de risc care pot fi eliminati.

© 2019 Qlife